Nymphéon KTK-III

img img
Kuvien © Lithy (rakenne), R. (koulu)
Virallinen nimi: Nymphéon
Kutsumanimi: Nim, Nym
Sukupuoli: ori
Rotu: Ranskanpuoliverinen 
(Selle Français)
Säkäkorkeus: 169 cm

Väri
Genotyyppi: Ee/Aa/nO
Fenotyyppi: ruunikonkirjava
Merkit: frame overo
Syntymäaika: 10.05.2023
Ikä: 4-vuotias
Syntymämaa: Iso-Britannia
Reksiteröintimaa: Ranska
Kasvattaja: Majina Misang
Kisaaja: Daria Reynolds (evm, UK)
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH23-121-0021, 
PKK5169

Koulutustaso 
Kouluratsastus: Grand Prix
Painotuslaji: Kouluratsastus
Meriitit: KTK-III
Tavoitteet: KRJL, YLA,
jalostuskäyttö

Kantakirjattu Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjaan 01.12.2023 päivänä 121. kantakirjaustilaisuudessa KTK-III -palkinnolla pistein 15 + 15 + 15 = 62,5 %.

Luonnekuvaus

Nim on yksi tallin tarkiten kohdeltuja arvokkaampia hevosia ja se tuntuu tietävän sen. Superstaran tavoin silläkin on omat erikoisuutensa, mutta kieltämättä hyvää tulosta tämäkin kovimman tason kouluratsu on tehnyt ansaitakseen statuksensa.

Englantilaiseen kouluratsastukseen Nim on monen sukupolven kautta jalostettu ja sinne sen paikka onkin. Näyttävältä orilta löytyy tarpeeksi kierroksia saada lisäyksissä hiekkaa sinkoamaan ja samassa paketissa kaunista hienovaraisuutta tarkkaan piaffeen. Sillä on omat pienet haasteensa, mitkä pitävät sitä rikkomasta ennätyksiä, mutta millä hevosella ei olisi. Erityistä tiettyä haastetta orin kanssa ei ole ilmennyt sen koulutuksen loputtua. Isompi haaste on saada pidettyä koko pakka jatkuvassa priimakunnossa koko kisakauden läpi. Useimmiten vähiten toistetuimmat opit pääsevät unohtumaan herkemmin. Hyviä piste-ennätyksiä Nim:illä onkin kerättynä ja ennätyksien rikkoutumista lähdetään kotitallilta aina jännittämään kehän reunalle.

Nim on tavallaan hyvin avoin hevonen ja tavallaan hyvin henkisesti kaukainen. Sitä on vaikea selittää ilman että sen kanssa on työskennellyt. Toisaalta se on hyvin oivaltava ja hyvä työskentelemään. Eläinlääkäri, hieroja, kengittäjä, mitä nyt keksii, saa hoitaa oria ongelmitta. Se ottaa vastaan herkkuja ja tarjoaa uusia temppuja niitä saadakseen. Toisaalta se on hyvin ilmeetön moneen muuhun hevoseen verrattuna eikä se yritä saada ihmistä laumanjäsenekseen. Jotkut tallilaiset sanovat ettei se ole vain löytänyt lempi-ihmistään. Osa sanoo orin olevan vaan hevos-hevosia syntymästään lähtien.

Kaverit ovat tämän hevosen henkireikä. Hevoskaverit toki pääasiassa. Nim on erittäin aktiivisen sosiaalinen muiden kanssa ja nauttii silminnähden hevosseurasta. Ei se ihmisiäkään vihaa, mutta vanhempiensakaltaista tyylikästä maltillisuutta on havaittavissa ihmisten kanssa ollessa hevosporukkaan verrattuna. Siitä on aiheutunut muutamia haasteita. Esimerkiksi maastossa kannattaa olla jämäkkä jos halutaan jäädä Nim:in kanssa porukasta. Ori kulkisi mielummin laumassa kuin yksin, vaikka kohtuu hyvätapaisena orina lopulta suostuteltaessa suostuukin jättämään kaverinsa. Monen valkokarvaisen hevoset tapaan Nim:illä tuntuu olevan suuri viehtyvyys saamaan turkkinsa mutaiseksi. Uimaankaan sitä ei ole vaikea saada. Muiden lajien edustajat eivät sitten oria niinkään sytytä. Koirien kanssa se on juossut aiemmin tarhan aidanviertä, mutta se vaikutti nostavan sen verran kierroksia, että koiran tai muun eläimen päästämistä tarhaan ei olla nähty viisaana. Nim on perso herkuille, erityisesti porkkanoille. Se voi vähän koittaa pistää leikiksi sisäänhaettaessa, mutta tulee toki ilman namejakin lopulta jämäkän hoitajan mukaan.

Historia

Syntyi Iso-Britanniassa Sevenoaks:issa ja muutti nuorena aikuisena Suomeen Lukariksen Hevoskeskukseen.

Sukutaulu

i. VIP MVA, Fn,
Superior Grade
Leckerbissen
pkkKTK-II, pvKTK-II
ii. Leckerzeit (evm) iii. Lecker Lenny (evm)
iie. Grete von Vogelbeere
(evm)
ie. Harpyie (evm) iei. Hartwin (evm)
iee. Boshaft (evm)
e. Fn, VIP MVA,
PP-MVA
Valencia
KTK-II, YLA2, KRJ-II
Emän ktk-palkinto
ei. Cilantro (evm) eii. Tobacco (evm)
eie. Amyris (evm)
ee. Blue Tansy (evm) eei. Coriander (evm)
eee. Cardamom (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

ii. Leckerzeit oli kokeellisempi uuden kasvattajan westfalianhevosyhdistelmä. Kauniinsävyinen tummanrautias ori toimi upeasti koko kisauransa tiimissä ratsastajansa Karlene Graf:in kanssa. 166 cm korkea ori sopi Karlenelle kuin valettu. Erityisesti harjoituksissa Leckerzeit toimi upeasti ja siitä on todella hienoja videoita kotitallinsa kentältä. Ratsukko saavutti Grand Prix -tason urillaan, mutta kunnollisemman voiton se sai alemmalta Intermediate II -tasolta. Karlene ja Leckerzeit miellettiinkin enemmän tämän tason kisaajiksi. Ori oli suosittu siitosori ja periytti hyvin.

iii. Lecker Lenny oli yhtä rempseä tummanruunikko westfalianhevosori kuin sen nimestä voisi odottaa. Se vaikutti aina rennolta, mutta kisasi koulukisoissa tehoikkaimmin tasaisella viikkorytmillä ollessaan. 168 cm korkea ori oli ratsastajiensa mukaan kevyt ja mutkaton ratsastaa. Lecker Lenny tuli tallissaan erityisen kuuluisaksi sopuisasta luonteenstaan ja helppoudestaan tarhakavereita valitessa. Ori oli jonkin verran suosittu valinta jalostusoriksi, mutta suppea kisaura jätti sen helposti muiden vaihtoehtojen varjoon.

iie. Grete von Vogelbeere oli herkkyydestää tunnettu westfalianhevostamma. Punarautias suoritti hienovaraisetkin pyynnöt vaivattomanoloisesti, mutta se oli erittäin pehmeä minkäänlaiselle rankaisulle. 163 cm korkea tattoihinsa nähden vaatimattomammanrakenteinen tamma kisasi keskipitkän kouluratsastusuran Prix St Georges -tasolle asti. Grete oli kuitenkin paineistumisestaan huolimatta päättäväinen osallistumaan ja yrittämään aina parhaansa ratsastettuna. Tammaa käytettiin jalostukseen maltillisesti.

ie. Harpyien jalostuskäyttö nojasi pitkälti sen sukulaisten suoritustasoon. Westfalianhevostamma oli erittäin pidetty jalostustesteissään maltillisesti menestynyt sievä tamma. Sillä oli vaikuttava mustanruunikko väritys ja 166 cm säkäkorkeutta. Harpyie oli ärhäkästä nimestään huolimatta oikea kullanmussukka ja halinalle. Tamma sieti loputtomanpituiset pesu- ja letityssessiot ja pelkästään sen luonne oli Harpyien omistajasta säilyttämisenarvoinen. Hänen onnekseen tamma periytti vahvasti hyviä liikkeitä, vaikkei kisakentillä itse ikinä virallisesti käynytkään.

iei. Hartwin oli väsymättömästi puurtava westfalianhevosori. Se olisi kuljettanut ratsastajansa mantereen ympäri halutussa muodossa pienimmästä pyynnöstä. Ruunikko oivalsi vaivatta vaativammatkin koulukiemurat. Ainoana pahana sanana oli 171 cm korkean orin liikkeiden epäsäännöllinen vaatimattomuus. Hartwin oli pääsemättömän kuuliainen ja upean kärsivällinen ihmisten kanssa, mutta se ei halunnut viedä röyhkeästi kaikkea huomiota itselleen. Tämä varjosti orin muuten loistavaa kisauraa.

iee. Boshaftin ratsastettavuus oli yhtä vankalla pohjalla kuin sen rakennekin. Westfalianhevostamma oli hyvällä viileällä päällä varustettu vakaa suorittaja. Mustanruunikkoa näki sen pitkällä kisauralla useissa kansainvälisissä kisoissa ja kunniakierroksella erittäin hyvällä sijoitusprosentilla. 165 cm korkeana Boshaft oli näppärä tamma ratsastajalle kuin ratsastajalle ja se tuntui imevän kokemusta itseensä kuin sieni. Jotkut tamman kanssa työskennelleet vannoivat sillä olevan korkeampi tietoisuus kuin muilla lajitovereillaan. Tamman faneja tai ei, se teki vaikutuksen moneen ihmiseen. Jalostuskäytössä Boshaft oli vain harvoin sen pitkän kisauran takia ja sen varsojen laatu oli vaihtelevaa.

kirjoittanut Lithy

ei. Cilantro elää rauhallista elämää kasvattajansa kotitallilla, ranskassa. Ori kilpaili useamman vuoden kouluratsastuksessa, jonka jälkeen sen omistaja päätti jättää ajanpuutteen vuoksi hevosen tavalliseen ratsukäyttöön. Ori onkin loistanut tehtävässään ja periyttää lisäksi edelleen upeaa kirjavaista väritystään, tosin tähän mennessä vain tamma varsoille. Cilantro on luonteeltaan peruskiltti, ilman kummempia oikkuja.

eii. Tobacco oli ori, joka epäilemättä kasvoi nimeensä. Kouluhevonen, joka onnistui näyttämään luonnettaan juuri sopivissa määrin, jopa kilpailutilanteessa. Korkealentoiset laukanvaihdot ja rytmikäs passage voittivat monet tuomarit puolelleen. Kentän ulkopuolella ori aiheutti toisinaan harmaita hiuksia, mutta muistettiin jälkikäteen kuitenkin aivan miellyttävänä hevosena.

eie. Amyris on ystävällinen ja hellyyttävä neito, joka sai maineen monien varsa yhdistelmien tyynnyttelijänä. Tämä nimittäin yhdistettiin usein vaikealuontoisiin oreihin, tuomaan kouluhevosille tärkeää pehmeyttä. Nykyään tamma viettää ansaittuja eläkepäiviä kouluratsastuksesta. Amyriksen omistaja ratsastelee sillä silloin tällöin maastossa. Tamma on pysynyt terveenä koko pitkän uran ja elämänsä.

ee. Blue Tansy on napakka ja määrätietoisesti liikkuva tamma, siinä on jotain hieman tavallista kouluhevosta sporttisempaa, mutta ei liiaksi. Vapaa ajalla sen omistaja valmentautuukin koulun lisäksi toisinaan myös esteille, ei kovin korkeille tosin. Tansy tuo Vanian linjaan ripauksen asennetta ja keimailevaa charmia, jota ehdottomasti kaivattiin tyynen ja turvallisen isäehdokkaan rinnalle.

eei. Coriander periyttää jälkeläisilleen edelleen hieman tuittupäisempää luonnetta, mutta kaikkien kanssa on onneksi pärjätty ja hyvin ovat kilpailuissakin menestyneet. Anderiksi kutsuttu kauniin tasaisen ruunikko ori kilpailee edelleen kouluratsastuksessa ja tuo kotiin silloin tällöin ruusukkeen. Hieman keskivertoa parempi kilpahevonen, jolla mielenkiintoinen persoona, oikkuine ja yllätyksineen.

eee. Cardamom on tyyni ja lempeä tamma, joka huolehti elämänsä aikana useista emänsä menettäneistä varsoista. Se ei koskaan kerennyt kilpailla määritellyllä tasollaan, vaan jäi muiden hevosten tueksi ja sijaisäidiksi, ollessaan siinä niin kovin hyvä. Nimi Cardamom sopikin tälle lopulta kuin nenä päähän. Osoitti kuitenkin merkkejä taidoistaan kouluratsastuksessa, erityisen kauniine piruetteineen.

kirjoittanut Marjahilla

Jälkeläiset
22.06.2024 - t. Lukaris Ninurta - e. LH Demonia

Päiväkirja

31.08.2023, Kantakirjatilaisuus, Lithy

Nim ilmoitettiin tilaisuuteen, mutta kirjoitusvirheen takia ilmoittautuessa sen osallistuminen valitettavasti hylättiin.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen