Virallinen nimi: Lukaris Memento Kutsumanimi: Memo Sukupuoli: ori Rotu: Suomalainen puoliverinen Säkäkorkeus: 162 cm Väri Genotyyppi: Ee/Aa/nCr Fenotyyppi: ruunivoikko |
Syntymäaika: 06.11.2023 Ikä: 19-vuotias Syntymämaa: Suomi Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus Omistaja: Lithy (VRL-07127) Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus Rekisterinumero(t): VH24-031-0004 Koulutustaso Esteratsastus: 150 cm Painotuslaji: Esteratsastus Meriitit: KTK-III Tavoitteet: jalostuskäyttö |
Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan tilaisuudessa 31.03.2024 päivänä KTK-III -palkinnoilla
pistein 15 + 15 + 16 + 16 = 62.
Fiksu mutta omatahtoinen Memo aiheuttaa useammin harmaita hiuksia kuin ilahtuneita huokauksia. Ulkonäkönsä puolesta ruunivoikko on kyllä ihan hyvää silmänruokaan mutta suurimmat kehut jäävätkin siihen. Memo on suotava sitoa kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi tai ottaa käytävälle. Orin hällä väliä asenne ihmistä kohtaa tallissa on silmiinpistävää, joten sen kanssa pyöriikin vain muutama hoitaja, jotka ovat oppineet parhaat tavat Memon kanssa toimimiseen.
Ratsuna Memo on sitten myös itsepäinen mutta sentään tekee enemmän yhteistyötä ihmisen kanssa kuin tallissa. Jos Memo on sitä mieltä, että tänään ei huvita tehdä niin työskentely on aika vaikeaa. Sen sijaan niinä päivinä kun Memolla hyvä päivä niin useimmat jutut sujuu kuin tanssi ja kaikki orin kanssa koettu tuska ja ahdistus väistyy ilon kyyneliin. Kouluratsuna Memo ei ole mitenkään erityisen taitava tai vaikuttava mutta eihän sileän treenejä voi poiskaan jättää.
Esteillä sen sijaan Memo on kaikkein yhteistyökykyisin vaikkei siltikään sovi ihan joka jampan ratsuksi. Hyppää erinomaisella tekniikalla erittäin vakuuttavasti kaiken mitä eteen tuodaan mutta voi kyttäillä lehteviä koristeita. Ori kieltää harvoin hyvinä päivinä mutta huonompina päivinä kiellot voivat tulla herkästi.
Huonojen päivien aikana Memon kanssa ei kannata kuvitellakaan lähteä kisareissuille, sillä jo pelkkä lastaaminen tuottaa tuskaa kaikille osallisille. Ori parkkeeraa kavionsa vuohisia myöten maahan eikä liiku. Mutta niinä parempina päivinä sen sijaan koppiin mennään kuin vettä vain.
Kirjoittanut Jenna (VRL-03515)
Lukaris Memento syntyi turvallisena pidetystä yhdistelmästä Lukariksen Hevoskeskuksen omista hevosista. Memon emän toivottiin parantavan isän rakennetta varsalle. Nuori vaikutti alusta asti hieman vanhempiaan laadukkaammalta hyppääjältä.
i. Gravitas O'Hea KTK-III |
ii. Quality Earthquake KTK-III, ERJ-I, YLA2 |
iii. Jungle (evm) |
iie. Ocean’s Swan (evm) | ie. Nobelle Crux | iei. No Flashdance (evm) |
iee. Noble Step (evm) | ||
e. Superior Grade A.D. Vandalized Deth KTK-I, ERJ-II, YLA3 |
ei. Live and Let Die KTK-II, KERJ-II, YLA1 |
eii. Knockin’ on Heaven’s Door (evm) |
eie. November Rain (evm) | ee. Vandal Caramel | eei. Riverdale's Douglas (evm) |
eee. Vandal Fatima (evm) |
2 polvea, 2 kokonaista
Sukuselvitys
iii. Jungle oli 166cm korkea mustankimo hannoverinhevonen. Jung oli päätyä ruunatuksi nuorena, sillä sen kasvattajat olisivat halunneet yhdistelmästä mieluummin toisen tamman, eikä orin pitoon oltu varauduttu tarpeeksi. Sen suvusta kiinnostunut ostaja kuitenkin ehti väliin ja rillipäinen musta varsa vaihtoi omistajaa heti vieroituksen yhteydessä. Ori pääsi esiintymään edukseen uuden omistajansa siipien suojissa ja kipusi aina 160 cm luokkiin saakka, ja tuli hyväksytyksi jalostukseen pariinkin eri kantakirjaan. Luonteeltaan Jung oli täydellinen sekoitus isänsä kipakkuutta ja emänsä kärsivällistä rauhaa, ei aivan kaikkien käsiteltävissä, mutta ammattilaisen tallissa sai vähän osoittaa mieltäänkin. Sen varsat perivät enimmäkseen jo monta sukupolvea kulkeneen rauhallisuuden, ja orin jälkeläisiä näkyykin ratsastuskouluista junnujen kisakoneihin saakka. Kaikkiaan Jung sai hieman yli sata varsaa, ja pakasteista vielä joitakin kymmeniä vielä kuolemansa jälkeenkin. Se lopetettiin iän tuomien vaivojen vuoksi miltei 30 vuotiaana.
iie. Ocean’s Swan on 156cm korkea kimo hannoverinhevonen. Swanin on yhdistelmästä, jota kasvattaja harkitsi pitkään ja hartaasti. Orivarsakin olisi käynyt, mutta varsasta haluttiin ennen kaikkea korvaaja Roselle, jalostuksessa ja ratsuna. Kun pieni tammavarsa sitten pötkötti karsinan lattialla, ei riemulla ollut rajaa. Varsan arvo nousi kasvattajien silmissä entisestään, kun Rose ei enää tiinehtynyt uudelleen. Pieneksi tamma jäikin, mutta se täytti emänsä saappaat täydellisesti. Tämä hieman pippurisempi yksilö venytti itsensä 130 cm luokkiin asti ja tutustutti junnuja myös maastoesteiden saloihin pelottomasti. Ensimmäisen varsansa tamma sai jo ennen uransa aloittamista, ja kisaeläkkeelle se jäi nuorena, sillä kasvattaja halusi varmistaa suvun jatkumisen. Kaikkiaan tamma sai 9 varsaa, 6 niistä ratsuponeja. Tamma viettelee emänsä kanssa eläkepäiviä shetlanninponivarsojen tätinä toimien ja satunnaisesti pieniä lapsia selässään kuljettaen.
kirjoittanut Anarchy
eii. Knockin’ on Heaven’s Door oli varsansa Live and Let Die:n syntymän aikoihin vielä kenttäratsastuksessa CIC4 -luokassa kisaava170 cm korkea rautias holsteininhevonen. Ori kisasi pääasiassa kenttäratsatuksessa, mutta teki myös jonkin verran uraa rataesteillä ja koulukentillä. Saksalaisen rautiaan koulu-ura kiinnitti enemmän yleisön huomiota kuin rataesteura. Suorittajaluonteena tunnettuna sillä ei ollut mitään ongelmia saada astutuksia myydyksi ja sen spermaa tilattiin kansainvälisestikin kiitettävästi. Holstein periytti vahvasti hyvää suorituskykyä ja sen jälkeläisten kisataso vaikutti määriytyneen lähinnä sen mukaan kuinka korkealle sen jälkeläisten omistajien rahkeet (ja varat) riittivät.
eie. November Rain maahantuotiin Kanadaan isoilla summilla paikkaamaan alueensa suorituspuoliverikysyntää ja sen vaikutus maansa kenttä-, koulu ja estepuoliverikantoihin olikin tammaksi merkittävä. 156 cm korkea tamma ei ikinä startannut merkittävää kisauraa kotimaassaan Saksassa tammatestien ja muutaman näyteluontoisen nuorten hevosten este- ja koulukisoissa. Edellämainituista sen paras tulos oli rataesteillä kolmas sija. Rautiaankimoa näyteltiin sitten näyttelyissä senkin edestä. Varsojensa kanssa ja ilman. Toki silloin sillä usein oli jonkinvaihen vauvamaha mukana. Holsteintamma menestyikin hyvin näyttelypuolella paikallisesti ja välillä jopa kansallisestikin. Virkeäksi kuvailtu tamma periytti kiitettävästi vähän isäorista riippuen ja jäi kotimaassaan moneen sukutauluun vaikka sen suorituskykyä todistivat kisakentillä lähinnä vain sen suku ja sisarukset.
kirjoittanut Lithy
eei. Riverdale's Douglas oli toisinaan hyvin levoton ja vaikeasti kontrolloitava ori, mutta lahjakas, vaikka luonne ei kaikkia miellyttänytkään. Kokonsa ja kroppansa kapasiteetin puolesta tämä olisi päässyt varmasti korkeammillekin radoille, mutta ei malttanut aina keskittyä radalla, joten korkeammat esteet jäivät yksittäisiksi. Tämä kisasi esteillä 100 cm ratoja sijoituksiakin sieltä täältä napsien ennen eläkevuosiaan, ja nuorempana tälle yritettiin luoda uraa myös koulupuolella, vaikka levoton luonne ei sopinutkaan kouluradoille.
eee. Vandal Fatima oli hyvin tarkkaavainen, eteenpäinpyrkivä tamma, jonka hyppytekniikka herätti ihastusta niin ratsastajissa tasaisuutensa ja katsojissa näyttävyytensä vuoksi. Tämä oli luonteeltaan hyvin miellyttävä, peruskiltti ja rauhallinen myös varsan kanssa. Kisakenttiä kiertänyt ja mainetta niittänyt tamma on periyttänyt hyvän rakenteensa useimmille jälkeläisilleen. Tämä kisasi parhaimpina päivinään menestyksekkäästi re 120 cm.
kirjoittanut Jannica
Esteratsastusjaos (ERJ) Saavuttanut tavoitetasonsa porrastetuissa kilpailuissa. 5771.34 pistettä, taso 10/9 (150 cm) Hyppykapasiteetti 1950.77 ominaisuuspistettä Rohkeus 1828.10 ominaisuuspistettä Kuuliaisuus ja luonne 1992.47 ominaisuuspistettä |
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy | Ulkoasun kuva © Lithy | virtuaalitalli / virtuaalihevonen