Gravitas O'Hea KTK-III, ERJ-II

img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Gravitas O'Hea
Kutsumanimi: Ravi
Sukupuoli: ori
Rotu: Belgialainen puoliverinen
Säkäkorkeus: 161 cm

Väri
Genotyyppi: nCr
Fenotyyppi: ruunivoikko
Syntymäaika: 12.07.2022
Ikä: 20-vuotias
Syntymämaa: Iso-Britannia
Kasvattaja: Anarchie
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH22-076-0017,
PKK5005

Koulutustaso 
Esteratsastus: 140 cm
Painotuslaji: Esteratsastus
Meriitit: KTK-III, ERJ-II
Tavoitteet: jalostuskäyttö

Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan kesäkuun kantakirjaustilaisuudessa 30.06.2023 päivänä palkinnolla KTK-III pistein 15 + 16 + 15 + 15 = 61 p.

Palkittu Esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa 31.05.2024 päivänä arvonimellä ERJ-II -palkinnolla pistein
6 + 5,5 + 41 + 22 + 20 + 5,5 = 94,25 p.

Luonnekuvaus

Aikojen alussa oli suo, kuokka ja Jussi... ja laitumella perinteiden suurin ystävä Ravi. Vaikka orin ulkomuoto olisikin perinnehevosta jalompi niin korvien väliin on aivan varmasti eksynyt jotain kansanomaisempaa.

Ravia on mukavan leppoisaa taluttaa. Sillä on rennonletkeät tallikäytöstavat ja joskus tammojen läsnäolokin meinaa kokonaan unohtua. Paitsi jos joku riehuu liikaa. Kovat yksittäiset äänet on orin inhokki ja niihin se reagoi niinkin dramaattisesti kuin.. säpsähtää? Eli suurin uhka on että hoitaja itsekin säpsähtää. Tällaista sähköistä reaktiojonoa ei ole valitettavasti saatu nauhalle, mutta puheiden mukaan se on tapahtunut pari kertaa. Ravilla on kestänyt muita ikäisiään pidempään ymmärtää perustoimenpiteet, mutta toistot hyväntahtoisen puoliverisen kanssa ovat tuottaneet tulosta. Orin kanssa ei turhaan joudu jakelemaan erikoisohjeistuksia. Isänsä tavoin kutinakohtia sillä sen sijaan on, mutta mahanalusen vavisuttelu ja takajalkojen kutistessa hännänheilautus tuskin kaatavat kenenkään päivää. Sairautta näiden herkkuuksien syyksi ei toistaiseksi ole löytynyt ja hyvä vaan. Esteratsujen kisatalliin ei loputtomasti tulisia hevosia mahdukaan. Ilahtuu myös erityisesti tehdasvalmisteisista hevosnameista. Ehkä nämä tuotteet ovat orin mielestä juuri oikein tasapainotettu. Muiden hevosten seurassa Ravi on mielellään isähahmona niin nuorille kuin vanhoillekin ja painii mielellään tiensä lauman johtoon.

Kuten maastakäsiteltäessä, myös ratsastettaessa Ravi vaatii enemmän toistoja kuin muut. Se ei sovellu oikein mitenkään päin vaativien ratsastuskiemuroiden suorittajaksi. Tasaisuutta ja moottoria siltä kyllä löytyy ilahduttavan paljon, eikä sen yhteistyöhalussa ole moittimista. Ravi piristyy huomattavasti kilpailupaikoista ja arkea isommasta hälinästä ja onpa se joskus vähän steppaillutkin muille hevosille kisapaikoilla. Kaikkea sitä! Lämmittelyalueella ori toimii pääasiassa hyvin. Joskus se hämmentyy kovin uudenlaisista esteistä. Onneksi rataesteillä harvoin mitään uutta hankalaa tuleekaan vastaan. Hommiin Ravi olisi usein lähdössä, eikä se aina malta odottaa paikoillaan ennen kuin saa luvan lähteä liikkeelle selkään noustessa. Hyppytekniikaltaan ori on kiitettävä, mutta ponnistusvoimaa löytyy hiukan niukemmin 160 cm hyppääjiin verrattuna.

Ravi toimii niin varmasti kuin elävä eläin vain voi. Yllättävämpiä tarinoita varten joutunee tutkia eri hevosta, sillä Ravin elämää ilahduttaa lähinnä harmaammanlaatuinen tasaisuus.

Sukutaulu

i. Quality
Earthquake
KTK-III, ERJ-I
ii. Jungle (evm) iii. Rolling Stone (evm)
iie. Angels Are Calling (evm)
ie. Ocean’s Swan (evm) iei. King of the Mountain (evm)
iee. Pretty Corpse (evm)
e. Nobelle Crux ei. No Flashdance (evm) eii. No Flightheart (evm)
eie. Triggerflash (evm)
ee. Noble Step (evm) eei. Nerdun Vevo (evm)
eee. Fimaway Poarl (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

ii. Jungle oli 166cm korkea mustankimo hannoverinhevonen. Jung oli päätyä ruunatuksi nuorena, sillä sen kasvattajat olisivat halunneet yhdistelmästä mieluummin toisen tamman, eikä orin pitoon oltu varauduttu tarpeeksi. Sen suvusta kiinnostunut ostaja kuitenkin ehti väliin ja rillipäinen musta varsa vaihtoi omistajaa heti vieroituksen yhteydessä. Ori pääsi esiintymään edukseen uuden omistajansa siipien suojissa ja kipusi aina 160 cm luokkiin saakka, ja tuli hyväksytyksi jalostukseen pariinkin eri kantakirjaan. Luonteeltaan Jung oli täydellinen sekoitus isänsä kipakkuutta ja emänsä kärsivällistä rauhaa, ei aivan kaikkien käsiteltävissä, mutta ammattilaisen tallissa sai vähän osoittaa mieltäänkin. Sen varsat perivät enimmäkseen jo monta sukupolvea kulkeneen rauhallisuuden, ja orin jälkeläisiä näkyykin ratsastuskouluista junnujen kisakoneihin saakka. Kaikkiaan Jung sai hieman yli sata varsaa, ja pakasteista vielä joitakin kymmeniä vielä kuolemansa jälkeenkin. Se lopetettiin iän tuomien vaivojen vuoksi miltei 30 vuotiaana.

iii. Rolling Stone oli 165cm korkea musta hannoverinhevonen. Orilla oli valtava ponnistusvoima, ja sillä kilpailtiin 160 cm luokkien lisäksi myös puissance luokassa. Olematta silmiinpistävän hyvä tai huono ”Stone” menestyi molemmissa tasaisesti. Punainen rusetti hännässä varoitti lähellä kulkevia Stonen kipakasta luoneesta, jonka kohteiksi joutuivat niin ihmiset kuin eläimetkin. Oikealla käsittelyllä ori oli kuitenkin hallittavissa, ja pienen tulisuuden katsottiin antavan sille ennemminkin lisää virtaa kilpailutilanteessa. Siitokseen siirryttyään oria suosittiin kuitenkin rauhallisiin tammoihin yhdistettynä. Jälkeläisiä se sai kaikkiaan 90, joista osa on menestynyt esteratsastuksen lisäksi myös kenttäratsastuksessa matalammissa luokissa. Ori lopetettiin nopeasti pahentuneen jalkavaivojen vuoksi hieman yli kaksikymmentävuotiaana.

iie. Angels Are Calling oli 163cm korkea kimo hannoverinhevonen. Nimi oli tämän tamman tapauksessa enne. Luonteeltaan kimo oli kaikin tavoin ihastuttava, se soveltui ratsuksi kaikille vauvasta vaariin, ja kasvattajat myönsivät pariinkin kertaan tehneensä virheen myydessään Angelin varsana Suomeen. Vaikkei tamma suorituksellaan säväyttänyt, hyppäsi se kuitenkin kevyesti muutamia 140 cm luokkia ennen siitokseen päätymistään. Se sai Suomessa pari varsaa, molemmat niistä perivät sen ”kaikki käy” luonteen”. Kolmannen varsansa se sai Saksassa kasvattajien lopulta tarjottua siitä kaikkia osapuolia miellyttävä summa. Kaikkiaan tamma sai 10 varsaa, joista suurin osa saavutti vähintään 130 cm luokat. Yhtäkään sen varsaa ei myöskään voinut moittia vihaiseksi, ja myöskin sen jälkipolvien jälkeläisten tiedetään olevan melko leppoisia persoonia. Angel menehtyi ähkyyn ja tuli haudatuksi samalle laitumelle, jolle se 27 vuotta aikaisemmin oli syntynyt.

ie. Ocean’s Swan on 156cm korkea kimo hannoverinhevonen. Swanin on yhdistelmästä, jota kasvattaja harkitsi pitkään ja hartaasti. Orivarsakin olisi käynyt, mutta varsasta haluttiin ennen kaikkea korvaaja Roselle, jalostuksessa ja ratsuna. Kun pieni tammavarsa sitten pötkötti karsinan lattialla, ei riemulla ollut rajaa. Varsan arvo nousi kasvattajien silmissä entisestään, kun Rose ei enää tiinehtynyt uudelleen. Pieneksi tamma jäikin, mutta se täytti emänsä saappaat täydellisesti. Tämä hieman pippurisempi yksilö venytti itsensä 130 cm luokkiin asti ja tutustutti junnuja myös maastoesteiden saloihin pelottomasti. Ensimmäisen varsansa tamma sai jo ennen uransa aloittamista, ja kisaeläkkeelle se jäi nuorena, sillä kasvattaja halusi varmistaa suvun jatkumisen. Kaikkiaan tamma sai 9 varsaa, 6 niistä ratsuponeja. Tamma viettelee emänsä kanssa eläkepäiviä shetlanninponivarsojen tätinä toimien ja satunnaisesti pieniä lapsia selässään kuljettaen.

iei. King of the Mountain oli 165cm korkea rautias hannoverinhevonen. Mahtipontinen nimi ei oikein sopinut ulkomuodoltaan varsin nukkavierulle ja mitään sanomattomalle orille, mutta kun rautiaan näki liikkeessä, suita loksahteli auki. Luonnostaan hyvän hyppytekniikan lisäksi ”Montilla” oli runsaasti ketteryyttä, jolla se kiri uusinnoissa tuon tuosta kärkisijoille hyvin epätavallisia reittejä hyödyntäen. Pelkästään kilpailutulosten perusteella sitä ei jalostukseen hyväksytty, ei ori niin kammottava ulkonäöltään ollut, sen pisteet olivat lähinnä keskivertoja, luonne erinomainen. Aluksi Montin suosio ei ollut kummoista, mutta kun kävi ilmi, että varsat perivät lähes poikkeuksetta sen uskomattoman hyppykyvyn, alkoi se saada enemmän tammoja. Kaikkiaan ori ehti kuitenkin saada vain 70 varsaa, sillä se menehtyi laitumellaan toisen oriin hyökkäyksestä saamiinsa vammoihin.

iee. Pretty Corpse on 155cm korkea kimo hannoverinhevonen. ”Rose” oli, ja on edelleen, kaunis sisältä ja ulkoa, parannettavaa olisi kasvattajien mielestä vain säkäkorkeudessa. Sopivissa käsissä sekään ei ollut ongelma, kilttiäkin kiltimpi Rose päätyi osaavan junnun ratsuksi, ja vei hänet aina 120 cm luokkiin saakka. Tässä kohtaa tamman oma skouppi kuitenkin tuli vastaan ja vaikean päätöksen jälkeen tamma vaihtoi kotia. Se vei vielä yhden junnun potentiaalinsa huipulle, tasaisen varmalla menestyksellä, ennen siirtymistään siitokseen. Tamma jätti kuusi varsaa, viisi tammaa ja yhden orin, eikä sen jälkeen enää tiinehtynyt. Varsoille se periytti kultaista luonnetta ja pientä kokoa, sen jälkipolvet ovatkin olleet suositumpia ratsuponijalostuksessa ja junnujen ratsuina, eivätkä juuri esiinny esteratsastuksen korkeimmalla huipulla. Tamma itse viettelee leppoisia eläkepäiviä toisen omistajansa shetlanninponilauman jatkeena.

kirjoittanut Anarchy

Jälkeläiset
06.11.2023 - fwb-o. Lukaris Memento - e. Superior Grade A.D. Vandalized Deth KTK-I, ERJ-II, YLA3
07.02.2024 - fwb-o. Lukaris Destiny Bond - e. Superior Grade A.D. Vandalized Deth KTK-I, ERJ-II, YLA3

Kilpailukalenteri

ERJ-Cup

31.07.2023 - Couture Sporthorses - 130 cm - 2/71
ERJ

Saavuttanut tavoitetasonsa 
porrastetuissa kilpailuissa.

5655.94 pistettä, taso 10/8

hyppykapasiteetti 1838.18 p.
rohkeus 1761.97 p.
kuuliaisuus ja luonne 2055.79 p.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen