Lukaris Khione KTK-II

img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Lukaris Khione
Kutsumanimi: Hino
Sukupuoli: tamma
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Säkäkorkeus: 163 cm

Väri
Genotyyppi: nLWO
Fenotyyppi: mustankirjava
Merkit: frame overo
Syntymäaika: 31.08.2023
Ikä: 6-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): PKK5367,
VH23-031-0313

Koulutustaso 
Rataesteratsastus: 100 cm
Kouluratsastus: Helppo A
Painotuslaji: Rataesteratsastus
Meriitit: KTK-II 
Tavoitteet: jalostuskäyttö

Kantakirjattu Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjaan 01.04.2024 päivänä 123. kantakirjaustilaisuudessa KTK-II -palkinnolla pistein 16,5 + 16,5 + 15,5 = 67,36 %.

Luonnekuvaus

Lukaris Khionen vanhemmat ovat aika ääripäissä toisiaan, joten tamman luonne oli pitkään mysteeri. Pienenä varsana se heijasteli kovin paljon emänsä reaktiivista käytöstä ja oli aikamoinen teinihirviö. Pahimmat törttöilyt jäi sinne teini-ikään mutta edelleen se toisinaan haastaa etenkin uusia käsittelijöitä. Hino on hoitaessa syytä laittaa kiinni, sillä tammalla on ikävä tapa vapaana ollessa tulla päälle sekä ohimennen talloa varpaat.

Ratsuna Hino on tuulella käyvä, se mikä oli hyvä eilen ei todennäköisesti toimi tänään. Eikä ole väliä, että onko kyseessä sileän treeni vai esteiden hyppääminen. Maastoon tämän kanssa ei ole suotavaa lähteä koskaan ilman seuraa, sillä reaktiivisten taipumustensa kanssa Hino näkee herkästi mörköjä siellä täällä. Niinä päivinä kun ratsastajalla on kirjavan neidin kanssa sopivat sävelet niin meno on kaunista katseltavaa; Sileän treenit sujuvat tyylikkäästi ja vaivattomasti, esteet ylittyy ilman turhaa stressiä ja pöhinää. Näitä päiviä ei viikkoon vaan yleensä turhan montaa mahdu. Huonompina päivinä tamma on lähes koko ajan juoksemassa alta pois eikä mistään volttia kummoisemmasta harjoituksesta ole tulla mitään. Satasen rata tamman kanssa on periaatteessa ihan perus juttu ja teoriassa ponnua olisi korkeammallekin mutta yleisen ratsastettavuuden vuoksi sen kanssa ei ole lähdetty isommille kisaradoille hakemaan sitä ikään kuin virallista todistusta paremmasta kapasiteetista. Toisaalta, myös erityisen tekniset radat voisivat tuoda haasteita, sillä Hinon kanssa ennakoimattomuus on yksi isoimpia ongelmia myös kisaradalla.

Vieraissa paikoissa Hinoa ei uskoisi samaksi hevoseksi kuin kotona. Valmennus- ja kisareissuilla tammassa näkyy eniten isänsä vaikutus, sillä tällöin Hino tuntuu oikeasti jopa vaativan hoitajansa tukea ja turvaa. Käsihevosena siis varsin mutkaton mutta ratsuna ei juurikaan sen parempi. Ei syö kilpakumppaneita mutta mielellään kyllä seuraa niiden edesottamuksia, jolloin avut hyvänä päivänäkin kaikuu kuuroille korville.

Kirjoittanut Jenna (VRL-03515)

Historia

Lukaris Khione on ensimmäinen varsa sen jälkeen kun sen emä siirtyi täysin jalostustammaksi. Ensimmäiseksi kotiinjäävän varsan oriksi valittiin Kian Anarchie:sta Iso-Britanniasta. Ori oli osoittautunut hyväksi periyttäjäksi aiemmassa yhdistelmässä, josta oli nuori ori Temple Run LH kasvamassa Lukariksen Hevoskeskuksessa. Yhdistelmästä odotettiin keskitason suorittajaa.

Kisauransa rataesteratsastuksessa tamma suoritti aika vauhdikkaasti jo kuusivuotiaana.

Sukutaulu

i. Kian
vs. 691 032 v€
ii. tuntematon (evm) iii. tuntematon (evm)
iie. tuntematon (evm)
ie. tuntematon (evm) iei. tuntematon (evm)
iee. tuntematon (evm)
e. First Champion
Icy
KTK-II, ERJ-III, YLA3
ei. I Scream Ice Cream
(evm)
eii. Criminal (evm)
eie. I Can Do It (evm)
ee. Ice Cold (evm) eei. Heart Of Ice (evm)
eee. Head Over Heels

1 polvi, 1 kokonainen

ei. Ruotsalainen puoliveriori I Scream Ice Cream nostatti hymyjä huulille kilpailuissa aina kun sen nimi kuulutettiin. Ratsastajansa huulille se puolestaan nostatti hymyn asenteellaan ja ratsastettavuudellaan, sillä Ice Cream oli kuulemma todella positiivinen ja hieno hevonen. Lähtömerkin ääni jo merkitsi orille sitä, että nyt mennään pitämään hauskaa ja näyttämään, mitä osataan. Innokkuudestaan huolimatta Ice Cream oli kuuliainen ratsastaa, mutta sillä oli kuitenkin hieman pilkettä silmäkulmassa. Kilpailuissa se ei kuulemma yleensä kyttäillyt mitään, mutta kotona tuttujen maastoreittien varrella se saattoi välillä säikähtää mitä oudompia asioita. Ulkoisesti Ice Cream oli iso (173 cm) ja raamikas ori, jolla oli kokoisekseen jopa aika vaatimattomat liikkeet.

eii. Suurikokoinen (174 cm) Criminal oli ulkoisesti jopa vähän romuluisen näköinen hevonen isoine päineen ja kulmikkaine linjoineen. Kuitenkin jo varsana omistajansa näki siinä sen potentiaalin, joka myöhemmin tuli esille esteradoilla. Criminalilla oli tahdikas, vetävä laukka ja voimakas takaosan työskentely. Vaikka ruunikko ei näyttänyt kaikista ketterimmältä tapaukselta, se oli yllättävän ketterä hyppäämään. Tosin tiukat kaarteet eivät olleet tämän orin vahvuuksia, mutta pitkillä suorilla lähestymisillä sen matkaavoittava laukka oli eduksi. Myös ratsastajalle Criminal antoi tunteen keveydestä, eikä se kookkaudestaan huolimatta ollut kuulemma lainkaan raskas ratsastaa. Muutenkin luonteeltaan ori oli hyvin mukava, simppeli ja tasapainoinen tapaus, joka ei aiheuttanut mitään ongelmia sen paremmin kotona kuin vierailla kisapaikoillakaan.

eie. Tummanruunikko tamma I Can Do It oli osuvasti nimetty, sillä tässä tammassa oli itsevarmuutta ja asennetta vaikka muille jaettavaksi. Erityisesti tämä tuli näkyviin suhteessa hyppäämiseen ja kilpailuihin, sillä mikään este ei tamman mielestä ollut liian suuri sille - jo vuosikkaana se hyppäsi 150-senttisen tarhansa aidan yli kuin se olisi ollut pikku ristikko. Candyksi kutsuttu tamma oli kovapäinen johtajatyyppi, joka piti muut hevoset herran nuhteessa. Maastolenkeillä se ei kuulemma antanut kenenkään ohitella ja sitä oli muutenkin kova komentamaan, jos joku laumatoveri käyttäytyi sen mielestä hölmösti. Ihmisten suhteen tamma ei ollut yhtä kireä, mutta ei se kuulemma mikään sylikoira kuitenkaan ollut. Ratsuna se oli toisaalta aivan mahtava; kylmähermoinen tyyppi, joka halusi voittaa eikä vähästä hätkähtänyt. Candy sai kilpauransa jälkeen myös neljä varsaa.

ee. Ruunikonkimo Ice Cold oli kyllä kaikkea muuta kuin nimensä mukainen hevonen, sillä mitään kylmää siinä ei ollut. Se oli pikemminkin aika kuumaverinen ja vähän hermoiluun taipuvainen hevonen, jolla kuitenkin oli lahjoja sekä koulu- että estepuolelle. Nopea tamma oli - niin liikkeissään kuin reaktioissaan -, joten sen ratsastajalta vaadittiin kylmiä hermoja ja taitoa. Parhaimmillaan Ice Cold kuitenkin suoritti todella hyvin ja sillä oli kieltämättä todella laadukkaat liikkeet, erityisesti käynti sekä laukka. Ratsastajansa ja omistajiensa mukaan salaisuus tamman kanssa piili siinä, että se piti vaan osata pitää tyytyväisenä. Siksi sille annettiin monissa asioissa vähän siimaa, eikä sitä kommennettu jokaisesta koikkelehtimisesta, koska komentamisesta herkkä tamma ei pitänyt. Ice Cold menehtyi 17-vuotiaana, mutta ehti sitä ennen saada kaksi varsaa, joista toinen on menestynyt aika hyvin koulupuolella.

eei. Heart Of Ice on vähän kiisteltykin hevonen, jota osa arvostaa hevosen sukutaulussa ja osa välttelee parhaansa mukaan. Tämä johtuu siitä, että kimo oli aika vaikea luonteeltaan ja on periyttänyt luonnettaan myös jälkeläisiinsä. Kuitenkin oria käytettiin paljon tammoille, sillä sen vaikea luonne osattiin pitää tosi pitkään salassa. Upealiikkeinen ja ryhdikäs ori ihastutti yleisöä kilparadoilla ja karismaa tällä hevosella tosiaan riitti. Kouluradoilla sen vahvuutena oli erinomainen kokoamiskyky ja näyttävät liikkeet, joilla se keräsi itselleen hyviä pisteitä tuomareilta. Kun Heart Of Ice huomattiin radoilla, sen myötä tammojen omistajien kiinnostus oria kohtaan heräsi ja sitä haluttiin käyttää tammoille. Oriin jälkeläisissä on paljon isänsä kaltaisia, erittäin herkkiä, kiihkeitä ja nopeasti reagoivia hevosia, jotka eivät ole helpoimpia arjessa tai ratsastaessa.

eee. Head Over Heels - tai omistajilleen Hedda - oli 164 cm korkea ruunikko tamma, jolla oli pääosin estepainotteinen suku ja tamma itsekin aloitti kilpauransa esteiden parissa. Hedda oli hyvin varovainen, jopa epävarmuuteen asti, mutta sillä oli hyvä hyppytekniikka ja se oli nopea kääntymään. Se oli juuri alkanut menestyä ratsastajansa kanssa oikeasti, kun pieni liukastuminen tarhassa sai haaveet tamman loistokkaasta estehevosen urasta romahtamaan kertarysäyksellä. Omistaja kuntoutti tammaa parhaansa mukaan, mutta hevosen paluu estekäyttöön näytti epävarmalta ja lopulta hän teetti sillä ensin varsan ja päätyi sitten myymään tamman. Sen uusi omistaja oli kiinnostunut enemmän kouluratsastuksesta ja Heddasta tuli kouluratsu. Epävarma tamma oli elementissään kouluradoilla ja sen itsevarmuus kasvoi kunnon kohenemisen myötä. Heddalla teetettiin vielä kaksi varsaa koulupainotteisista oreista.

kirjoittanut Cynoria

Jälkeläiset
05.06.2024 - o. Lukaris Friction - i. LH Fraction

Kilpailukalenteri

Esteratsastus (ERJ)

Saavuttanut tavoitetasonsa 
porrastetuissa kilpailuissa.

1864.98 pistettä, taso 5/4

hyppykapasiteetti 490.15 ominaisuuspistettä
rohkeus 446.04 ominaisuuspistettä
kuuliaisuus ja luonne 928.79 ominaisuuspistettä
tahti ja irtonaisuus 399.31 ominaisuuspistettä

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen