Lukaris Avalanche Duchess KTK-II

img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Lukaris Avalanche Duchess
Kutsumanimi: Ava
Sukupuoli: tamma
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Säkäkorkeus: 158 cm

Väri
Genotyyppi: nCr/nG
Fenotyyppi: (mustanvoikon)kimo
Syntymäaika: 01.09.2023
Ikä: 16-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): PKK5654,
VH24-031-0123

Koulutustaso 
Rataesteratsastus: 150 cm
Painotuslaji: Rataesteratsastus
Meriitit: KTK-II
Tavoitteet: jalostuskäyttö

Kantakirjattu Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjaan 01.04.2024 päivänä 123. kantakirjaustilaisuudessa KTK-II -palkinnolla pistein 16,5 + 16,5 + 16,5 = 68,75 %.

Luonnekuvaus

Siinä missä Avan puolisisko Lukaris Khione on omanlaisensa tuuliviiri tuntuu Ava olevan toista maata. Toki tammalla on vauhtia ja reaktiivisuutta ehkä enemmän kuin tarpeeksi (kiitos täysiveri isän) niin tamman ennakoitavuus on paljon parempi kuin Hinolla. Tallissa Ava on vaativa ja tarkka hoitajansa suhteen, sillä se ilmoittaa hyvin topakasti mikäli harjaus on liian kovakouraista tai pinteleiden kanssa kestää liian pitkään. Toisten hevosten kanssa Ava ei oikein tule toimeen, joten sen tarha- ja laidunkaverien valinnassa tulee olla erityisen tarkka. Eniten tamma tuntuu käyvän toisten hermoille turhalla säpsymisellään.

Ratsastaessa Ava on menossa pää viidentenä jalkana eikä alkuun kuule puoliakaan avuista ja meno on myös sen näköistä. Kun Avan kanssa saa hetken hölköteltyä ilman suurempia tavoitteita niin alkaa kimollakin mennä avut hermokeskukseen asti. Kouluratsuna Ava on keskinkertainen, perusasiat osaa vahvasti ja jotain siihen päälle ei niin vahvasti. Laukanvaihdot on kuitenkin opetettu ja ne sujuu melko hyvin tiheämmälläkin vaihtelulla. Ei toki kouluratsun tyylikkyydellä mutta onnistuupahan kuitenkin. Siinä missä Ava on oikeasti hyvä on hyppääminen. Tamma tuntuu hyppäävän mitä vain mistä vain ja osaa itsekin katsoa ponnistus paikkaa, joten sen suhteen sopii vähän kaiken tasoiselle ratsastajalle. Vaikka muutoin tammaa ei ehkä annetakaan ihan jokaisen alle. Ratamestarit ei vielä ole sellaisia somisteita keksinyt, joita Ava olisi jäänyt kyttäilemään.

Matkustajana Ava on raivostuttava, sillä se usein potkii seiniä ja yksin ollessaan vielä huutaa kaupan päälle. Hiessä se ei kuitenkaan tavallisesti ole, joten mitenkään erityisesti se ei matkoja stressaa. Rauhallisen kaverin kanssa tamma on tavallisesti tyynempi matkustaja. Kisapaikalla muutoin tamma on hyvin samanlainen kuin kotona, joten kannattaa varata lämmittelyyn hyvin aikaa.

Kirjoittanut Jenna (VRL-03515)

Historia

Lukaris Avalanche Duchess syntyi emänsä jalostustammauran alkuvaiheilla. Tamman syntymää varten ostettiin pakasteita Iso-Britanniasta Anarchie:sta. Isäksi valittiin upea monitaitaja, joka tienasi sileällä, risuesteillä ja rataesteillä. Orivalinta näytti osuneen nappiin, sillä Ava osoitti hyppylahjojaan jo nuorena.

Sukutaulu

i. Evon Dutchess
vs. 25 600 v€ (sileä)
vs. 444 200 v€ (risueste)
ii. tuntematon (evm) iii. tuntematon (evm)
iie. tuntematon (evm)
ie. tuntematon (evm) iei. tuntematon (evm)
iee. tuntematon (evm)
e. First Champion
Icy
KTK-II, ERJ-III, YLA3
ei. I Scream Ice Cream
(evm)
eii. Criminal (evm)
eie. I Can Do It (evm)
ee. Ice Cold (evm) eei. Heart Of Ice (evm)
eee. Head Over Heels

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

ei. Ruotsalainen puoliveriori I Scream Ice Cream nostatti hymyjä huulille kilpailuissa aina kun sen nimi kuulutettiin. Ratsastajansa huulille se puolestaan nostatti hymyn asenteellaan ja ratsastettavuudellaan, sillä Ice Cream oli kuulemma todella positiivinen ja hieno hevonen. Lähtömerkin ääni jo merkitsi orille sitä, että nyt mennään pitämään hauskaa ja näyttämään, mitä osataan. Innokkuudestaan huolimatta Ice Cream oli kuuliainen ratsastaa, mutta sillä oli kuitenkin hieman pilkettä silmäkulmassa. Kilpailuissa se ei kuulemma yleensä kyttäillyt mitään, mutta kotona tuttujen maastoreittien varrella se saattoi välillä säikähtää mitä oudompia asioita. Ulkoisesti Ice Cream oli iso (173 cm) ja raamikas ori, jolla oli kokoisekseen jopa aika vaatimattomat liikkeet.

eii. Suurikokoinen (174 cm) Criminal oli ulkoisesti jopa vähän romuluisen näköinen hevonen isoine päineen ja kulmikkaine linjoineen. Kuitenkin jo varsana omistajansa näki siinä sen potentiaalin, joka myöhemmin tuli esille esteradoilla. Criminalilla oli tahdikas, vetävä laukka ja voimakas takaosan työskentely. Vaikka ruunikko ei näyttänyt kaikista ketterimmältä tapaukselta, se oli yllättävän ketterä hyppäämään. Tosin tiukat kaarteet eivät olleet tämän orin vahvuuksia, mutta pitkillä suorilla lähestymisillä sen matkaavoittava laukka oli eduksi. Myös ratsastajalle Criminal antoi tunteen keveydestä, eikä se kookkaudestaan huolimatta ollut kuulemma lainkaan raskas ratsastaa. Muutenkin luonteeltaan ori oli hyvin mukava, simppeli ja tasapainoinen tapaus, joka ei aiheuttanut mitään ongelmia sen paremmin kotona kuin vierailla kisapaikoillakaan.

eie. Tummanruunikko tamma I Can Do It oli osuvasti nimetty, sillä tässä tammassa oli itsevarmuutta ja asennetta vaikka muille jaettavaksi. Erityisesti tämä tuli näkyviin suhteessa hyppäämiseen ja kilpailuihin, sillä mikään este ei tamman mielestä ollut liian suuri sille - jo vuosikkaana se hyppäsi 150-senttisen tarhansa aidan yli kuin se olisi ollut pikku ristikko. Candyksi kutsuttu tamma oli kovapäinen johtajatyyppi, joka piti muut hevoset herran nuhteessa. Maastolenkeillä se ei kuulemma antanut kenenkään ohitella ja sitä oli muutenkin kova komentamaan, jos joku laumatoveri käyttäytyi sen mielestä hölmösti. Ihmisten suhteen tamma ei ollut yhtä kireä, mutta ei se kuulemma mikään sylikoira kuitenkaan ollut. Ratsuna se oli toisaalta aivan mahtava; kylmähermoinen tyyppi, joka halusi voittaa eikä vähästä hätkähtänyt. Candy sai kilpauransa jälkeen myös neljä varsaa.

ee. Ruunikonkimo Ice Cold oli kyllä kaikkea muuta kuin nimensä mukainen hevonen, sillä mitään kylmää siinä ei ollut. Se oli pikemminkin aika kuumaverinen ja vähän hermoiluun taipuvainen hevonen, jolla kuitenkin oli lahjoja sekä koulu- että estepuolelle. Nopea tamma oli - niin liikkeissään kuin reaktioissaan -, joten sen ratsastajalta vaadittiin kylmiä hermoja ja taitoa. Parhaimmillaan Ice Cold kuitenkin suoritti todella hyvin ja sillä oli kieltämättä todella laadukkaat liikkeet, erityisesti käynti sekä laukka. Ratsastajansa ja omistajiensa mukaan salaisuus tamman kanssa piili siinä, että se piti vaan osata pitää tyytyväisenä. Siksi sille annettiin monissa asioissa vähän siimaa, eikä sitä kommennettu jokaisesta koikkelehtimisesta, koska komentamisesta herkkä tamma ei pitänyt. Ice Cold menehtyi 17-vuotiaana, mutta ehti sitä ennen saada kaksi varsaa, joista toinen on menestynyt aika hyvin koulupuolella.

eei. Heart Of Ice on vähän kiisteltykin hevonen, jota osa arvostaa hevosen sukutaulussa ja osa välttelee parhaansa mukaan. Tämä johtuu siitä, että kimo oli aika vaikea luonteeltaan ja on periyttänyt luonnettaan myös jälkeläisiinsä. Kuitenkin oria käytettiin paljon tammoille, sillä sen vaikea luonne osattiin pitää tosi pitkään salassa. Upealiikkeinen ja ryhdikäs ori ihastutti yleisöä kilparadoilla ja karismaa tällä hevosella tosiaan riitti. Kouluradoilla sen vahvuutena oli erinomainen kokoamiskyky ja näyttävät liikkeet, joilla se keräsi itselleen hyviä pisteitä tuomareilta. Kun Heart Of Ice huomattiin radoilla, sen myötä tammojen omistajien kiinnostus oria kohtaan heräsi ja sitä haluttiin käyttää tammoille. Oriin jälkeläisissä on paljon isänsä kaltaisia, erittäin herkkiä, kiihkeitä ja nopeasti reagoivia hevosia, jotka eivät ole helpoimpia arjessa tai ratsastaessa.

eee. Head Over Heels - tai omistajilleen Hedda - oli 164 cm korkea ruunikko tamma, jolla oli pääosin estepainotteinen suku ja tamma itsekin aloitti kilpauransa esteiden parissa. Hedda oli hyvin varovainen, jopa epävarmuuteen asti, mutta sillä oli hyvä hyppytekniikka ja se oli nopea kääntymään. Se oli juuri alkanut menestyä ratsastajansa kanssa oikeasti, kun pieni liukastuminen tarhassa sai haaveet tamman loistokkaasta estehevosen urasta romahtamaan kertarysäyksellä. Omistaja kuntoutti tammaa parhaansa mukaan, mutta hevosen paluu estekäyttöön näytti epävarmalta ja lopulta hän teetti sillä ensin varsan ja päätyi sitten myymään tamman. Sen uusi omistaja oli kiinnostunut enemmän kouluratsastuksesta ja Heddasta tuli kouluratsu. Epävarma tamma oli elementissään kouluradoilla ja sen itsevarmuus kasvoi kunnon kohenemisen myötä. Heddalla teetettiin vielä kaksi varsaa koulupainotteisista oreista.

kirjoittanut Cynoria

Kilpailukalenteri

Esteratsastus (ERJ)

Saavuttanut tavoitetasonsa 
porrastetuissa kilpailuissa.

5615.22 pistettä, taso 10/9

hyppykapasiteetti 1882.72 p.
rohkeus 1855.04 p.
kuuliaisuus ja luonne 1877.46 p.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen