LH Macalusa KTK-III

img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: LH Macalusa
Kutsumanimi: Lucia
Sukupuoli: tamma
Rotu: Ranskanpuoliverinen 
(Selle Français)
Säkäkorkeus: 169 cm

Väri
Genotyyppi: nCr/nW5
Fenotyyppi: voikonkirjava
Merkit: dominant white
Syntymäaika: 25.03.2022
Ikä: 11-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Kisaaja: Alina Pekkala (evm)
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH22-121-0010, 
PKK4628

Koulutustaso 
Esteratsastus: 150 cm
Painotuslaji: Esteratsastus
Meriitit: KTK-III
Tavoitteet: varsan kisaus

Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan kesäkuun kantakirjaustilaisuudessa 30.06.2023 päivänä palkinnolla KTK-III pistein 16 + 15 + 16 + 16 = 63 p.

Luonnekuvaus

Mitä saat kun yhdistät ujon sekä hermostumiseen taipuvan orin ja kiitovalmiin kuuman täysiveritamman? No Luciahan siitä tulee. Ihan kuin joku olisi painanut kopiopainiketta tamman emästä. Näin väri kertautui ja myös luonnekin. Toki vähän silotellumapana kuin puhtaalla täysiverilaukkurilla.

Satulan alla Lucia on yksinkertaisesti kärsimätön. Se vihaa seisoskelua, minkä takia tuplaura koulukentillä ohitettiin nauresekellen jo varhaisessa vaiheessa. Vauhtia tammasta löytyy sellaisilla määrillä, että laukkatiimiläiset käyvät välillä vinoilemassa hakevansa Lucian kokeilemaan lähtöjä. Estekehissä yhteistyö ja kokemus kuumista hevosista on kultaa kun ratsu yrittää paikoin vastustella pidätteitä minkä kerkeää. Ratsastajalta odotetaan pitkää pinnaa ja ymmärrystä kun Lucia käyttääkin omaa mittakeppiään askeleiden mitoitukisssa. Omaa paljon kapasiteettia ja estesilmää, joten harvemmin aiheuttaa kaahailuillaan virhepisteitä. Kuormittaa kuitenkin hevoskeskuksen eläinlääkärin työpäivää tiheähkösti laskeutuessaan välillä turhan raskaasti. Ei varsinaisesti säiky ja juokse karkuun vaan on enemmänkin utelias ja pyrkii kaikkeen tapahtuvaan mukaan. Pyrkii selkeästi esteille.

Lucia nauttii kaikenlaisesta fyysisestä kontaktista eikä ujostele rapsuttaa takaisin sen säkää rapsuttaessa. Tamma myös pitää klippauksesta, minkä syytä ei ole oikein ikinä saatu selville. Jotkut ovat ehdottaneet että laitteen ääni tai värinä rauhoittaa sitä. Toiset epäilevät tilanteen lupaavan tiivistä yhteistyötä hoitajan kanssa, josta täysiverinen pitää. Lucia kunnioittaa pitkälti ihmistä. Se on vähän turhan kiireisen oloinen, mutta ei jyrää ketään. Tamman ehdoton lempiherkku on porkkanat, mutta se ottaa herkun kuin herkun ihmsiltä vastaan.

Tarhauksen kanssa tästä kuumapäästä ei tule ihan täysi kiusaaja, mutta se pyrkii kyllä usein onnistuneesti lauman johtoon päättäväisyyttään ja kokoaan hyödyntäen. Sen takia yhtä kovapäistä tarha- ja laidunkaveria ei yleensä sen kanssa kannata laittaa. Lucia on ruunille myötämielisempi kuin tammoille ja sen astuttamisessa luomuna on ollut muutamia haasteita.

Historia

LH Macalusa syntyi Lukariksen Hevoskeskukseen isona varsavuonna. Varsan isä oli keskuksen omistama hyvin menestynyt puoliveriori ja emä kisauransa alkuvaiheilla oleva täysiveritamma. Sen kapasiteetti ylitti odotukset, mutta kantakirjauspalkinto jäi vaatimattomaksi.

Sukutaulu

i. First Champion
Cavanaugh d'Grand
KTK-II, ERJ-II, ​YLA2
ii. Indépendant (evm) iii. Pensionnaire (evm)
iie. Lily x (evm)
ie. Damoiselle (evm) iei. Nágotif (evm)
iee. Time goes Out (evm)
e. First Champion
Sugar Skull
KTK-III
ei. Bold Ice (evm) eii. Spill the Beans (evm)
eie. Lucky Julie (evm)
ee. Morning Glory
(evm)
eei. Eagleville (evm)
eee. Heatwave on Tap
(evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

i. Cavanaugh d'Grand oli rataesteillä, kouluratsastuksess aja maastoesteillä kisannut rautias ranskanpuoliveriori.

kirjoittanut Lithy

ii. Karkin (Cavanaugh d'Grand) isä Indépendant on kaunis punaruunikko, jolla riittää kapasiteettia suurille esteille aina 150 cm luokkiin asti. Indin omistaa melkoisen varakas ranskalaisperhe, joka on taannut oriille parhaat mahdolliset oltavat. Luonteeltaan ori on herkkä ja stressaantuva. Ei juurikaan kilpaillut ori on palkittu kuitekin hyvänä periyttäjänä ja se viedään varmasti kantakirjattavaksi lähivuosina.

iii. Isänisä Pensionnaire on myös kapasiteetikas ori. Se tunnetaan parhaiten melkoisen pienestä koostaan, mutta hyppää kuitenkin ihan kansallisilla radoilla. Luonteeltaan rohkea ja itsevarma ori.

iie. Isänemä angloarabialainen Lily oli luonteeltaan erittäin hermoheikko kaveri ja siitä syystä vähän kisaamaton harrasteratsu. Näyttelyissä se pärjäsi ihan mukiinmenevästi. Lily jouduttiin lopettamaan ryöstölaukan päätteeksi, sillä tamma kaatui pahasti ja toinen sen takajaloista murtui

ie. Karkin (Cavanaugh d'Grand) emä on Ranskassa koko ikänsä viettänyt Damoiselle-tamma, joka viihtyy hyvin esteradoilla. Nykyään kisaeläkkeellä oleva tamma kisasi maansa parhaimmistossa Jean-Philipén ratsastamana jopa 160 cm ratoja. Varsana hyvin heiveröinen tamma, josta ei uskottu olevan mihinkään. Mamin varsatkin ovat olleet pieniä ja heikon näköisiä, mutta kasvettuaan ne ovat näyttäneet kyntensä esteradoilla. Luonteeltaan oikea kultamussukka tamma, jota kaikki rakastivat.

iei. Nágotif oli tanskalainen huippuori, joka menestyi hyvin kenttäratsastusessa. Luonteeltaan melkoisen uskomaton tapaus, sillä se kapinoi paljon ihmistä vastaan ja aiheutti paljon harmaita hiuksia. Nagi periytti hyviä hyppylahjoja, mutta kouluun vaadittavaa sulavuutta ei. Ilman kisamenestystä oria tuskin olisi pidetty järin pitkään kotitilallaan, sillä tila oli tunnettu hienoista ja hyväluontoisista hevosista.

iee. Time goes Out oli rakeenteeltaan sulava ja lähes virheetön. Luonteeltaan yhtä rypytön tamma hyppäsi kauniisti ja tyylipuhtaasti 130 cm ratoja ja yksittäin tamma hyppäsi n. 145 cm irtona. Time oli periyyttäjänä kohtalainen, sillä osa varsoista ei menesty edes seuratasolla ja jotkut, kuten Time goes Out, kisasivat MM-tasolla.

kirjoittanut VRL-03515 (muokannut Lithy)

e. Sugar Skull oli rataesteillä kisannut voikonkirjava englannintäysiveriori.

kirjoittanut Lithy

Jälkeläiset
20.12.2023 - t. Lukaris Adolpha - i. Quality Dolphus Clou KTK-III

Kilpailukalenteri

Esteratsastusjaos (ERJ)

Saavutannut tavoitetasonsa porrastetuissa kilpailuissa vaikeustasolla 10/9.

Valmennukset

03.11.2023, Ratsutuskäynti, Ireth (Eklund)

"Enpä ole ikinä nähnyt näin persoonallista hevosta", totesin nähdessäni Lucian ensimmäisen kerran. Tamman merkit olivat aivan ihastuttavat, eikä sen rakenteessakaan ollut moittimista. Miltei jo unohdin miksi olin Lukariksen Hevoskeskukseen edes saapunut kun jäin vain ihastelemaan tammaa. Olin kuullut siitä paljon mielenkiintoisia juttuja ja tarkoitukseni olikin läpiratsastaa nuori puoliverinen ja toivottavasti myös viedä sitä rahtusen eteenpäin. Hoitaja olikin jo kävelyttänyt hevosen valmiiksi, joten pääsin samantien nousemaan nuorikon selkään.

Lucia vaikutti hieman kärsimättömältä ja hätäiseltä, se steppasi paikallaan eikä olisi malttanut seistä. Lopulta saimme kuitenkin onnistuneen toiston ja kiitin tammaa yhteistyöstä. Annoin ratsun ensin kävellä pari kierrosta kumpaankin suuntaan ja tottua tilanteeseen, eikä se näyttänyt olevan voikolle mikään ongelma. Hetkisen kuluttua keräsin ohjat paremmin käsiini ja pyysin Lucia askeltamaan hieman tahdikkaammin, minkä se tekikin erittäin mielellään. Käynnissä aloittelimme volteilla ja taivutteluilla, voikolla vaikutti olevan hyvä tasapaino ja se kantoi itseään ryhdikkäästi. Suoruudessa sen sijaan oli hieman korjattavaa, Lucia olisi mielellään valunut aina maneesin laitoja kohti tai puskenut ulkopohjetta vasten turhan paljon. Jumppasimme hevosen huonompaa suuntaa jonkin verran ja otin puomit avuksi suoruuden korjaamiseen. Tehtävät olivat periaatteessa helppoja, mutta nuorelle hevoselle tällä tavalla tasapainon hakeminen voi olla hankalaa. Hyvin pian Lucialle nousikin hiki pintaan ja hyvin menneen tehtävän jälkeen annoin sen kävellä muutaman kierroksen pitkin ohjin.

Lepotauon jälkeen pyysin tammaa ravaamaan ja se lähtikin kuin ammuttuna jolkottelemaan epätahtista possuhölkkää. Sainkin tehdä varsin selkeät pidätteet ja istua todella syvälle satulaan, että tamma palasi jälleen avuille ja pääsi pyöristämään selkäänsä. Teimme paljon isoja ympyröitä ja laajoja kaarteita, mikä selvästi toimi Lucian kanssa hienosti. Kehuin tammaa paljon ja se tuntui joka kerta saavan uutta virtaa tekemiseen. Ravi tuntui kumpaankin kierrokseen oikein hyvältä alkuhäslingin jälkeen, joten päätin lopuksi ottaa vielä pienet laukkapätkät kumpaankin suuntaan. Oikea kierros sujui hienosti, tamma malttoi asettua eteen ja alas, mutta vasen kierros oli sille selvästi vaikeampi. Sen kokoamiskyky ei vielä riittänyt ja se jäi helposti makaamaan ohjalle, eikä toisaalta tasapainokaan oikein riittänyt esimerkiksi kulmiin. Yhden onnistuneen pitkän sivun jälkeen palasimme takaisin raviin ja kiitin voikkoa hyvästä suorituksesta. Tamma selvästi yritti koko ajan, mutta pää vei enemmän kuin mihin kroppa vielä pystyi. Todella lupaava hevonen kaikinpuolin, liikettä tuntuu riittävän ja se hakeutuu luonnostaan käyttämään selkäänsä. Lucia tulee vielä olemaan kova vastus kilpakentillä! Ja ainakin erittäin mieleenpainuvan näköinen.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen