Storywoods Dressage Center

Marttiini

VH20-018-0803

Suomenhevonen, ori

ruunikko, 157 cm

18.05.2012, 8-vuotias

koulupainotus, vaB

evm-sukuinen

Kasvattaja:
Kari Vooter, evm


Omistaja:
Storywoods Dressage Center (VRL-10337)

© linet: Marjahilla värit: Minni

© Siguri pääkuva

Luonne

Martti on lunki tapaus jopa suomenhevoseksi. Oria voi hoitaa oikeastaan melkein kuka tahansa, ehkä ihan pienimpiä lapsia ei tätä taivaanrannan maalaria kannata päästää hoitamaan ainakaan ilman valvontaa. Hoidettaessa Martti vain nukkuu ja sen kanssa ei ole oikeastaan mitään ongelmia. Kuitenkin keväisin orissa on se machompikin puoli esillä, vaikka ei Martti silloinkaan mitään idioottia tee, mitä nyt unohtaa hoitajansa varpaat.

Ratsuna Martti on yllättäen hieman reippaampi, mutta siltikään oria ei voi kovinkaan aktiivisesti kutsua. Onhan sillä oma moottori, joka liikuttaa jalkoja eteenpäin, mutta jos Marttia ei laita heti alusta kunnolla töihin, muistuttaa ori ratsastuskoulun tunti puksua vakavasti otettavan kilpahevosen sijasta. Aktiiviseksi ratsastettuna Martilla on kivat askeleet, jotka ovat eteenpäin vievät, vaikka eivät aiheuta mitään "wow" efektiä.

Esteillä Martin kanssa täytyy tehdä kunnon sileän verkka alle, jotta orin saa nostelemaan jalkojaan. Huonommallakaan verkalla ei hyppääminen Martin kanssa ole mahdoton ajatus, vaikkakaan orin tekniikka ei silloin ole kovinkaan hyvä ja hypyt eivät löydä samanlaista pyöreyttä kuin hyvällä verryttelyllä. Kuitenkin ori on valmis aina yrittämään, vaikka sitten vauhti korjaa virheet tyylillä.

Maastossa Martin kanssa voi kulkea yksin tai porukassa. Yksin maastoillessa meno on rauhallisempaa ja orin kanssa pystyy tekemään pitkiä hitaita nautiskelumaastoja, kun taas kavereiden kanssa Martti on hieman reippaampi ja silloin orin kanssa on helpompi saada vähän vauhdikkaampia pätkiä alle. Lungin luonteensa ansiosta Martti sopii niin porukan vetäjäksi, kuin myös keskelle porukkaa tai peränpitäjäksi.

Martin kuljettaminen ei ole vaikeaa ja ori matkustaakin nätisti yksin tai kaverin kanssa.

Yleiset hoitotoimenpiteet sujuvat myös ongelmitta Martin kanssa, vaikkakin kengityksessä ori on hieman rasittava, sen kokeillessa onko jalkoja ihan pakko pitää itse ylhäällä.

Suku

i. Marttiirius
evm
ii. Marttiinen
evm
iii. evm
evm
iie. evm
evm
ie. Riikkinen
evm
iei. evm
evm
iee. evm
evm
e. Tiitius
evm
ei. Tiituunen
evm
eii. evm
evm
eie. evm
evm
ee. Tiitinen
evm
eei. evm
evm
eee. evm
evm

Isälinja: evm
Emälinja: evm

Jälkeläiset

Sh-o. Varsan nimi, e. emän nimi, meriitit
Sh-o. Varsan nimi, e. emän nimi, meriitit

Kilpailukalenteri

27.09.2020 - KRJ - VaB - Kutsu - 1/11
30.11.2020 - VSR - VaB - Kutsu - VaB - 3/5, tarina
30.01.2021 - Kutsu - VaB - 4/30
04.02.2021 - Kutsu - Helppo A - 4/19

Valmennukset ja päiväkirja

Valmennukset

Kouluvalmennus

Ruunikko suomenhevonen ei näyttänyt ainakaan kovinkaan laiskalta kun pääsin kentälle. Jussi oli minulle tuttu ratsastaja joten vaihdettuani muutaman pikaisen sanan päivän ratsusta, oli aika pyytää nuorta miestä keräämään ratsunsa ohjat tuntumalle ja hakemaan Martti hieman aktiivisemmalle käynnille. Käynnissä ratsukko sai kokeilla muutaman avotaivutuksen, ennen kuin ohjeistin Jussia siirtämään ratsunsa raviin.

Ravissa nuorimies sai hakea ratsulleen sellaisen tahdin, missä tuon oli helppo istua sulavasti satulassa. Ruunikolla suomenhevosella näytti olevan heti alusta alkaen tasainen askel, joten Jussi pääsi nopeastikin istumaan helposti ratsunsa satulaan. Ratsukko sai jatkaa harjoitusravissa muutaman puoliympyrän, joissa keskityttiin siihen, että kaari pysyy oikeasti kaarevana, eikä tehtävä lähde muuttamaan muotoaan millään tavalla.

Martilla oli hyvännäköinen ravi ja ori kuunteli ratsastajansa ohjeita hyvin joten Jussilla ei ollut suuria ongelmia ratsastaa tehtävää kumpaankaan kierrokseen. Lopulta Jussi sai siirtää Martin käyntiin vasemmassa kierroksessa ja antaa orin hetken venyttää kaulaansa, ennen kuin työnteko sai jatkua. Käynnissä Jussi sai ensin pysäyttää Martin ja sen jälkeen peruuttaa oria 4-5 askeleen verran, ennen kuin ruunikon sai siirtää harjoituslaukkaan. Pari ensimmäistä nostoa Martti näytti hieman betonikaviolta, mutta Jussi sai korjattua tilannetta hienosti ja sen jälkeen ruunikon laukka alkoi pyörimään koko ajan paremmin. Jatkettuaan hetken harjoituslaukkaa vasemmalle, Jussi sai vaihtaa Martin laukan askeleessa ja jatkaa harjoituslaukkaa vielä pätkän oikealle, ennen kuin ratsukko sai aloittaa omatoimiset loppuverryttelyt.

Kävimme Jussin aloitteesta nuoren miehen kanssa palautekeskustelun samalla kun mies antoi ruunikon ravata pitkällä ohjalla ja venyttää itseään eteen-alas. Kerroin Jussille vielä muutaman kohdan mihin tuo voisi kiinnittää huomiota omatoimisessa ratsastuksessaan sekä tulevissa valmennuksissa, ennen kuin oli aika kiittää ratsukkoa valmennuksesta ja poistua paikalta.

Päiväkirjamerkinnät

Tarinakisaosallistuminen 30.11.2020 - Joosua Kuoppala

Mulla oli pitkästä aikaa hyvä olo vaikka me oltiinkin Martin kanssa osallistumassa isoihin kisoihin. Mahdollisuus elää ja treenata oman mielensä mukaan ja olla niin sanotusti oman itsensä herra oli aiheuttanut sen, että mulla oli todella rento ja hyvä fiilis lähteä verkkaamaan ruunikkoa oria. En mä tiennyt teinkö mä yhtään mitään oikein Trevorin mielestä, mutta mä en jaksanut välittää mitä mun pomo olisi mieltä, koska ei tuolla toisaalta olisi ainakaan ihan täyttä oikeutta erottaa mua, sillä johtoportaassa oli onneksi vielä yksi porras sen jälkeenkin.

Martti tuntui liikkuvan verryttelyssä tosi kivasti ja orissa tuntui olevan poweria vaikka muille jakaa ja musta tuntui että mitä liidokkaammalta orin askeleet tuntui sitä leveämmin mä hymyilin ja varsinkin siinä vaiheessa kun käänsin orin valkoisten aitojen sisään ja vain tunsin miten se liikkui juuri sopivasti koottuna ja sopivasti alleen polkien kohti ensimmäistä tervehdystä mulla oli todella hyvä fiilis alkavasta radasta ja mitä pidemmälle rata eteni, sitä paremmalta musta vain tuntui ja mä en ollut varma että oliko Martti tuntunut ikinä edes treeneissä niin hyvältä kuin miltä ruunikko tällä hetkellä tuntui ja mulla oli vain ihan sairaan hyvä fiilis ruunikosta ja sen tekemisestä. Kyllä minäkin perhana osaan hevosen treenata, sanoi Trevor mitä sanoi!