Storywoods

Mephisto von Gateaway

VH16-031-0304

Suomalainen puoliverinen, ori

musta, 165 cm

09.02.2016, 10-vuotias

koulupainotus, GP

7-polvinen

KRJ-III (11/20)

Kasvattaja:
Gateaway


Omistaja:
Storywoods (VRL-10337)

© VRL-11911

Luonne

Orin mielentilasta riippuen Risto voi olla hoidettaessa rauhallinen nuokkuja tai steppikisoihin valmistautuva ja hermoja raastava kaviokas. Kuitenkin kunhan orille vain napakasti muistuttaa että ihminen on seisomassa hänen vieressään, osaa se rauhoittua ennen kuin alkaa nuokkumaan paikallaan minkä seurauksena loppuaika hoitamisesta onkin todella paljon miellyttävämpää.

Ratsuna Riston kanssa vaaditaan välillä pitkää pinnaa sillä hän osaa olla halutessaan todella kuuro kaikille avuille ja unohtaa miten liikka eteenpäin kompuroimatta. Kuitenkin siinä vaiheessa kun Riston oma moottori viimein pärähtää käyntiin alkaa se liikkua todella paljon paremmalla ryhdillä ja askeleella eteenpäin jolloin myös lennokkuutta löytyy ihan uudella tavalla. Tässä vaiheessa Risto myös yleensä kevenee noin satakiloa ratsastettavuudeltaan ja sitä voi jopa kuvailla miellyttäväksi ja helpoksi ratsastaa sen alkaessa kuunnella myös kaikkein pienimpiäkin apuja.

Esteillä orin kömpelyys tulee esille ja kaikki maapuomista korkeammat ovat hevoselle ihan utopistista eikä se jostain syystä tunnu tajuavan nostaa jalkojaan kunnolla.

Maastoilua Riston kanssa on turha edes kuvitella sillä heti kun tuttu tallipiha jää orin näköpiirin ulkopuolelle tuntuu se löytävän kaikkia mahdollisia mörköjä ympäriltään ja toisinaan tuntuu että jo pelkkä oman varjon näkeminen on ihan liikaa. Kaverin kanssa ori on vähän rauhallisempi mutta silloinkaan mitään pitkää maastoretkeä on turha kuvitella tekevänsä ja lottovoitto on silloinkin jo se, jos pääsee tallin pihatien päähän kääntymään.

Kuljetuksessa ei Riston kanssa ole mitään ongelmia. Orin voi päästää vaikka jo rampin edestä irti jolloin se melkeinpä juoksee suoraan sisään ja kääntyy jo valmiiksi oikein päin kiinni sitomista varten. Pidemmillä matkoilla mukaan kannattaa varata joko matkaseuraa tai heinää sillä tällöin Risto saattaa alkaa hieman protestoimaan, mutta se ei kuitenkaan ikinä pahemmin riehu kuljetuksen aikana.

Suku

i. Black Jaguar HRW
KRJ-II
ii. Black Panther W
YLA3
iii. Indigo Blue V
KTK-II
iie. KWB Alcheme
ie. Xsiara VR
iei. Floré VR
YLA2
iee. Xsara VR
YLA3
e.Mayan Vegas
ei. Vampire Lord SIN
eii. Hoobastank
KRJ-I
eie. Cheyenne AIR
ee. Maia Vegas
eei. Antique Clockwork Vegas
KRJ-I, KTK-II
eee. Magoriana Vegas

Black Jaguar HRW ruunikko ori oli luonteeltaan todella miellyttävä vaikkakin 168cm säkäkorkeudella varustettu ori olikin liikkuessaan kömpelöhkö eikä aina ihan niin sulavaliikkeinen. Kouluratsastuksessa kisannut ori menestyi hyvin kilpailuissa.

Black Panther W nimestään huolimatta tummanruunikko ori on luonteeltaan vilkas mutta ratsuna 175-senttinen ori osaa keskittää energiansa oikeanlaiseen tekemiseen jolloin myös tuloksia syntyy.

Indigo Blue V punarautias ori kilpaili urallaan niin este- kuin kouluratsastuksessa ja molemmissa lajeissaan tämä 165cm korkea ori pärjäsi vaihtelevalla menestyksellä.

KWB Alcheme 168cm korkea tamma vaatii hyvän tutustumisen jos haluaa päästä tamman mielenjuoksuun kunnolla käsiksi. Ruunikon tamman koulutusta ei ikinä oikeastaan ikinä saatettu loppuun, joka näkyi myös tamman kisatuloksissa.

Xsiara VR ruunikko tamma kilpaili koko uransa kouluratsastuksen parissa jossa 165cm korkea tamma pärjäsikin ihan hyvin.

Floré VR kimo ori kilpaili kisauransa aikana monipuolisesti eri lajeja pärjätenkin ihan tasaisella tulostasolla. 171cm korkealla orilla on vain yksi jälkeläinen.

Xsara VR tamman sivut ovat valitettavasti kadonneet vuosien saatossa.

Mayan Vegas musta tamma on vähän tuuliviiri luonne hoidettaessa, mutta ratsuna 172cm korkea tamma on ihan eri puusta veistetty ja porrastetuissa koulukilpailuissa kisauransa tehnyt tamma onkin ennemmin laiska kuin reipas, jos sen omaa moottoria ei saa käyntiin.

Vampire Lord Sin vekkuli luonteinen musta ori vaatii päättävää käsittelyä, jos ei halua että tämä 183cm korkea ori vie kuin märkää rättiä. Ratsuna Loordina tunnettu ori on kuitenkin laiska ja rauhallinen, ellei sen näköpiirissä ole kisarataa.

Hoobastank kotoisammin Tankkina tunnettu tummanruunikko ori haluaa olla hoitotilanteissa mukana ja välillä sen jäljiltä harjoja onkin saanut kerätä pitkin käytävää. 174cm ori omistaa jostain syystä huonon kyvyn hahmottaa jalkojaan, mutta hyvillä valmisteluilla orilla on todella hieno liike ja sen kanssa onkin pärjätty intermediate luokissa.

Cheyenne AIR tamman sivut on valitettavasti kadonneet vuosien saatossa.

Maia Vegas 161cm tamma on todella hienosta suvusta lähtöisin. Ruunikon kimo tamma ei ole elämänsä aikana kisannut missään lajissa.

Antique Clockwork Vegas 168-senttisen orin kanssa joutuu hieman opetella elämään, sillä kotona Kellona tunnettu ori on hitusen liian kiinostunut ympäröivästä maailmasta. Ruunikko ori on valloittanut urallaan koulukentät ja saanut osakseen paljon ihailua suvustaan johtuen.

Magoriana Vegas hyvällä suvulla varustettu 174-senttinen rautias tamma on myös tehnyt hienon uran kouluratsastuksen parissa pärjäten hyvällä menestyksellä.

Jälkeläiset

FWB-o. Varsan nimi, e. emän nimi, meriitit
FWB-o. Varsan nimi, e. emän nimi, meriitit

Kilpailukalenteri

Kilpaillut porrastetuissa koulukilpailuissa tasolle 11.

Valmennukset ja päiväkirja

Valmennukset

Kouluvalmennus 18.07.2019

Mustan puoliverisen liikkeestä huomasi että tuo oli tottunut työskentelemään ratsastajansa kanssa, sillä ratsastajan apuja ei huomannut, ellei kiinnittänyt kunnolla huomiota ratsastajan käsiin tai jalkoihin ja nähnyt niitä pieniä ja hienovaraisia apuja, joita ratsastaja ratsulleen antoi.

Vaihdettuamme ratsastajan kanssa muutaman sanan ratsukon menneisyydestä, pyysin ratsastajaa siirtämään Ristoksi esitellyn hevosen raviin ja valmennus aloitettiin raviväistöillä pitkältä sivulta keskihalkaisijalle, jossa suoristus ja suunnan vaihto lyhyellä sivulla. Alussa Risto meinasi lähteä poikittamaan ihan hienoisesti, mutta kuitenkin sen verran että se oli huomattavissa. Huomautettuani asiasta ratsastajalle, tuo osasi korjata ongelman hyvin ja tehtävää päästiinkin muutaman kierroksen jälkeen laukassa.

Laukassa ratsukolla ei ollut tässä tehtävässä mitään ongelmaa, joten nopeasti jätettiin väistöt unholaan ja siirryttiin laukanvaihtoihin, joita ratsukko sai alkaa tekemään ensin joka kolmannessa askeleessa tavoitteena päästä tilanteeseen, jossa vaihdot tehtäisiin puhtaasti ja siististi jokaisessa askeleessa. Riston mielestä tehtävässä ei ollut mitään hankalaa ja ori olisikin esitellyt jo alusta asti laukanvaihtoa jokaisella askeleella, mutta malttoi kuitenkin ottaa väleihin pyydetyt laukka-askeleet ennen vaihtoa.

Laukanvaihdoista ratsukko sai ottaa hieman vastalaukkaa ja tehdä muutaman ison pääty-ympyrän vastalaukassa, ennen kuin oli aika jättää laukat tältä erää siihen ja ratsukko sai siirtyä ravin kautta välikäynneille. Välikäyntien aikana pidimme ratsastajan kanssa pikaisen palautekeskustelun laukasta, ennen kuin tuon oli aika kerätä ohjat uudelleen tuntumalle ja ratsukko pääsi jatkamaan vielä hetken ravitehtävien parissa.

Ristosta oli nähtävillä ehkä hienoinen väsymys, mutta silti ori suoritti ravitehtävät mallikkaasti ja kuunteli ratsastajansa ohjeita mukisematta. Ratsukon suorittaessa loppuverryttelyjä annoin oman loppupalautteeni sekä muutaman pienen vinkin tuleviin treeneihin, vaikka eipä ratsukon menossa ollut hirveästi mitään korjattavaa ja menoa oli ilo katsella.

Kouluvalmennus 02.02.2020

Tuttu ratsukko oli jo valmiina maneesissa saapuessani paikalle. Ratsastaja kertoi mitä nuo olivat tehneet valmennustauolla ja millaisella mallilla ratsukon suorittaminen oli tällä hetkellä. Oli positiivistä kuulla että ratsukko oli kehittynyt tauon aikana ja että kehitys alkoi näkymään myös kisatuloksissa.

Tällä kertaa ajatuksissa oli keskittyä enemmän raviin, viimekerran mennessä laukkatehtävien parissa ja kuulumiset vaihdettuamme ratsastaja saikin siirtää Riston raviin ja lähteä hakemaan orin kanssa hyvätempoista ja tasapainoista ravia, jota olisi hyvä työstää. Ensimmäisenä tehtävänä tässä valmennuksessa sai toimia askeleen pidennys ja ohjeistinkin ratsastajaa kokeilemaan pyytää Ristolta hieman liioiteltua pidennystä niinä hetkinä kun ori tuntui erityisen hyvältä. Tarkoituksena ei ollut kuitenkaan viedä oria koko ajan äärirajan yli, vaan hieman testailla missä asti tuon raja olisi ja millaista liikettä siitä voisi olla mahdollista saada irti.

Riston äärirajan löytyminen oli selkeää, sillä siinä kohtaa kun alettiin siirtymään orin epämukavuusalueelle, sen häntä alkoi huiskimaan ja välillä sen liike oli hieman jäykempää. Tehtävän toimiessa molempiin suuntiin, sai ratsastaja antaa ratsunsa siirtyä vapaampaan raviin, ennen kuin siirryttiin seuraavan tehtävän pariin. Askeleen pidennyksistä jatkettiin temponmuutoksiin ja siitä muutaman onnistuneen yrityksen kautta väistöihin ja väistöissä haettiin erilaisia linjoja ja jyrkkyyksiä, taas hieman kokeillen ratsun rajoja.

Taas kerran Ristoa saatiin viedä pitkälle, ennen kuin siitä alkoi näkymään merkkejä epämukavuudesta ja tämän jälkeen tulleeseen onnistuneeseen suoritukseen oli myös hyvä lopettaa valmennus ja antaa ratsukon aloittaa omatoimiset loppuverryttelyt samalla kun annoin ratsastajalle loppupalautteen ja pari kotitehtävää, joita tuo voisi treenata omatoimisesti ratsunsa kanssa ja näin ollen parantaa suorituksia ja kasvattaa Riston mukavuusaluetta aina vain isommaksi ja kattavammaksi. Ennen kuin poistuin paikalta kiitin ratsastajaa vielä kerran.

Päiväkirjamerkinnät

Päiväkirjamerkintä 15.07.2018

Heinäkuun alkaessa lähemmäs kolmenkymmenen asteen lämmöillä ei treenejä kannattanut edes suunnitellakkaan päiviksi, joten päätimme lähteä läheiselle järvelle kokeilemaan että mitä hevoset tuumaisivat uittamisesta.

Saimme kaveriksemme Sannin ja lähdön päähän myös Trevin. Järvelle päästyämme Risto katseli että mihin ihmeeseen tuo hullu akka on sen nyt roudannut. Veteen menosta Risto ei kuitenkaan ollut loppupeleissä ihan samaa mieltä ja muutaman voltin pyörittyämme ja kavereiden ollessa jo vedessä, ori viimein päätti että ehkä hänkään ei huku ja sen jälkeen päästiinkin suhteellisen sujuvasti veteen.

Vesi ilmeisesti viilensi mustaa oria mukavasti, sillä Risto ui todella hyvin ja muutenkin vain nautti vedessä hengailusta ja yrittipä ori pariin kertaan myös jotain sukeltamiselta näyttävää liikettä. Vedestä noustessamme orin ilme näytti todella palon seesteisemmältä ja myös uimaseuramme näytti siltä että tämmöinen pieni viilennysreissu tuli todellakin tarpeeseen.

Päiväkirjamerkintä 22.09.2020

Riston kanssa laskeutuminen oloneuvoksen elämään on mennyt odotettua paremmin. Tietenkään oria ei ole jätetty suoraan aktiivisesta treenistä ja kisaamisesta vain seisomaan, vaan orin kanssa ollaan tehty hidasta ja suunnitelmallista laskeutumista kohti oloneuvoksen elämää ja koko matkan ajan on kuunneltu oria ja seurattu sen reaktioita muutokseen.

Tietenkinhän Risto saa edelleen kerran tai kaksi viikossa liikkua ihan kunnolla ja sen kanssa saatetaan tehdä jopa jonkinlainen koulutreenikin, mutta mitään hirveää hikiliikuntaa se ei enää aktiivisesti harrasta ja monesti ori onkin päässyt toimimaan Sannin tai Josén opetusmestarina samalla kun nuota kahta ollaan hiljalleen opettamassa kohti GP tason ratsastajia.

Sukunsa puolesta Ristosta olisi mahtavaa saada jätettyä edes yksi varsa kasvamaan kotiin, mutta ainakaan vielä sopivaa tammaa ei ole löytynyt joten täytyy vähän miettiä että mitä asian kanssa tehtäisiin, ennen kuin ori on aika päästää ikivihreille.