Storywoods Dressage Center

Rosa Majalis

VH20-031-0294 // PKK4911

Suomalainen puoliverinen, tamma

Ruunikko, 170cm

18.08.2016, 5-vuotias

Estepainotus, 150cm

evm-sukuinen

Kasvattaja:
?

Omistaja:
Storywoods Dressage Center (VRL-10337)

Meriitit:
3 star prospect, First Champion

© Marjahilla

Luonne

Rosa on hyvin neiti hoidettaessa. Ei tamma silti ole mahdoton hoitaa, mitä nyt vaatii välillä vain hieman pitkää pinnaa. Herkimmillään Rosa on keväisin, jolloin tamman vatsan alusen harjaaminen saattaa aiheuttaa pientä protestointia takasia nostamalla, sekä hapanta ilmettä. Kuitenkaan tamma ei mitään hoitajalleen tee, eikä sen kiukuttelua kannata ottaa kovinkaan vakavasti, mutta silti on hyvä ihan vain varuuksi pitää silmät auki ja järjen päässä.

Sileällä Rosa ei välttämättä jaksa aina keskittyä, vaikka tammalla onkin ihan kaunis liike. Se kuitenkin vaatii ratsastajaltaan varsinkin alussa paljon tukea ja lyhyitä pätkiä, joilla vain herätellään tamman mielenkiinto töihin. Kunhan Rosa on vain hieman paremmin vertynyt sen kanssa, onnistuu treenaaminen sileälläkin ja tamman kanssa on mahdollista kokeilla vaativampiakin juttuja.

Rataesteillä Rosan kanssa välillä vauhti korjaa virheet, eikä aina voi luottaa siihen, että riittää kun vain ohjaa tamman tolppien väliin ja toivoo parasta. Pienemmillä esteillä tämä on toimiva taktiikka, mutta kun esteet alkavat nousta yli metriin, aletaan myös ratsastajalta vaatimaan keskittymistä. Rosan ratsastaminen isoimmilla esteillä vaatii vain hieman kylmähermoisuutta, sekä välillä enemmän kuin tarpeeksi puolipidätteitä ja yleensä parin ensimmäisen huolimattomuuspuomin jälkeen tamma tajuaa että niitä koipia voi nostaa ja päätön kana taktiikka ei toimi, jonka jälkeen ratti ja jarru on paremmin hallussa.

Maastossa Rosan kanssa selviää yksin tai porukassa ja jos haluaa kunnon rallitus maastoon on tamma siihen hyvä kaveri, sillä varmastikaan ei vauhtia tammasta puutu. Kuitenkin maastossa tamman jarrut toimivat hyvin, vaikka vauhtia onkin välillä melkein laukkahevosen verran. Myös pienet ja helpot maastoesteet sujuvat Rosan kanssa, vaikka alkuun tamma vaatiikin hieman ratsastajan tsemppausta, mutta huomatessaan että esteet eivät syö pieniä puoliverisiä, tarvitsee Rosaa vain ohjata ja hieman pidättää.

Yleiset hoitotoimenpiteet sujuvat Rosan kanssa yleensä ongelmitta, mutta keväisin tamma saattaa omistaa normaalia enemmän mielipiteitä asioista, joten noina aikoina tamman kanssa kannattaa varata hieman ylimääräistä aikaa.

Suku

i. Matteuccia stuthioperis
evm, fwb, rnk, 172cm
ii. Maianthemum bifolium
evm, fwb, m, 173cm
iii.
evm
iie.
evm
ie. Viola riviniana
evm, fwb, rt, 173cm
iei.
evm
iee.
evm
e. Rosebay Willowherb
evm, fwb, rt, 170cm
ei. Coltsfoot
evm, fwb, rnk, 171cm
eii.
evm
eie.
evm
ee. Twinflower
evm, fwb, rnk, 171cm
eei.
evm
eee.
evm

Isälinja: evm
Emälinja: evm

Matteuccia stuthioperis ei vaikuttanut nuorena kovinkaan taivalta tai potentiaaliselta kilparatsulta. Ruunikko ori kasvoi hyvin pitkään korkeutta mikä hidasti sen edistymistä. Kuitenkin lopulta 172cm korkeuteen kasvaneessa orissa oli jotain sellaista mikä vakuutti sen omistajan ja kasvattajan siitä että tätä hevosta ei kannattaisi päästää käsistään. Mattina kotoisasti tunnettu ori alkoikin vasta kuusivuotiaana edistymään kunnolla ja vaikka ensimmäinen kisakausi oli tulostasoltaan vaihtelevaa sai ori kiinni siitä miten sen tulisi jalkojaan nostella ja minne ne asetella esteillä. Rosa on orin ensimmäinen jälkeläinen ja orille on vielä muutama varsa syntymässä tulevana vuonna.
Maianthemum bifolium oli unelmien hevonen käsitellä ja ratsastaa eikä monikaan uskonut että esteradoilla oli sama musta ori sillä kisa-areenoilla musta hevonen syttyi ihan erilaisella tavalla ja 173-senttinen ori vaikutti ihan toiselta hevoselta kuin mitä se oli kotona. Ori on jättänyt muutamia jälkeläisiä joista pari on jatkanut isänsä kavionjäljissä ja niistä on tullut hyviä kilpahevosia.
Viola riviniana kilpaili kansallisella tasolla ja rautias tamma löydettiinkin nykyiselle omistajalleen vähän sattumalta tamman kasvattajalle kilpailevan ratsastajan kisatessa tamman kanssa sen ensimmäisissä kisoissa. Myynti ei ollut vielä tuossa kohtaa suunnitelmissa tamman kanssa, mutta saatuaan sellaisen tarjouksen josta oli vaikea kieltäytyä, joten tamma vaihtoi omistajaa ja uuden ratsastajansa kanssa 173cm korkea tamma puhkesi kukkaan ja se kulki voitosta toiseen, keräillen myös kutsuja isoihin ja arvostettuihin kilpailuihin.
Rosebay Willowherb oli luomassa lupaavaa kisauraa ennen kuin se loukkaantui ja tamma pistettiin ensin sairaslomalle ja sen jälkeen kun se saatiin kuntoutettua sen verran että se voitaisiin astuttaa, tammalle etsittiin sopiva ori ja sen jälkeen odoteltiinkin että tamma tiinehtyikö tamma sekä millaisen varsan tamma synnyttäisi. Varsaloman jälkeen tamma palasi takaisin kisakentille ja ensimmäinen kausi sen kanssa otettiinkin vähän rauhallisemmin, ennen kuin rautiasta alettiin palauttamaan takaisin omalle tasolleen.
Coltsfoot piti olla vain kiva harrastehevonen jonka kanssa orin ratsastaja olisi voinut nousta korkeammille radoille, mutta jo orin ensimmäisissä kisoissa se näytti että siinä oli ponnua ja kisattuaan muutamia kilpailuja sillä tasolla millä ratsukko oli kilpaillut, ennen kuin orille löydettiin uusi kilpailija ja sen jälkeen sen kisaura lähti uuteen nousuun. Orista jäi muutama varsa joista yksi asuu orin omistajan tulevana kisaratsuna.
Twinflower ei kisannut kovin aktiivisesti ja pääasiassa ruunikko tamma tekikin uransa siitostammana.

Jälkeläiset

FWB-t. Rosa Setigera, i. Quentin Quire, meriitit
FWB-o. Varsan nimi, e. emän nimi, meriitit

Kilpailukalenteri

31.07.2020 - ERJ, tarina - Kutsu - 4/4
06.11.2020 - ERJ - 140cm - Kutsu - 4/24
07.11.2020 - ERJ - 150cm - Kutsu - 3/24
14.11.2020 - ERJ - 140cm - Kutsu - 3/24
20.11.2020 - ERJ - 150cm - Kutsu - 4/24
22.11.2020 - ERJ - 150cm - Kutsu - 2/24
22.11.2020 - ERJ - 150cm - Kutsu - 2/10
20.12.2020 - ERJ, tarina - Kutsu - 4/4
31.01.2021 - ERJ, Cup, Tarina - 150cm - Kutsu - 2/5
26.07.2021 - ERJ - 140cm - Kutsu - 2/18
30.09.2021 - ERJ, Cup - 150cm - Kutsu - 1/109
06.09.2020 - Villit - 140cm - Kutsu - 3/9
06.09.2020 - Villit - 150cm - Kutsu - 3/9

Valmennukset ja päiväkirja

Valmennukset

Valmentajana Naella

Pääsin tänään valmentamaan Minniä ja hänen hevostaan Rosaa Storywoodsissa. Ruunikko tamma ratsastajineen verrytteli maneesissa, kun saavuin paikalla ihan vähän aikataulustani myöhässä. Aloin kasata esterataa ratsukon vielä verrytellessä ja samalla ratsastaja kertoi minulle ratsustaan. Tamma työskenteli Minnin kanssa kivassa muodossa, mutta näytti vielä hieman hitaalta. Kun esteet alkoivat olla paikoillaan, pyysin Minniä siirtämään Rosan käyntiin ja kerroin valmennuksen kulusta. Verryttelyksi ratsukko sai tulla kolmen esteen sarjaa, jonka esteet olivat näin aluksi pieniä ristikoita. Pari ensimmäistä kertaa tehtiin ravilähestymisellä, ja nämä ratsukolta onnistuivatkin ihan hyvin. Näiden jälkeen otettiin koko linja laukassa ja Minnillä tuntui olevan täysi työ pidätellä ratsuaan, joka ampaisi laukka-avut saatuaan suunapäänä ristikkoa kohti. Kaikeksi onneksi mitään ei sattunut, mutta pyysin ratsukkoa tekemään muutamia laukkaympyröitä ja yrittämään sitten uudelleen. Toinen kerta sujuikin jo maltillisemmin ja pääsin nostamaan esteitä.

Ensimmäisenä oikeana tehtävänä ratsukon oli määrä hypätä lyhyellä lähestymisellä okseri ja jatkaa sieltä pitkällä tiellä jo verryttelyssä hypätylle sarjalle. Esteiden korkeus oli hieman reilun metrin luokkaa, mistä suurikokoinen ruunikko tuntui selviävän ihan hyvin. Tietynlaista kuumumista oli toki hevosen kohdalla havaittavissa, mutta nyt se pysyi ratsastajansa käsissä ihan hyvin. Seuraavaksi hypättiin samainen tehtävä toisessa järjestyksessä, mutta samalla korkeudella. Rosa tiputti sarjalla toisen esteen puomin ja tuntui sisuuntuvan siitä, joten loput tehtävän esteet se hyppäsi komealla ilmavaralla. Vauhtia oli edelleen, mutta hevosen keskittyminen näytti siirtyneen täysin hyppäämiseen. Ratsukko piti lyhyet välikäynnit, kun nostin esteitä ja selitin seuraavan tehtävän.

Viimeisenä tehtävänä ennen radan ratsastusta hypättiin okseri pitkällä tiellä, mutta lyhyellä jättölinjalla ja sen jälkeen pituushalkaisijalla pitkän sivun suuntaisesti ollut pysty. Esteiden korkeus oli noin 130 senttiä, joten kerroin ratsastajalle haluavani, että hevosen laukka pysyy maltillisena eikä Rosa kaahota. Okserille tulikin hyvä hyppy, mutta tamma keräsi sen jälkeisestä lyhyestä matkasta ennen kulmaa ja siitä kaarroksesta kierrokset kattoon. Pystystä mentiinkin siis ensimmäisellä kerralla ohi ihan reilusti. Pyysin ratsukkoa hyppäämään pystyn ensin yksittäisenä esteenä ja pienen hevosenrauhoitteluhetken jälkeen se sujuikin hyvin. Myös esteiden yhdistäminen tehtäväksi onnistui tämän jälkeen. Lopuksi laitoin ratsukon hyppäämään rataa muutaman kerran. Rata aloitettiin pystyllä, jonka jälkeen järjestyksessä tulivat okseri, kolmoissarja ja pysty toisesta suunnasta. Ratsukon osalta hypyt sujuivat hyvin ja hevonen pysyi hyvässä tasapainossa koko radan ajan. Ratsastaja jäi okserilla vähän hypyssä jälkeen, mutta pääsi hyvin mukaan loppuihin hyppyihin. Rata hypättiin vielä toiseen kertaan ja tälle kerralle nostin esteitä kymmenisen senttiä. Rosa tuntui olevan ihan liekeissä ja ratsastaja tuki sitä hienosti.

Ratsukko sai loppuverrytellä itsenäisesti laukassa ja ravissa hyödyntäen esteitä, joiden puomit olin laskenut pieniksi kavaleteiksi. Rosa pärskähteli tyytyväisenä ratsastajansa alla ja kun Minni antoi sen venyttää kaulaansa, tamman turpa lähes viisti maneesin pohjaa. Loppukäyntien aikana juttelimme valmennuksen tehtävistä, annoimme palautetta puolin ja toisin ja pikkuhiljaa oli minun aikani lähteä kotia kohti.

Päiväkirjamerkinnät

Rosan päiväkirja löytyy Täältä.