Storywoods Dressage Center

Wayward Chaona

VH20-031-0295

Suomalainen puoliverinen, tamma

ruunikko, 163 cm

01.04.2020, 3v

koulupainotus, IntII

2-polvinen

Kasvattaja:
Wayward Dressage


Omistaja:
Storywoods Dressage Center (VRL-10337)

Meriitit:
2 star prospect, First Champion, KV-III

©

Luonne

Wayward Chaona, tutummin Cha tai Kaaos riippuen siitä miten hyvin tuntee tamman. Tamman tuntevat ja sen kanssa tekemisiin joutuvat kutsuvat sitä nimellä Kaaos, joka on oikea luonnonvoima näin nätisti ilmaistuna. Vahvaluonteinen, jolla on hieno suku ja joka liikkuu sulavasti vaikeillakin kouluradoilla, mutta hevonen ei ole helpoimmasta päästä. Kaaoksen elämäntähtävä on nimensä mukaisesti aiheuttaa kaaosta siellä missä se ikinä liikkuukin eikä se ole ikinä samaa mieltä kenenkään kanssa. Muiden hevosten kanssa tamma tulee toimeen erinomaisesti, joten sen toi tarhata kenen tahansa kanssa ja laumassa Kaaos on nössykkä, mutta todelliset karvansa se näyttää vasta ihmisten seurassa. Kaaoksella ei ole hyviä tai huonoja päiviä vaan se on aina oma kiukkuinen itsensä joka ei ole ikinä samaa mieltä mistään. Joten jos vastaan tulee vesilätäkkö, joten voit varautua tappioon sillä tammaa ei saa siitä yli menemään tai tarhasta hakiessa hakureissu voi mennä hippaan. Toki Kaaos tietää miten sen pitäisi käyttäytyä, onhan sille joskus opetettu nämä asiat mutta se ei nyt vain sovi tamman etikettiin. Kaaos on kaikkia ihmisiä kohtaan samanlainen, mutta todellisuudessa tamman arvomaailmaan mahtuu vain kourallinen ihmisiä ja näidenkään elo ei ole helppoa. Kaaos on hieno hevonen, mutta tammoista kiukkupyllyisin.

Hoitotoimenpiteet sujuvat olla painollaan. Tamma ei järin nauti saadessaan olla huomion keskipisteensä, joten Kaaoksella on aina kova kiire, joten se pyörii kuin vimmattu yrittäen keksiä tekemistä mistä sitä irtoaa. Jos näköpiiriin on eksynyt harjoja, löytävät ne pian tiensä tamman hampaiden riepoteltavaksi. Kaaos ei pidä harjaamisesta tai se ei ainakaan näytä sitä, joten tamman perusilme on korvat luimussa happamalla ilmeellä joka karkoittaa helposti arimman ihmisen tiehensä. Takapäätä on myös syytä varoa, koska Kaaos on yleisesti ottaen aina kiukkuinen. Tamma on hyvin peruskoulutettu, joten kaviot nousevat pyydettäessä (vaikkakin joskin liian innokkaasti, liekö tarkoitus tähdätä hoitajan naamaan) ja satulan saa melko huoletta selkään, kuolaimetkin Kaaos ottaa hyvin suuhun. Vettä tamma inhoaa joten silloin on nähtävissä akrobaattisia suorituksia Kaaoksen yritellessä väittää vettä, mutta joskus oikein helteisenä päivänä se on ihan kivaa puuhaa, mutta näitä päiviä osuu kohdalle yksi sadasta.

Ratsastaessa Kaaos on kuin tikittävä aikapommi, menohaluja löytyy päivästä riippumatta joka pistää ratsastajansa uskon koville. Selkäänsä tamma vaatii ehdottoman kokeneen ratsastajan jotta tammasta saisi parhaimman hyödyn irti. Osaavalla ratsastajalla Kaaos on upeasti liikkuva kouluratsu, joka vetää vertoja useimmille puoliverisille mutta Kaaos on Kaaos joten sen kanssa mikään ei onnistu helposti. Tamma on herkkä, joka ottaa nokkiinsa väärästä ratsastustyylistä, lisäksi Kaaoksella on loppumaton energiavarasto joka on toisinaan hyvä puoli jos tamman osaa ratsastaa oikein. Kaaos pistää kenen tahansa uskon koetukselle, mutta jos ratsastaja on todistanut arvonsa ja jaksaa työskennellä tamman kanssa sen kiukutteluista huolimatta, on Kaaos loppupeleissä yritteliäs kouluratsu joka nauttii haasteista, mutta harvemmin näyttää sitä. Kiukuttelunsa ohessa tammalla on lannistumaton luonne, se ei masennu virheistä ja joka jaksaa toistaa samoja tehtäviä yhä uudestaan ja uudestaan, kiukuttelun ohella siis.

Kuten arvata saattaa, Kaaos ei ole helppo kisakumppani. Tamman pahin vihollinen on traileri, ramppi oikeastaan jonka koskemistä Kaaos yrittää vimmatusti välttää. Tamman saa traileriin usein melko nopeasti, hyppäämällä rampin yli tai pois siitä. Kisapaikoilla tamma on aina suhtautunut helposti hälinään, se ei stressaa vaan on oma kiukkuinen itsensä jokla pyrkii kaikin keinoin hankaloittamaan muiden elämää, joskus ottaen mukaansa ruohotupsun äkäisesti. Muut hevoset eivät kiinnosta, ainoastaan kiukuttelu. Ratsastajalla tai kenelläkään muulla ei ole helppoa Kaaoksen kanssa, se ei osaa ikinä käyttäytyä ja saa varmasti paheksuvia katseita niskaansa, mutta jos tamman huomiota saa sen verran keskitettyä niin se on oiva kisaratsu joka ei ota paineita mistään. Kaaoksen kisasuoritukset ovat varmoja (tai katastrofaalisia ratsastasta riippuen).

© HM

Suku

i. Wackerherz von Lark
VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-II
ii. Watteherz
VIR MVA Ch, VSN W-Ch, KTK-II, KRJ-II, YLA2
iii. Waldemar
evm
iie. Weichherz
evm
ie. Kleine Sternschnuppe
Ch, VSN Ch, KTK-II, KRJ-II, YLA3
iei. Schwanzier Meteor
evm
iee. Kleine Sternenschweif
evm
e. LNZ Chantal
ei. Nelson Nikias
eii. Silver Bluff
evm
eie. Zippelingårds Rosedahl
evm
ee. Tiger Bounce
eei. Absurd
evm
eee. Marinetta
evm

Isälinja: Wackerherz von Lark - Watteherz - evm
Emälinja: LNZ Chantal - Nelson Nikias - evm

Jälkeläiset

FWB-o. Varsan nimi, e. emän nimi, meriitit
FWB-o. Varsan nimi, e. emän nimi, meriitit

KilpailukalenteriValmennukset ja päiväkirja

Valmennukset

Päiväkirjamerkinnät

Päiväkirjamerkintä 13.04.2021, kirjoittajana Viixi

Kevätaurinko lämmitti olkapäitä mukavasti suunnatessani kohti tammojen tarhoja. Kaukana tarhan perällä seisoskeli Cha, ruunikko suomalainen puoliveritamma, joka minut nähdessään loihti sellaisen ilkeän irvistyksen, ettei pahemmasta tietoa. Minni oli aiemmin tamman hurjapäisestä luonteesta jo varoitellutkin ja päättänyt hieman vastahakoisesti antaa Chan tänään minun hoiviini, sillä se oli jäämässä muutoin ilman liikutusta. Avattuani tarhan portin nappasin riimunnarun viekkaasti selkäni taakse ja lähestyin luimistelevaa hevosta varmajalkaisen varovasti, en halunnut tänään harrastaa hippaleikkejä. Päästessäni kosketusetäisyydelle etujalkaansa polkemaan ryhtyneestä tammasta, nappasin äkkiä sen riimusta kiinni ja klipsautin riimunnarun kiinni. Kehuin Chata sen pysyttyä paikallaan, mutta uskoin, etteivät normaalisti kehujen mukana tulevat rapsutukset olisi nyt paikallaan, vaan lähdin taluttamaan ruunikkoa määrätietoisesti talliin.

Talutus oli saatu pienten kikkojen avulla jo niinkin hyvälle tolalle, että Cha oli kiinnitettynä hoitopaikalle. Cha pureskeli köysiä ja huitoi etusellaan yrittäessäni harjata sitä läpikotaisin reippain vedoin. Takapää suhasi edestakaisin ja takajalat viuhtoivat ilmaa lähestyessäni vuohisia juuriharjan kanssa. Komennukset eivät oikein tuntuneet menevän jakeluun, eikä rauhoittavaa puhettakaan otettu kuuleviin korviinkaan. Saatuani takajalatkin joten kuten harjattua, puin Challe suojat ja suitset, minkä jälkeen lähdimme kohti kävelykoneita. Sain ruunikon kävelykoneeseen ja se lähti tottuneesti kävelemään koneen näyttämää vauhtia aina minut ohittaessaan mulkaisten. Hihittelin tamman ilmeille, mistä lie tällainen viha minua kohtaan oikein kumpusi. Pitkän kävelyn jälkeen Cha sai ravata hyvän tovin ennen loppukäyntejä, joiden jälkeen vein sen talliin ja jätin iltatoimia varten karsinaan, jonka luo Minni tuli hetken kuluttua vaihtamaan kuulumisia. Ensi kerralla saisin hoidettavakseni kuulemma jonkun vähän helpomman hevosen.

20.01.2022

Nana on kasvanut ja kehittynyt hyvin, vaikka tammallakin on se varsoille tyypillinen ruma-ankanpoikanen vaihe menossa. Ajoittain ei ole helppoa nähdä sen vaiheen ohitse, mutta lopulta kuitenkin onnistuu näkemään millainen varsasta tulisi aikuisena, tai edes kun se olisi vaikka vuodenkin vanhempi.

Koska tammavarsoja on tullut haalittua talliin useampi eri kasvattajilta, sekä omiakin kasvatteja on tammoista jäänyt kotiin, rakennettiin varsoille pihatto paikkaamaan karsinapaikka tarvetta. Ainakin vielä Nana asuu osana tammavarsalaumaa ja kaikki tuntuvat tulevan ainakin nykyään toimeen, vaikka alkuun porukka hakikin hieman omaa hierarkiaansa, sekä tietenkin myös silloin kun laumaan on laitettu uusi varsa.

Nanan kanssa ei ole mitään tarkkoja suunnitelmia, mutta ennen kuin ratsun työn opit aloitetaan suunnitelmissa olisi käydä kouluvarsojen laatuarvostelussa, sekä mahdollisesti myöhemmin myös RMP:ssä sekä ratsuhevosten laatuarvosteluissa. Kisauran jälkeen sitten suunnitelmissa onkin yleislaatuarvostelu sekä kouluhevosten laatuarvostelu.