Storywoods Dressage Center

Candylane's Little sprinkle of glitter

VH20-017-0331

Minishetlanninponi, tamma

80cm

22.04.2016, 8-vuotias

Maskotti, Noviisi valjakko

Evm-sukuinen

Kasvattaja:
Candylane Shetlands evm

Omistaja:
Storywoods Dressage Center (VRL-10337)

Meriitit:
2 star prospect

© AK Vapaasti

Luonne

Jos jostain hevosesta voi sanoa että se on vikaostos niin Karkki on juuri sellainen. Minishetlanninponi on niin kaukana kouluratsusta kuin olla ja voi, mutta olihan se nyt pieni ja pörröinen ja söpö, niin kuka tuollaista muka voi vastustaa?

Karkki on veikeä pieni ponitamma, joka monesti kulkee tallin pihalla vapaana, erään ärsytykseksi. Välillä tamma hoitaa kunniakkaasti ruohonleikkurin työtä, välillä taas se toimii apuopettajana tuijottaen ratsukoita kentän aidan takaa. Saattaapa poni yrittää tarjota apuaan harjaamisessa levittämällä harjat käytävälle tai muuten vain tulla haluamaan rapsutuksia juuri silloin. Kuitenkin poni ymmärtää kun sille kerrotaan että sitä ei tarvita avuksi, se jatkaa omille suunnilleen.

Karkkia ei ole ikinä ratsastettu, mutta pikkutamman kanssa voi tehdä ajolenkkejä joko tavan koppakärryillä tai sitten valjakkovaunuilla. Karkin ajaminen on yleensä helppoa, mutta välillä pikkutammalla on päiviä, jolloin se ei halua toimia ollenkaan tai sitten tavallinen vauhti on Karkin mielestä liian hidas ja se haluaisi mennä kuin Kymi GP ravuri. Kunhan vain Karkille muistuttaa että ihminen ohjien päässä määrää vauhdin, se hiljalleen yleensä tyytyy kohtaloonsa ja tamman ajamisesta tulee hieman helpompaa.

Yleiset hoitotoimenpiteet sujuvat Karkin kanssa ihan helposti.

Suku

i. Candylane's Little Shawn
evm
ii.
evm
iii.
evm
iie.
evm
ie.
evm
iei.
evm
iee.
evm
e. Candylane's Vivid Sprinkle
evm
ei.
evm
eii.
evm
eie.
evm
ee.
evm
eei.
evm
eee.
evm

Isälinja: evm
Emälinja: evm

Candylane's Little Shawn valjakkopainotteinen mustankirjava ori on kilpaillut urallaan niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla menestyen ihan hyvin. 80cm korkea ori sai viisi varsaa ennen kuin se kuoli yllättävään sairauteen.

Candylane's Vivid Sprinkle mustankirjava ponitamma on kilpaillut satunaisesti valjakossa hyvällä menestyksellä. Kisauransa aikana 80cm tamma sai kolme varsaa.

Jälkeläiset

Kilpailukalenteri

Valjakkoajojaos (VVJ) : Taso: 4 (Maksimi iän perusteella: 8, maksimi pisteiden perusteella: 4, valittu maksimitaso: 3)
kuuliaisuus ja luonne: 662.31
tarkkuus ja ketteryys: 789.38

Valmennukset ja päiväkirja

Valmennukset

17.04.2021

Kirjava ponitamma odotti ajajansa kanssa minua jo valmiiksi verrytelleenä kun saavuin paikalle. Talli ja kuski olivat minulle tuttuja, mutta olin pienesti yllättynyt siitä että tallista löytyi myös valjakkohevonen, tai oikeastaan poni. Kirjava shetlanninponi, joka esiteltiin minulle Karkiksi ei tuntunut sopivan mitenkään puoliveristen ja suomenhevosten sekaan, mutta toisaalta olihan Karkki suloinen ja varmasti maskottiponille olisi aina tarvetta.

Alkuun valjakko sai tehdä vain pysähdyksiä ja temponmuutoksia jotta yhteistyöhön saataisiin hieman jonkinlaista toimivuutta, ennen kuin valjakko sai lähteä pujottelemaan kentälle aseteltujen tötteröiden välistä. Alkuun Karkki halusi olla notkea kuin rautakanki, mutta hiljalleen ponitamma tajusi että se voi myös asettua ja taipua tehtävällä mikä varmasti helpotti Minnin ajamista ja samalla teki suorittamisesta paljon helpompaa. Valjakko sai suorittaa tehtävää molempiin kierroksiin ja tehtävän aikana tuli helposti selville kumpi olisi ponitamman hankalampi kierros ja kumpi helpompi.

Lopulta tehtävää helpotettiin hieman poistamalla muutama tötterö ja isontamalla välejä, jotta valjakko mahtui paremmin tehtävälle ravissa. Ravissa valjakko sai suorittaa tehtävää molempiin suuntiin ja ravi näytti olevan kirjavalle ponille helpompi askellaji. Valjakko kokeili tehtävä jopa laukassa ja näytti siltä että mitä lujempaa Karkki sai kulkea, sitä helpompaa ponitammaa oli ohjata kaarteissa. Jarruttaminen ei sitten ollutkaan ponin mielestä ihan niin kiva juttu ja Minni saikin tehdä oikeasti töitä saadakseen pienen kirjavan rakettinsa ensin laukasta raviin ja siitä käyntiin. Karkki pärski tyytyväisen kuuloisena kipittäessään muutaman ravikierroksen ennen kuin se sai siirtyä vapaisiin loppukäynteihin.

Loppukäyntien aikana vaihdoin Minnin kanssa muutaman sanan ponitammasta ja sen ajettavuudesta ja annoin vinkkejä sekä neuvoja jatkoon minkä avulla nainen ehkä saisi parempaa kontrollia ponitammaansa ja miten Karkin voisi saada taipumaan hieman paremmin pujottelussa.

20.06.2021

Kirjava ponitamma näytti siltä että se pistäisi pian ajajansa tekemään tehtävät itse. Tervehdin kirjavan ponin ohjastajaa ja tuo esitteli ponitamman Karkiksi. Juttelimme hetken ponista ja sen ajettavuudesta, ennen kuin pyysin Minniä hakemaan tamman aktiiviselle käynnille. Valjakko sai tehdä temponmuutoksia käynnissä sekä pysähtymisiä ja liikkeelle lähtöjä, kuin myös erilaisia kaarteita ja ympyröitä. Tehtävissä valjakko sai keskittyä siihen, että apuihin vastattiin juuri oikealla hetkellä sekä siihen, että jokainen ajettu tie oli säntillinen eikä esimerkiksi ympyröistä tullut ovaaleja.

Karkki tuntui olevan tänään hyvällä päällä ja kirjava tamma liikkuikin korvat hörössä, pärskien välillä tyytyväisenä. Kunhan valjakko oli suorittanut tehtävät muutamaan kertaan molempiin suuntiin, sai Minni luvan siirtää Karkin raviin ja jatkaa samoja tehtäviä ravissa. Ravissa Karkki meinasi alkuun hieman kiihdytellä askeltaan ja kokeilla voisiko ravin sijaan ottaa laukkaa, joten Minni joutui hieman hakemaan ajokkinsa askellusta ennen kuin tehtäville siirtyminen oli lopulta mahdollista.

Ravitehtävien alussa Karkki yritti protestoida pukeilla sekä heiluttelemalla päätään, mutta nopeasti ponitamma saatiin keskittymään siihen mihin tuon pitikin ja näin ollen tehtävistä alkoi tulemaan jotain myös ravissa. Kunhan Karkki oli saatu liikkumaan nätisti myös ravissa, oli mahdollista päästä tekemään jonkinlaista säätelyä ponin askellukseen ja hakemaan näin myös muutosta tehtävään ja sen suorittamiseen. Karkilla oli ihana reipas poniravi ja vaikka jossain kohtaa kirjavaa olikin hieman kiukuttanut, parani ponin suorittaminen loppua kohden koko ajan.

Lopuksi valjakko sai tehdä vielä samat tehtävät laukassa ja siinä vasta Karkista löytyikin vauhtia ja ponitamma tuntui tuumaavan ”vihdoinkin”. Muutama laukkatehtävä molempiin kierroksiin sai kuitenkin riittää tänään ja lopulta annoin Minnille luvan aloittaa omatoimiset loppuverryttelyt samalla kun annoin oman loppupalautteeni.

Päiväkirjamerkinnät

Päiväkirjamerkintä 21.06.2020

Karkin kanssa ollaan, höntsäilty aina kun on ollut muutama hetki ylimääräistä aikaa. Ponitamma on nauttinut saamastaan huomiosta sekä vapaasta laiduntamisesta ja sen alkaa näkymään myös Karkin plussapalloa muistuttavasta mahasta ja Trevor onkin muutaman kerran vinoillut ponitamman näyttävän siltä, kuin se olisi viimeisillään tiineenä. Onhan miehen ivailussa perää, mutta ehkä joskus tulee eteen sellainen hetki että ponin liikuttamiseen olisi vain enemmän aikaa kuin mitä siihen tällä hetkellä on ja Karkki ei pääsisi muistuttamaan jatkuvasti valtamerilaivaa.

Ponitammaa täytyisikin varmaan ottaa mukaan varsojen ajolenkeille perähevoseksi tai jollain muulla tavalla vain yhdistää sen liikunta muiden hevosten liikuttamiseen, jos se olisi se tapa, jolla myös pieni ponitamma saisi hieman lisää liikettä. Tai sitten ponitamma täytyy oikeasti laittaa paksuksi niin ei olisi enää Andrewsillakaan mitään syytä naljailulle.

Päiväkirjamerkintä 26.09.2020

Sanni on innostunut treenaamaan Karkin kanssa valjakkoa ja onpa toinen välillä vilkuillut kisakalenteriakin jos tuolla olisi jotain sopivia kisoja minitammalle. Vielä ei parin kisaura valjakon puolella ole auennut, mutta tällaisella harjoittelulla mitä heiltä on saanut seurata, ajattelisi tuottavan hyviä tuloksia kisoissa ja toivottavasti Sanni voisikin olla tyytyväinen minitamman menoon.

Pieni ponitamma on ollut jotenkin ihanan pirteän näköinen kipitellessään kärryjen edessä ja myös Sanni on tuntunut nauttivan siitä että elämässä on välillä jotain muutakin kuin jatkuvaa kouluvääntöä tai sitten nuorten hevosten ajamista. Ehkäpä tämä valjakko pääsee vielä näyttämään taitonsa kisakentillä ennen vuoden loppumista, tai sitten ensi vuoden puolella.