Storywoods Dressage Center

Alberton

VH20-230-0002

Reininhevonen, ori

ruunikko, 168 cm

17.08.2013, 10-vuotias

koulupainotus, GP

evm-sukuinen

Tuoja / Kasvattaja
Alondra / Karin Braam


Omistaja:
Storywoods Dressage Center (VRL-10337)

Meriitit:
3 star prospect, Superior Grade, YLA3

© VRL-07415/Vapaasti

Luonne

Albertonilla on usein sananen jos toinenkin sanottavanaan. Usein tuntuu siltä, että ori haluaa vain keksiä eriskummallisia nipottamisen aiheita, jotta se pääsee tanssituttamaan porukkaa oman pillinsä tahtiin. Ilkeä Alberton ei tahallaan ole, mutta vetää kyllä pienoisen herneen nenään, jos sille pyritään laittamaan rajoja. Maastakäsin ori on siis kapuloita rattaisiin aina silloin tällöin työntävä hevospersoona, jonka kanssa kuitenkin tulee toimeen ilman suurempia haavereita ja taisteluja. Ratsastaessa ori taas on todellinen unelma. Se on superherkkä ratsu, minkä vuoksi päätöntä hyppelehtimistä on tarjolla, jos ei ratsastaja osaa käsiään ja jalkojaan hallita. Työmoraali on tällä hevosella kunnossa ja se suoraan sanoen rakastaa olla esillä ja saada kehuja. c: tuoja

Suku

i. Arnoullet
169cm, rt, evm
ii. Asterix
168cm, rn, evm
iii.
evm
iie.
evm
ie. Margoulette
167, rt, evm
iei.
evm
iee.
evm
e. Pixie
165cm, rn, evm
ei. Palladium
166cm, m, evm
eii.
evm
eie.
evm
ee. Lavendery
163cm, rn, evm
eei.
evm
eee.
evm

Isälinja: evm
Emälinja: evm

Arnoullet oli rautias reininhevosori. Se ei ollut helppo luonteeltaan ja monet olivatkin sitä mieltä että hevosen kanssa ei milloinkaan päästäisi Grand Prix luokkiin. Kuitenkin huolellisen työn jälkeen 169-senttinen ori teki debyyttinsä huipputasolla ja ori pärjäsikin kouluratsastuksen huippuluokassa keräten sijoituksia toisensa perään.

Asterix ruunikko ori vietti yhtä paljon aikaa sairaslomalla kuin kisakentillä. 168-senttinen ori tuntui loukkaantuvan aina sopivasti ennen isoa kilpailua, mutta kuin ihmeen kaupalla se ajoittain myös toipui sellaiseen kuntoon että se saattoi startata. Orilla onkin sen vuoksi vain muutamia tuloksia isoista kisoista, mutta se vakuutti kuitenkin tamman omistajia ja orilla on kolmetoista varsaa.

Margoulette 167-senttinen tamma ratsukoulutettiin nuorena, mutta ennen kuin se kerkesi avata kisauraansa myytiin rautias uudelle omistajalleen. Uusi omistaja ei kuitenkaan lopulta halunnut kokeilla tamman potentiaalia kisaradoilla ja uudessa kodissaan tamma saikin toimia vain siitoshevosena.

Pixie ruunikko tamma kehittyi hitaasti ja lopulta tamma jäi Intermediate II luokkiin. Kuitenkin 165-senttinen tamma teki hyviä ja tasaisia tuloksia kilpailuissaan ja kisauransa ohella sekä sen jälkeen tamma sai seitsemän jälkeläistä.

Palladium musta ori nousi ryminällä parrasvaloihin. 166-senttinen ori kasvoi nopeasti joten monet eivät uskoneet sen olevan ratsutettavissa normaalissa iässä. Lopulta ori ratsutettiin vasta kuusivuotiaana, mutta se alkoi tekemään jo ensimmäisistä kilpailuistaan lähtien selväksi että se tulisi olemaan Grand Prix tasolla ennen kuin kukaan olisi uskonutkaan.

Lavendery ruunikko tamma jäi monelta huomaamatta hyvästä tulostasostaan huolimatta. Vasta kun 163-senttinen hevonen otti ensimmäisiä isoja voittojaan se alkoi nousemaan ihmisten puheisiin ja lopulta tamma saikin kymmenen jälkeläistä.

Jälkeläiset

Rh-o. Athene vd. Rowan, e. Leonore II, PSB-II
Rh-o. Varsan nimi, e. emän nimi, meriitit

Kilpailukalenteri

21.11.2020 - Kutsu - KRJ - GP - 3/15
30.11.2021 - Kutsu - KRJ CUP - GP - 5/133

Kouluratsastusjaos (KRJ) : Taso: 10 (Maksimi iän perusteella: 10, maksimi pisteiden perusteella: 11, valittu maksimitaso: 10)
kuuliaisuus ja luonne: 3207.05
tahti ja irtonaisuus: 3485.13

Valmennukset ja päiväkirja

Valmennukset

Storywoods Dressage Center oli yksi mielipaikoistani valmentaa ja tänäänkin minua odotti kentällä hyvin hoidettu ratsukko. Minni oli tuttu ratsastaja joten tiesin naisen tyylin hyvinkin joten pääasiassa keskityimme päivän ratsuun, joka esiteltiin minulle reininhevos ori Albertoniksi eli kotoisasti vain Alpoksi.

Ratsukko pääsi hakemaan aktiivista käyntiä samalla kun annoin Minnille muutamia pieniä neuvoja sillä tiesin että tämän ratsukon kohdalla voisi viilata pilkkua ihan vapaasti, ilman että ratsastaja ottaisi siitä itseensä. Käynnissä ratsukko sai alkaa tekemään takaosa käännöksiä ja kännöksien kanssa haettiin sitä että Alpo astui aktiivisesti eteenpäin ja suoritti tehtävän hyvällä tempolla. Minni tiesi mistä naruista vedellä joten orin suorittaminen tuntui paranevan silmissä, ilman että kukaan kuitenkaan näki missä kohtaa Minni antoi orille apuja.

Lopulta Minni sai siirtää Alpon raviin ja ratsukko sai hakea raviin hyvän tahdin ja kunhan Alpo ravasi aktiivisesti eteenpäin, Minni sai lähteä hakemaan orin kanssa väistöjä uralta keskihalkaisijalle ja suoristaen sielä ennen kuin ratsukko palasi takaisin uralle jatkoi siitä vastakkaiseen suuntaan. Tempon kanssa ratsukon ei tarvinnut tehdä kovinkaan paljoa töitä ja muutenkin oikeastaan ratsukko sai keskittyä enemmän pieniin asioihin, joiden avulla suorituksesta saatiin tehtyä paljon tasapainoisempaa.

Laukassa Minni sai hakea Alpon kanssa tasaisia ja hyvin ajoitettuja laukanvaihtoja sekä parin vaihdon jälkeen nainen sai jättää Alpon vastalaukalle ja ratsastaa vastalaukkaa niin pitkälle kuin uraa oli jäljellä. Vastalaukassa ratsukko pääsi hakemaan kunnollista ylöspäin polkemista sekä muutenkin laukkaan yritettiin saada omalla tavallaan näyttävyyttä sekä hyvää etenemistä. Ratsukko suoritti koko valmennuksen todella hyvällä tempolla ja tyylillä eikä minulla ollut kovinkaan paljoa korjattavaa ratsukon suorittamisessa mitä pidemmälle valmennus eteni ja lopulta sainkin kehujen jälkeen kiittää ratsukkoa.

Päiväkirjamerkinnät

Päiväkirjamerkintä 10.06.2024

Arjen ollessa omalla tavallaan enemmän ja vähemmän kiireistä, oli Alpo päässyt jäämään hieman taka-alalle. Tokihan asiaan saattoi vaikuttaa myös se, jotta ori oli jo kisauransa päättänyt, jonka puolesta orin treenit olivat kevenneet ja oikeastaan ruunikko liikkuikin enää vain pari kertaa viikossa. Tokihan jos jollain oli aikaa ja inspiraatiota, oria liikutettiin myös useamminkin, mutta pääasiassa Jussi ja Trevor vastasivat orin liikuttamisesta.

Alpon ollessa sopiva opettajaksi ja Jussin ollessa innokas opettelemaan uutta, oli nuori mies päässyt ratsastamaan oria kerran viikossa. Pääasiassa Jussi sai ratsastaa oria omatoimisesti ja hakea siihen tuntumaa ja kokeilla miten erilaiset napit toimivat ja kuinka erilaista olikaan ratsastaa GP tason ratsua kuin sitten VaB tason ratsua. Kerran kuussa tai joka toinen kuu joko minä tai Trevor pidimme toiselle joko lyhyen tunnin tai sitten täysimittaisen valmennuksen. Helppoahan parivaljakolla ei todellakaan ollut, mutta toisaalta juuri sellaisella tavalla oppiminen tapahtui paljon varmemmin.

Tokihan Jussi osasi kysyä apua ja neuvoa myös silloin kun tuolla itsellä nousi mieleen jotain kysyttävää ja olimmekin pariinkin kertaan käyneet pitkiäkin keskusteluja koskien ruunikkoa oria tai sitä, miten jotain tiettyä tehtävää olisi tullut ratsastaa. Se, mitä olin Jussin ratsastamista nähnyt vuosien aikana, oli nuori mies kehittynyt todella paljon. Alpon kanssa edistymistä tapahtuisi varmasti vielä vaikka ja kuinka paljon, kunhan vain yhteinen sävel löytää paremmin omaa uomaansa ja nuori mies oppii ratsastamaan ruunikkoa paremmin.

Puolessa vuodessa edistymistä ei kuitenkaan tapahdu määräänsä enempää, sillä muutenkin oppiminen tuntuu tapahtuvan sellaisella kaavalla, jossa välillä mennään eteenpäin ennen kuin tuntuu jotta jämähtää paikalleen kuin täi tervaan tai sitten ottaa useamman askeleen taaksepäin. Kunhan Jussi ja Alpo pääsevät vielä toiset puolivuotta eteenpäin ei tiedä millaisella tasolla heidän menonsa on ja tiedä vaikka toinen haluaisi jopa kokeilla startata Alpon kanssa jonkin startin, ihan vain orin mielenvirkistykseksi, vaikka ruunikon aktiivinen kisaura onkin jo takana. Samalla se, että Alpo on edes pari kertaa viikossa liikkeessä pitää oria hyvin vetreänä tulevia laatuarvosteluja ajatellen. Vielä ei ole täysin varmaa, milloin ori laatuarvosteluihin pääsee, mutta ehkäpä jo loppukesän tai alkusyksyn aikana kokeillaan käydä katsomassa miten ori tulisi pärjäämään.

Joko ennen laatuarvosteluissa käyntiä tai sitten heti sen jälkeen – olettaen jotta ori palkitaan – olisi tarkoitus tarjota sitä vielä kaudeksi tai kahdeksi tehostetusti jalostukseen, ennen kuin ori saa nauttia lopun elämäänsä rauhallisista eläkepäivistä.

Päiväkirjamerkintä 16.07.2024, Trevor Andrews

Alpon ratsastamisella pääsee kyllä nopeasti takaisin maanpinnalle. Onneksi ei kirjaimellisesti, mutta jos oma ratsastaminen on yhtään löysää tai epäselvää, ori kyllä antaa siitä omalla tavallaan palautteen ja oikeasti laittaa ratsastamaan. Tiettyinä päivinä se on onni, mutta joinain päivinä se on taas omanlaisensa kirouksensa. Toisaalta kertaakaan sitä ei voi laittaa hevosen syyksi vaan yleensä aina ongelma on omassa pääkopassa ja jos haluaa pelastaa treenin on vain kehiteltävä kaikki mahdolliset keinot, jotta saa omat ajatuksensa ojoon ja pystyy keskittymään täysin siihen mitä on tekemässä eikä kaikkeen muuhun.

Toisaalta myös se, kun on saanut kaikki palaset kohdalleen ja yhteistyö Alpon kanssa sujuu kuin tanssi, orin ratsastaminen on ehkä helpointa ikinä. Tokihan Alpossa oli myös taitoa mikä tuli parhaiten esiin silloin kun oria osasi ratsastaa juuri oikealla tavalla. Vaikka Komia Dressagessa oli monenlaisia ratsuja ratsastettavanani, ehkä Bekon lisäksi odotin eniten sitä, että pääsin tuomareiden silmien eteen Alpon kanssa. Tokihan enää täytyy toivoa vain, että osaan ratsastaa ruunikkoa sellaisella tavalla jotta sille saa parhaan mahdollisen tuloksen alle.