Sierra Kodiak KTK-III

img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Sierra Kodiak
Kutsumanimi: Koda
Sukupuoli: ori
Rotu: Ahaltekinhevonen
Säkäkorkeus: 153 cm

Väri
Genotyyppi: Ee/Aa/nCr
Fenotyyppi: ruunivoikko
Merkit: ei merkkejä
Syntymäaika: 10.01.2021
Ikä: 4-vuotias
Syntymämaa: Italia
Kasvattaja: Scuderia Sierra
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Ex-omistaja: Cresthill Baroques 
(VRL-10337)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH21-001-0042,
PKK5237

Koulutustaso 
Historiallinen ratsastus: 
Skills at arms, Alta Escuela, 
Ratsastusjousiammunta
Kouluratsastus: Helppo B
Esteratsastus: 50 cm
Painotuslaji: uudelleenkoulutettavana
Meriitit: KTK-III
Tavoitteet: kisaus,
jalostuskäyttö

Kantakirjattu Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjaan 01.10.2023 päivänä 120. kantakirjaustilaisuudessa KTK-III-palkinnolla pistein 14,5 + 13,5 + 14,5 = 59,03 %.

Luonnekuvaus

Kodasta huomaa että se on ison siittolan kasvatti, sillä ori ei ole tottunut suurempaan käsittelyyn ja se näkyy hienoisena levottomuutena. Kuitenkin ajan kanssa Koda pystyy rauhoittumaan mutta parhaiten ori rauhoittuu jos talli on rauhallinen sekä hoitaja pitää oman toimintansa rauhallisena sekä yrittää hoitaa toimenpiteet mahdollisimman reippaasti.

Ratsuna Koda vaatii myös alkuun rauhallista ja ratsua tukevaa otetta jotta Koda uskaltaa luottaa ratsastajansa päätöksiin. Kuitenkin kunhan ori on päässyt sinuiksi ratsastajansa kanssa, on Koda ihan näppärä ratsu, joka yrittää parhaansa. Ahaltekeksi Koda ei ole hirveän nopea, mutta se on hyvin ketterä liikkeissään. Alta Escuela radat eivät ole ruunivoikon vahvuusalueella, mutta skills at arms sekä ratsastusjousiammunta radoilla ori on hieman enemmän kotonaan ja sen kanssa saa hyviä suorituksia aikaan. Kuitenkin kunhan Kodaa oppii ratsastamaan ja orin mielenmaisemaan pääsee paremmin sisään, siitä tulee ihan mukava ja näppärä kaveri niin treeneihin kuin myös turnajaisiin.

Matkustaminen ja tuttujen ympyröiden ulkopuolella liikkuminen ei ole Kodalle se kaikista mieluisin asia joten ori kaipaakin aikaa totutella uusiin kuvioihin eikä ole ollenkaan huono idea lähteä turnajaispaikalle vaikka jo edellisenä iltana jotta ori saa tutustua rauhassa uusiin maisemiin.

kirjoittanut VRL-10337

Historia

Sierra Kodiak syntyi Scuderia Sierrassa Italiassa. Se myytiin Cresthill Baroques:iin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, josta sen lopulta osti Lukariksen Hevoskeskus Suomessa.

Sukutaulu

i. Konstantin
KTK-II
ii. Kiril (evm) iii. Krugan (evm)
iie. Helin (evm)
ie. Songya (evm) iei. Stepka (evm)
iee. Calina (evm)
e. Birdie ei. Boris (evm) eii. Birk (evm)
eie. Kirina (evm)
ee. Hattie (evm) eei. Lionheart (evm)
eee. Hrinova (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Päiväkirja

06.10.2021, Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut VRL-10337

Kodan löytyminen oli pienoinen yllätys sillä varsinaisesti uusien hevosten hankkiminen ei ollut agendassa, koska tarkoituksena oli keskittyä tallin omaan kasvatustyöhön. Kuitenkin vanhempien hevosten ikääntyessä ja osan hevosista ollessa vasta vieroitettuja varsoja, oli katseet hakeutuneet myyntipalstoille aina satunaisesti. Loppupeleissä Alegren ilmoituksesta löytyikin kolme mielenkiintoista hevosta, joista Koda oli yksi. Vuotias ruunivoikko ahalteke ori pisti nopeasti silmään kaikista myynnissä olevista hevosista ja sen ollessa suvullisestikin lupaava ei voinut olla miettimättä millainen isäori siitä tulisi Zulin varsalle joten Kodasta päätettiin tehdä ostotarjous.

Koda on italialaisen ison siittolan, Scuderia Sierran, kasvatti ja tallin lopettaessa kasvatustoimintansa täysin oli osa hevosista myyty ja osa oli päätynyt loppupeleissä Alegreen myyntiin. Näin ollen Kodan myyntihintakaan ei ollut kovin korkea vaikka nuoresta ja lupaavasta akhal tekestä olisikin voinut pyytää suurempaa summaa. Kuitenkin vain aika tulisi kertomaan millainen ratsu Kodasta loppupeleissä kuoriutuisi, sillä ensin olisi aika antaa orin vain kasvaa ja kehittyä ennen kuin sen kanssa edes mietitään ratsuttamista saati treenaamista.

23.10.2021, Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut VRL-10337

Koda on kotiutunut hyvin Cresthillin arkeen ja nuoren orin kanssa ollaankin tutustuttu ison hevosen elämään ja siihen mitä kaikkea jännittävää sen täytyy tulla kestämään, samalla kun ollaan vain luotu parempaa suhdetta tähän ruunivoikkoon pikkuherraan. Koska tallista löytyy onneksi muitakin nuoria oreja, on pojat päässeet luomaan oman laumansa ja monesti niiden tarhassa onkin sellaiset rallit menossa että on ehkä ollutkin vain hyvä päätös antaa toisten painia ja rellestää vapaasti.

Toki haavereilta ei ole vältytty, mutta ainakaan vielä mitään isompaa vahinkoa ei kukaan ole saanut aikaan. Muutenkin tuntuu että pojista on tullut jo kivan lihaksikkaita ja ne varmasti oppivat samalla myös hyvin väistämään asioita ja esineitä kuten myös esittelemään askellajejaan joten toivottavasti pojista tulee hyviä sotaratsuja.

Kodan kanssa ollaan myös käyty tutustumassa SaSista tuttuihin esteisiin ja kaikkeen mitä niiden kanssa tehdään jotta ori ei toivottavasti katselisi niitä radoilla, vaan voisi keskittyä siihen että mitä ratsastaja tuolta pyytää. Kuitenkin Kodan kanssa on vielä pitkä matka siihen että päästään edes treenaamaan joten oria on mahdollista rakentaa huolella ja rauhassa jotta siitä saadaan paras mahdollinen turnajaisratsu. Siihen asti Kodan kanssa kuitenkin vain opetellaan kapsonin kanssa elämistä ja sen tuoman erilaisen paineen noudattamista ja annetaan nuoren orin vain olla lapsi ja tehdä mitä lapsihevonen haluaa ja tahtoo.

Valmennukset

Päivämäärä ei tiedossa, Jousiammuntavalmennus, kirjoittanut VRL-10337

Ruunivoikko ahalteke ei ollut kovin korkea, verrattuna samanrotuiseen lajitoveriinsa, mutta ori oli kuitenkin silti hyvän näköinen. Vaihdettuamme muutaman sanan Evynnen kanssa Kodaksi esitellystä orista, sai nainen siirtää nuoren aavikkokiiturin käyntiin ja lähteä hakemaan siinä hyvää tahtia sekä itselleen hyvää istuntaa, jossa tuo ei häiritsisi Kodan liikettä, mutta voisi myös itse ratsastaa mahdollisimman hyvin eikä tuon tarvitsisi pohtia liikaa ratsunsa reaktiota. Kodassa oli omanlaisensa herkkyys mutta ratsukko löysi yhteisen sävelen nopeasti ja näin ollen homma saatiin toimimaan hyvin käynnissä.

Ennen kuin Evynne pääsi pyytämään Kodaa reippaampiin askellajeihin, sai nainen kokeilla ampua muutaman nuolen käynnissä jotta nähtiin että Koda ei reagoisi liikaa ampumisen tuottamiin ääniin tai liikeratoihin. Kuten vähän arvelinkin, Koda reagoi pienesti Evynnen painopisteen vaihteluun joten parin harjoituskierroksen jälkeen ratsukko sai siirtyä raviin ja jatkaa samaa tehtävää myös ravissa. Ravissa Koda antoi Evynnelle paljon enemmän anteeksi ja näin ollen tehtävän onnistuneeseen suorittamiseen vaadittiinkin paljon vähemmän aikaa kuin mitä siihen oli käynnissä tarvittu.

Kuitenkin ennen kuin ratsukko sai edetä laukkaan, kävin Evynnen kanssa vielä pienen keskustelun siitä millaisiin asioihin naisen kannattaisi kiinnittää huomiota. Lopulta nainen sai antaa ratsulleen laukka-avut ja Koda ponnistikin voimakkaaseen laukkaan, joka oli näille aavikkohevosille ominainen. Kuitenkaan Kodan laukka ei ollut niin nopea kuin yleensä joten se toi myös omalla tavallaan helpotusta jousiammuntaan. Kodan laukka oli myös sellainen missä Evynnen oli helppo istua joten ratsukko pääsikin nopeasti jousiammunnan pariin ja jos käynnissä sekä ravissa oli ratsukolla ollut omia ongelmiaan, ei niistä ollut enää laukassa vihjaustakaan näkyvillä. Koda tuntui keskittyvän vain eteenpäin liikkumiseen eikä ori tuntunut huomaavan selässään istuvaa ratsastajaa ja Evynnenkin suorittaminen oli todella hyvää orin kanssa. Lopulta ratsukko sai yhden lähes täydellisen suorituksen alle, johon oli hyvä lopettaa tämä valmennus. Evynnen omatoimisesti loppuverkkaillessa Kodaa annoin naiselle oman loppupalautteeni, sisällyttäen siihen vielä muutaman huomion ja neuvon jatkoa ajatellen, jotta ratsukko saisi yhteistyöstään mahdollisimman sujuvaa ja mutkatonta sekä parhaat mahdolliset tulokset.

Päivämäärä ei tiedossa, Skills at Arms -valmennus, kirjoittanut VRL-10337

Ruunivoikon orin korvat pyörivät kuin tutkat, Cecilian ravuuttaessa Kodaa ympäri kenttää, antaen orin tutustua Skills at Arms radan tehtäviin. Olimme vaihtaneet Cresthillin omistajattaren kanssa muutaman sanan Kodaksi esitellystä orista ja siitä, millainen sen koulutusprojekti oli ollut tähän mennessä. Hiljalleen Koda alkoi rentoutumaan ja näyttämään siltä, jotta orin kanssa olisi mahdollista päästä aloittamaan tehtävien läpikäyminen, ohjeistin Cecilialle ensimmäisen pätkän.

Koska Koda oli herkkä, ei ratsukon tarvinnut suorittaa tehtäviä vielä tällä kierroksella, vaan sen tarkoituksena oli saada Koda liikkumaan mahdollisimman rentona ja luottavaisena eteenpäin, sekä kestämään ratsastajansa liikehdintä satulassa. Ensimmäinen kierros ratsukolla oli todellista kokeilua ja testaamista, sillä varsinkin siinä kohtaa, kun Cecilia alkoi liikkumaan orin satulassa, Koda lähti väistelemään ja kiemurtelemaan. Hiljalleen ori kuitenkin alkoi tottumaan siihen, jotta ratsastajansa liikkui satulassaan.

Parin kokeilukierroksen jälkeen ohjeistin Ceciliaa aloittamaan radan suorittamisen sellaisella tavalla kuin tuo olisi tottunut ratsastamaan muilla omistamillaan hevosilla. Kuitenkaan ratasuorituksesta ei tehty liian pitkää ja ratsukko saikin aloittaa vain radan kahdella ensimmäisellä tehtävällä. Näissä tehtävissä olisi varmasti jo tarpeeksi Kodalle, sillä varsinkin toisella tehtävällä Cecilia joutuisi liikkumaan ruunivoikon satulassa, jotta saisi poimittua peitsen. Ensimmäinen tehtävä sujui ratsukolta hyvin ja vaikka toinen tehtävä olikin sellainen, joka saattoi olla Kodalle liikaa. Kuitenkin nainen onnistui ratsastamaan ruunivoikon orin tehtävälle hyvin, eikä Koda tuntunut välittävän suuremmin, vaikka ratsastajansa nojautuikin hieman sivummalle yhtä-äkkiä. Pyysin Ceciliaa jatkamaan samalla tehtävällä vielä parin suorituksen ajan ja kun Koda ei niilläkään reagoinut mitenkään, otettiin mukaan radan kolmas tehtävä. Kun tämäkin tehtävä saatiin onnistuneesti sidottua mukaan suoritukseen, annoin Cecilialle luvan alkaa omatoimisesti loppuverryttelemään Kodaa, samalla kun kerroin oman loppupalautteeni valmennuksesta kuin myös pari pientä kotitehtävää.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen