Virallinen nimi: Lukaris Genevieve Kutsumanimi: Viivi Sukupuoli: tamma Rotu: Suomalainen puoliverinen Säkäkorkeus: 159 cm Väri Genotyyppi: Ee/Aa Fenotyyppi: ruunikko Merkit: sepel/valkea kanta vej |
Syntymäaika: 30.11.2023 Ikä: 4-vuotias Syntymämaa: Suomi Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus Kisaaja: Geiléis Ó Faoláin (2024-kesäkausi) Omistaja: Lithy (VRL-07127) Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus Rekisterinumero(t): VH23-031-0417 Koulutustaso Esteratsastus: 130 cm Painotuslaji: Esteratsastus Meriitit: KTK-III Tavoitteet: jälkeläinen |
Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan elokuun kantakirjaustilaisuudessa 31.12.2023 päivänä palkinnolla KTK-III
pistein 16 + 16 + 18 + 17 = 67 p.
Lukaris Genevieve, lempinimeltään Viivi, on yksi omantakeinen kumieläin. Näin sitä humorostisesti kuvaili sen hoitaja verrattaessa muihin. Se hyppää kuin isompi kumipallo ja pysyy hallinnassa yhtä heikosti kun lapsen superpallo.
Satulan alla Viivi on erittäin joustava liikkeissään, kunhan vaan ratsastaja pysyy tamman mielenliikkeissä mukana. Muistetaan montakin kertaa, missä tamma on itse pelastanut huonon estelähetymisen luovilla ponnistuspaikoillaan ja askeleenpituuden arvioinnillaan. Joskus Viivin ratsastajille joutuu toistamaan ohjeita tammaan luottamisesta enemmän, sillä vaikka se saattaa korjata yllättäen ennen estettä lyhemmälle askeleelle, se ei välttämättä pudota ja ohjaa olisi parempi antaa. Joskus muiden ratsukoiden ratsastajia laitetaan treeneihin Viivin kanssa tehotreenaamaan pehmeämpää istuntaa. Toki tamman omaa aikautaulua liikaa häiritsemättä. Viivi tuntuu muutenkin kumista valmisteltulta, sillä sillä ei ole ainakaan lähiaikoina ollut tallilaisten muistin mukaan suurempia haavereita. Hyvästä estesilmästä huolimatta siltä puuttuu ponnistusvoimaa isommille luokille nouusa varten.
Taluttaessa Viivi muistuttaa vielä enemmän kumimatoa, koska liikkuvan ihmisen kanssa sillä tuntuu olevan isompia hahmottamisvaikeuksia. Tamma säpsyy helposti ja saattaa arvioida kohtuullisen väistämisen määrän vähän väärin. Joskus se törmää taluttajaan ja/tai taluttajan varpaille. Vanhoollisemmat katselijat pitävät puoliveristä usein vain kurittomana. Viivi on tottunut kameraan ja pysyy sille tutuista räpsyäänistä huolimatta suht rauhallisena. Hoitaessa Viivi on mukavasti paikoillaan, taluttaessa olevat haasteet eivät vaikuta häiritsevän sitä silloin kun työtehtävä on vaan malttaa paikoillaan. Tamma rapsuttaa hoitajaa takaisin mahdollisuuden mukaan. Itsekseen se voi myös hamuilla harjoja ja muuta tavaraa ja yksin jätettäessä on tärkeää tarkistaa että Viivin karsinan ovi on varmasti kiinni. Ei ole kauankaan kun tamma löytyi rehuhuoneelta.
Myöskään tarhassa ja laitumelle Viivi ei kenenkään muistin mukaan ole loukannut itseään. Siihen saattaa vaikuttaa tamman järkkymätön keskittyminen ja vakavuus ruohonsyöntiin liittyen. Viiviltä jää helposti kahakointi välistä ruohonkorsia metsästäessä. Se väistää muita hevosia heinältään, mutta palaa paikalle heti mahdollisuuden auetessa. Viivin maailmassa heinä ei ole vaikuttanut loppuneen koskaan että sen takia joutuisi tappelemaan muiden hevosten kanssa.
Lukaris Genevieve syntyi yhdistelmänä Lukariksen Hevoskeskuksen kahdesta komeasta haastavasta hevosesta. Erityisesti emä Bellevué oli yhden keskuksen omistajista suosikkeja, joten yhdistelmä toteutettiin heikoista onnistumisarvioista huolimatta. Varsasta samalla odotettiin ja ei odotettu suuria. Yhdistelmä ei ollut kummoinen, mutta juuri sen takia sen toivottiin toimivan ja osoittavan riskin kannattavaksi. Ensimmäisissä irtohypytyksissään Viivi suoriutui keskivertoisesti.
Kantakirjaan Viivi pääsi vaatimattomin tuloksin, mikä tarkoitti tamman tulevaisuuden suunnaksi kisakenttiä. Sen tulevaisuus oli vieläkin hataralla pohjalla, vaikka toistaiseksi karsina- ja estetiimin paikka olikin sille varattuna.
i. Superior Grade Ladykiller KTK-II, ERJ-II, YLA3 |
ii. Cold-Blooded Murder (evm) | iii. Hit The Road Jack (evm) |
iie. I’m A Rebel (evm) | ie. Miss Universe (evm) | iei. Moonlight Shadow (evm) |
iee. In The Spotlight (evm) | ||
e. VIR MVA Champion, First Champion, Valio Tamma Bellevué KTK-II, ERJ-II, YLA3 |
ei. Beltór (evm) | eii. Bonsoir (evm) |
eie. Fille Magnifique (evm) | ee. Piquéà (evm) | eei. Monsieur (evm) |
eee. Beaucoup (evm) |
1 polvi, 1 kokonainen
Sukuselvitys
ii. Cold-Blooded Murder oli hiukealla 160 cm korkeustasolla kilpaillut mustanruunikko ruotsinpuoliveriori. 168 cm korkeana sen käytös ja yhteensopivuus viileän etäisen kilparatsastajansa Nils Dahlquist:in kanssa parivaljakko oli myös uhkaavannäköinen pelkästään läsnäolollaan. Kumpikaan heistä ei ollut ainakaan lehdissä ikinä tappeluiden takia, mutta juoruja kuului ties mistä käytöksestä. Ori oli kotoisin keskikokoisesta siittolasta Ruotsissa, mutta sen lisäksi siitä ei ollut enempää tietoa.
iii. Hit The Road Jack oli vaatimattomammankokoinen 161 cm korkea estehevonen. Sen mataluutta valiteltiin jo nuorten orien tarkastuksissa, mutta irtohypytyksessä ori yllättikin ja kunnolla! Lopulta ori koulutettiin kisakenttiä varten ja se ylsi urallaan 160 cm korkeisiin esteluokkiin! Orilla oli kauniintasainen ruunikko väritys pienillä merkeillä. Se oli kotoisin pienestä yhden henkilön omistamasta tallista. Ori ei melkein käynyt oritesteissään ellei omistajapariskunnan mies olisi ollut niin päättäväinen asian suhteen. Asiaa ei toki myöskään haitannut että rodun testit järjestettiin kokeilumielessä Ruotsissa juuri sopivana vuotena nuorelle orille.
iie. I’m A Rebel oli hyvin vaatimattomankokoinen, vain 150 cm korkea, ruotsinpuoliveritamma. Jotkut sanoivat sen olleen erehdyksessä ratsuponisukuisena päässyt kantakirjaansa, mutta lopulta kukaan ei haastanut tamman papereita. Se oli kuitenkin ihan nätti rakenteeltaan ja sai näyttelykehissä harvoin ollessaan ihan hyvin kehuja. Tamma kantakirjattiin ja kävi muutamia kertoja näyttelyissä, mutta merkittävimmin uraa se teki siitostammana. Sen pieni koko oli joidenkin asiakkaiden mieleen. Tamma myös starttasi muutaman kerran koulu- ja estekentillä, mutta ei koskaan merkittävänkokoisissa luokissa.
ie. Miss Universe oli nimestään huolimatta varsin vaatimaton ruotsinpuoliveritamma. Ruunikko pärjäsi ikätesteissään keskinkertaisesti, eikä loistanut nuorena näyttelykehissäkään. Mitään isoa vikaa siinä ei ollut, mutta sen keskinkertaisuus vai sen hiljaisen luonteen takia eniten ihmisten mieleen. Miss Universe oli pidemmille ratsastajille jalostettua linjaa ja sen säkäkorkeus ylis 165 senttimetriin asti. Se hyppäsi ikäluokkatesteissä ja -kilpailuissaan tasaisesti 160 cm korkeita luokkia. Joskin vähän turhan tasaista tahtia. Tammasta odotettiin paljon, mutta sen isoimmaksi meriitiksi jäi sen kiitettävä ura siitostammana.
iei. Moonlight Shadow oli kotialueellaan tunnettu rataesteori. Se hyppäsi pääasiassa 120 luokkia, mutta kisasi harvemmin myös 140 cm luokissa onnistuneesti. Ruunikon orin omistaja ja kisaaja ei terveytensä takia ollut erityisen innostunut matkustelusta kisojen perässä, joten orin lopullinen kapasiteetti jäi mysteeriksi. Ne jotka kerkesivät 167 cm korkean ruotsinpuoliverisen kisakentillä näkemään kuitenkin puhuivat sen hyppykyvystä hyvää, ellei ollut sitten orin suurimpia kilpakumppaneita. Muutamasta tallipaheesta puhuttiin puoliveriseen liittyen, mutta uutisotsikoissa sitä ei negatiivisessa valossa näkynyt. Se jätti yhden jalostuskauden aikana vain muutaman varsan, jotka menivät pääasiassa harrasteratsuiksi.
iee. In The Spotlight oli näyttävä ruunikko ruotsinpuoliveritamma. 166 cm korkeana ja ryhdikkäänä se ei kerennyt edes saattamaan loppuun hyvin alkanutta rataestekilpailu-uraansa kun varsakyselyt alkoivat kasaantumaan. Lopulta vaatimattomalta tilalta oleva tamma myytiin parin kaupungin päähän pohjoiseen isoon siittolaan. In The Spotlight jäi hyvin kantavaksi vähän välttävistäkin oreista, mutta se ei periyttänyt omia ominaisuuksiaan kovin vahvasti. Välillä sen varsat eivät edes muistuttanut luonteeltaan kumpaakaan vanhempaansa, mikä hämmensi varsojen ostajia suuresti. Siittolan omistajat joutuivat myymään tamman lopulta tappiolla yksityiskisaratsuksi tamman odotuksiin verraten vaatimattomiin 100 cm rataesteluokkiin.
ei. Beltór oli kotoisin Ranskan suurimmasta ranskanpuoliverisiittolasta. 164 cm korkeaa oria pyöriteltiinkin reilusti ranskalaisissa kisoissa nuortenluokissa 100 cm luokissa, mutta se ei menestynyt mainittavasti ja orilla alettiin kisaamaan sivussa kouluratsastuksessa, jossa se ylsi monen vuoden työnteon jälkeen kokeneen kisaajan ja valmentajan silmän alla jopa Prix St George -luokkiin! Ruunikosta tuli haluttu jalostusori Ranskassa, jossa se otti tammoja vastaan kotisiittolassaan.
eii. Bonsoir syntyi Luxemburgissa pieneen yksityistalliin. Ranskalaissukuisena se kuitenkin vietiin Ranskaan rekisteröitäväksi ja testattavaksi myös jalostustulevaisuutta varten. Mustankimo osoittautui kuitenkin erittäin haastavaksi käsiteltäväksi. Kantakirjatestiensä jälkeen se oli saatavilla yhden kauden ajan jalostusorina, mutta kelpasi vain yhdelle tammalle pakasteena. Ranskanpuoliverinen päätettiin myydä ja se kiersi parien käsien kautta, kunnes löysi tiensä poniratsastusluokista hevosiin siirtyneelle vielä isoissa kehissä tuntemattomalle ratsastajalle. 177 cm korkea ori ruunattiin, mikä olikin Bonsoirille juuri oikea päätös. Ori kisasi uuden omistajans kanssa kisauransa huipulla 160 cm luokissa maailmanmestaruustasolla! Ruuna tienasi omistajalleen reilusti mainetta ja mammonaa ja siitä teetätettiin patsas omistajansa tallin pihalle sen luonnollisen kuoleman jälkeen.
eie. Fille Magnifique syntyi Ranskan suurimassa ranskanpuoliverisiittolassa. Ruunikonkimo tamma ei kiertänyt ikäluokkakilpailuja ja kantakirjaustestejensä lisäksi kisakentillä. Sen estekapasiteetiksi arvioitiin 100-120 cm. Ranskanpuoliverinen toimi siittolan yhteydessä toimivassa ratsastuskoulussa pääasiassa koko elämänsä ja se koulutettiin helpolla tasolla vähän kaikenlaiseen mukavan luonteensa takia. 165 cm korkea tamma yritettiin astuttaa useita kertoja, mutta sillä oli tapan jäädä tyhjäksi. Lopulta tamma varsoi kuitenkin ainoaksi jälkeläisekseen jääneen orivarsansa. Fille Magnifique ehti elää kolmessa eri ratsastuskoulussa elämänsä aikana kunnes se kuoli vanhuuteen.
ee. Piquéà syntyi isänsä kanssa samaan ranskalaiseen kilpatalliin. 168 cm korkealle tammalle asetettiin erittäin suuret saappaat täytettäväksi ja isänsä ainoana varsana sen käsittely kävi lopulta niin hermostuneeksi, että tamman kasvatus kärsi. Isänsä mustankimoa väriä kantava Piquéà oli kasvatuksensa ja pumpulissa pitämisensä jälkeen kasvasassa määrin hankala käsitellä ja kouluttaa. Sillä kisattiin 140 cm luokissa lähikaupungeissaan reilusti vaikka ranskanpuoliverinen ei vaan tienannut. Sillä vaihdettiin kisaajaakin, mikä ei ainakaan auttanut statistiikkaa. Lopulta tamma joutui myytäväksi kodista kotiin ja lopulta se kuoli traileritapaturmassa. Siitä jäi isänsä tapaan vain yksi varsa.
eei. Monsieur syntyi ranskalaiseen kasvavaan kisatalliin. Mustankimoa kerettiin näkemään vain rotunsa ikäluokkakilpailuissa ja rekisteröintitesteissä ennen sen ennenaikaista tapaturmaista kuolemaa. 161 cm korkea ori ehti saavuttaa vain 110 cm estekorkeuden elämänsä aikana ja uskottiin, että se olisi yltänyt korkeampiin luokkiin vanhempana. Sen sanottiin olleen erittäin hyväluonteinen ja helppo koulutettava, vaikka sen tekninen osaaminen ei ollut ikäluokkaansa nähden merkittävästi parempi. Ranskanpuoliverisen tapaturmpa tapahtui sen ensimmäisellä jalostuskaudella ja siltä jäi maailmaan vain yksi postitetusti hedelmöitetty varsa.
eee. Beaucoup oli synnyinmaassaan Ranskassa tunnettu rautiaankimo kisahevonen ja jalostustamma. 172 cm korkea kylmänviileä tamma myytiin kerran isosta synnyinsiittolastaan kisaajalleen, jonka omistuksessa se oli tapaturmaiseen kuolemaansa asti. Ranskanpuoliverista nähtiin useasti 160 cm esteluokissa kotimaassaan ja ulkomailla. Sen kisaura ei ollut rahaikkaimmasta päästä, mutta sen kaikki seitsemän itsesynnytettyä ja kolme alkiosiirrettyä varsaa olivat kysyttyjä.
Esteratsastusjaos (ERJ) Saavuttanut tavoitetasonsa porrastetuissa kilpailuissa. 3923.01 pistettä, taso 8/7 (130 cm) Hyppykapasiteetti 1309.98 Rohkeus 1292.75 Kuuliaisuus ja luonne 1320.28 |
Tarinallisesti merkittävät kisat Näissä on mukana kisatuloksia ilman sijoituksia. ERJ 18.05.2024 - Power Jump kvaali 2024 - Hamilton Bravo, Ranska - Warm Up 130cm - 35/92 - 4 vp 75.661 s - ei palkintoa - rats. Geiléis Ó Faoláin 19.05.2024 - Power Jump kvaali 2024 - Hamilton Bravo, Ranska - Kvaaliluokka 130cm - 97/100 - 16 vp 75.150 s - ei palkintoa - rats. Geiléis Ó Faoláin |
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy | Ulkoasun kuva © Lithy | virtuaalitalli / virtuaalihevonen