Lukaris Carnation KTK-III

img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Lukaris Carnation
Kutsumanimi: Nelli, Nelly
Sukupuoli: tamma
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Säkäkorkeus: 166 cm

Väri
Genotyyppi: Aa/Ee
Fenotyyppi: mustanruunikko
Syntymäaika: 05.10.2022
Ikä: 21-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH22-031-0279,
PKK5213

Koulutustaso 
Rataesteratsastus: 150 cm
Painotuslaji: Rataesteratsastus
Meriitit: KTK-III
Tavoitteet: jalostuskäyttö

Palkittu Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjassa elokuun kantakirjaustilaisuudessa 01.08.2023 päivänä palkinnolla KTK-III pistein 15 + 15 + 15 = 62,5 %

Luonnekuvaus

Lukaris Carnation on niin nimeensä sopiva luonteeltaan kun pystyy. Tarkasti jalostettu kuin nimensä suomalaiskäännös neilikka ja varomattomalle yhtä myrkyllinen. Pahansisuiseksi sitä ei voi kutsua niin kuin ei kasvikaimaansakaan, mutta tarkkaa käsittelyä vaatii kyllä kumpikin. Neilikasta Nelliksi suomalaistyöntekijöiden suuhun vääntynyt Nelli tuntuu välillä olevan vähän turhan älykäs kisahevoseksi.

Niin paljon kuin Nelli sai lahjakkuusgeenejä hyvin periyttävältä isältään niin 160 cm kisatasolle se ei vain ikinä taipunut. Hyppytekniikka jättää aina hiukan toivomisen varaan, vaikka yhteistyökyvyltään tamma ei ole pahimmasta päästä. Ei toki helpoimmastakaan. Nelli kaipaa ajoittain uusia haasteita ja kun estehevosena se ei sovellu puissanceenkaan niin mielikuvitusta pääsee ruunikon kanssa kunnolla käyttämään. Valitettavasti tamma siis liittyy hevoskeskuksen kasvavaan joukkoon hevosia, joilla ratsastaa harvat nimetyt jotka tuntee sen metkut. Älykkäänä hevosena Nelli pyrkii viihdyttämään itseään kyllästyessään toistoihin ja on tarpeeksi suurilaukkainen aiheuttamaan vaaratilanteen tuntemattoman ratsastajan kanssa. Hyvän hevossilmän omaava vakiratsastajasta saa puoliverisestä kyllä paljon onnistumiskokemuksia ja yleistä hevoskokemusta vilkkaampien hevosten kanssa.

Nellin käsittely ei ole varsinaisesti hankalaa. Se tuntuu ymmärtävän yleiset toimintavat ja kaiken mitä siltä vaaditaan erilaisissa rutiinitoimenpiteessä. Siinä vaiheessa kun rutiinit rikkoo jokin mielenkiintoinen asia niinkuin avoin karsinanovi niin tamman silmäkulmassa saattaa pilkahtaa seikkailunhalu. Tallissa on tätä varten karsinan ovessa kyltti muistuttamasta tästä että pidetään seikkailut kuitenkin ihmisten valvonnan alaisina. Tamma kun ei innostuessaan uudesta leikistä välttämättä tule heti ensimmäiseksi kauraämpärillekään tai sokeripussin rapinaa päin. Kiinniotossa se ei kuitenkaan pure tai potki.

Laumassa tamman tarha- ja laidunkavereilta kysytään kärsivällisyyttä. Nellissä on vieläkin nähtävissä omanlaistaan nuorekkuutta, mikä ei ihan jokaisen hevosen arvokkuudelle sovi. Yleensä se kuitenkin lopettaa toisten härkkimisen isomman kiljaisun tai tönäisyn jälkeen. Korkeintaan se yrittää leikkiä myöhemmin uudestaan. Irti ollessaan ruunikko on kova seikkailemaan ja tutkimaan asioita. Sille on ostettu käyttöön jos minkälaisia aktivointileluja niin että keskuksen budjetissa alkaa melkein tuntumaan.

Historia

Lukaris Carnation oli tallivastaavan vahvasti eteenviety unelma jo vahvasti periyttämiskykynsä osoittaneesta aiemmin omistaneestaan Satisfactionista ja uudemmasta, mutta laatunsa näyttäneestä, kisatammasta Bellevuésta. Lopulta ehdotukseen suostuttiin ja varsa laitettiin aluille. Carnation nähtiin emäänsä parempilaatuisena, mutta hiukan isänsä tasoa alemmaksi jääminen painoi muuten lupaavan tamman papereissa.

Sukutaulu

i. Superior Grade
Satisfaction
ii. Ace of Spades (evm) iii. Baldemar (evm)
iie. Kemena (evm)
ie. Sancha (evm) iei. Admiral (evm)
iee. Hot Spare (evm)
e. VIR MVA Champion,
First Champion,
Valio Tamma
Bellevué
KTK-II, ERJ-II, YLA3
ei. Beltór (evm) eii. Bonsoir (evm)
eie. Fille Magnifique
(evm)
ee. Piquéà (evm) eei. Monsieur (evm)
eee. Beaucoup (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

ii. Kuinkas kuvailla hollantilaista Ace of Spades -nimistä oria... Se on herkkä, musta ja pääasiassa kiltti. Rohkeutta puoliveriseltä ei myöskään puutu ja sen huomaa vauhdista, korvien asennosta ja muutenkin varmasta olemuksesta. Rohkeuttaan hevonen ei voi esittää, ainakaan pitkään, joten Ace of Spades jätettiin lyhyen kisauran jälkeen jalostuskäyttöön. Ori ylsi urallaan 160 cm luokkiin rataesteillä ja se periytti luonnetta ja lahjojaan hyvin varsoilleen.

kirjoittanut Jasmin VRL-12914 (muokannut Lithy)

iii. Belgialainen puoliverinen Baldemar saapui Alankomaihin kolmevuotiaana naapurimaasta Belgiasta. Alankomaissa rautias sijoittui lähellä Bredan kaupunkia sijaitsevaa kilpatallia, jossa se koulutettiin alusta alkaen, sillä saapuessaan se osasi juuri ja juuri riimussa käyttäytyä. Baldemar oli onneksi luonteeltaan hyvin fiksu ja rohkea alusta alkaen, joten 166cm orin kanssa ongelmaksi kouluttamattomuus ei muodostunut. Baldemar kisasi 140cm korkeilla esteillä hienosti useammankin kisakauden, opettaen kisojen saloon myös muutaman kisanoviisin tänä aikana.

iie. Kemena on periyttänyt mustan värinsä kaikille viidelle varsalleen. Tämä mahtava emätamma kisasi neljä kautta esteillä, mutta vain ulkokentillä – vierailla sisäareenoilla se tuntui menevän aina ihan lukkoon ja kieltoja tuli useita. 162cm korkea tamma suoritti kuitenkin ongelmitta yli metrin radat puhtaasti. Siitoskäyttöön siirtyessään se vaihtoi uraa myös enemmän maastoratsuksi, jossa tämä selväpäinen tamma toimi hyvin.

kirjoittanut Veera R.

ie. Erityisen kaunis ruunikko Sancha tamma. Se on hollanninpuoliverinen ja kiltti, kuin mikä. Jos ei olisi kyse kilpahevosesta tai kilpahevossukuisesta tämä pakkaus saattaisi asustaa jopa ratsastuskoulussa. Rakenne tammalla on melko täydellinen esteille, vaikkakin siinä selvästi erottuu vaunuhevospiirteitä, jotka periytyvät emältä, joka on vaunu/estehevonen.

kirjoittanut Jasmin VRL-12914

iei. Admiral aloitti kilpailu-uransa vasta 9-vuotiaana. Orin omistaja laittoi oriaan valmiiksi hyvin rauhassa ja muun muassa aloitti sen kanssa ratsuasioiden treenaamisen tosissaan vasta 6-vuotiaana. Toiset hieman epäilivät 168cm orin ratsutusta niin myöhään, mutta ruunikkoa oli käsitelty tänä aikana niin paljon muutoin, ettei ratsastajan selkään nousu aiheuttanut siinä juuri reaktiota. Ori kisasi omistajansa kanssa kouluratsastuksessa ja lainaratsastajan kanssa estepuolella, päästen monesti ihan sijoitusten tuntumaan, mutta vain muutamasti sijoituksille kilpakumppanien ollessa heidän luokissaan osaavampia.

iee. Rautias tamma nimeltään Hot Spare – voisiko parempaa enteillä jo näillä tiedoilla? 164 cm korkea tamma tuppasi olemaan joskus oikein tulta ja tappuraa karsinassaan, mutta käytävällä hoidettaessa lauhkea kuin lammas. Oman arvonsa tunteva leidi vaati kuitenkin tarkat tallirutiinit ja jos niistä poikettiin, niin protestointi jumittamisena, kuopimisena tai metelöintinä oli varmaa. Ratsuna se ei ollut mitenkään herkkä – ennemminkin jukuri, joka saattoikin yhtäkkiä nähdä mörköjä siellä sun täällä. Vaunujen edessä tamma oli paljon miellyttävämpi, mutta joskus hieman uhkarohkeakin luottaessaan ohjastajaansa.

kirjoittanut Veera R.

ei. Beltór oli kotoisin Ranskan suurimmasta ranskanpuoliverisiittolasta. 164 cm korkeaa oria pyöriteltiinkin reilusti ranskalaisissa kisoissa nuortenluokissa 100 cm luokissa, mutta se ei menestynyt mainittavasti ja orilla alettiin kisaamaan sivussa kouluratsastuksessa, jossa se ylsi monen vuoden työnteon jälkeen kokeneen kisaajan ja valmentajan silmän alla jopa Prix St George -luokkiin! Ruunikosta tuli haluttu jalostusori Ranskassa, jossa se otti tammoja vastaan kotisiittolassaan.

eii. Bonsoir syntyi Luxemburgissa pieneen yksityistalliin. Ranskalaissukuisena se kuitenkin vietiin Ranskaan rekisteröitäväksi ja testattavaksi myös jalostustulevaisuutta varten. Mustankimo osoittautui kuitenkin erittäin haastavaksi käsiteltäväksi. Kantakirjatestiensä jälkeen se oli saatavilla yhden kauden ajan jalostusorina, mutta kelpasi vain yhdelle tammalle pakasteena. Ranskanpuoliverinen päätettiin myydä ja se kiersi parien käsien kautta, kunnes löysi tiensä poniratsastusluokista hevosiin siirtyneelle vielä isoissa kehissä tuntemattomalle ratsastajalle. 177 cm korkea ori ruunattiin, mikä olikin Bonsoirille juuri oikea päätös. Ori kisasi uuden omistajans kanssa kisauransa huipulla 160 cm luokissa maailmanmestaruustasolla! Ruuna tienasi omistajalleen reilusti mainetta ja mammonaa ja siitä teetätettiin patsas omistajansa tallin pihalle sen luonnollisen kuoleman jälkeen.

eie. Fille Magnifique syntyi Ranskan suurimassa ranskanpuoliverisiittolassa. Ruunikonkimo tamma ei kiertänyt ikäluokkakilpailuja ja kantakirjaustestejensä lisäksi kisakentillä. Sen estekapasiteetiksi arvioitiin 100-120 cm. Ranskanpuoliverinen toimi siittolan yhteydessä toimivassa ratsastuskoulussa pääasiassa koko elämänsä ja se koulutettiin helpolla tasolla vähän kaikenlaiseen mukavan luonteensa takia. 165 cm korkea tamma yritettiin astuttaa useita kertoja, mutta sillä oli tapan jäädä tyhjäksi. Lopulta tamma varsoi kuitenkin ainoaksi jälkeläisekseen jääneen orivarsansa. Fille Magnifique ehti elää kolmessa eri ratsastuskoulussa elämänsä aikana kunnes se kuoli vanhuuteen.

ee. Piquéà syntyi isänsä kanssa samaan ranskalaiseen kilpatalliin. 168 cm korkealle tammalle asetettiin erittäin suuret saappaat täytettäväksi ja isänsä ainoana varsana sen käsittely kävi lopulta niin hermostuneeksi, että tamman kasvatus kärsi. Isänsä mustankimoa väriä kantava Piquéà oli kasvatuksensa ja pumpulissa pitämisensä jälkeen kasvasassa määrin hankala käsitellä ja kouluttaa. Sillä kisattiin 140 cm luokissa lähikaupungeissaan reilusti vaikka ranskanpuoliverinen ei vaan tienannut. Sillä vaihdettiin kisaajaakin, mikä ei ainakaan auttanut statistiikkaa. Lopulta tamma joutui myytäväksi kodista kotiin ja lopulta se kuoli traileritapaturmassa. Siitä jäi isänsä tapaan vain yksi varsa.

eei. Monsieur syntyi ranskalaiseen kasvavaan kisatalliin. Mustankimoa kerettiin näkemään vain rotunsa ikäluokkakilpailuissa ja rekisteröintitesteissä ennen sen ennenaikaista tapaturmaista kuolemaa. 161 cm korkea ori ehti saavuttaa vain 110 cm estekorkeuden elämänsä aikana ja uskottiin, että se olisi yltänyt korkeampiin luokkiin vanhempana. Sen sanottiin olleen erittäin hyväluonteinen ja helppo koulutettava, vaikka sen tekninen osaaminen ei ollut ikäluokkaansa nähden merkittävästi parempi. Ranskanpuoliverisen tapaturmpa tapahtui sen ensimmäisellä jalostuskaudella ja siltä jäi maailmaan vain yksi postitetusti hedelmöitetty varsa.

eee. Beaucoup oli synnyinmaassaan Ranskassa tunnettu rautiaankimo kisahevonen ja jalostustamma. 172 cm korkea kylmänviileä tamma myytiin kerran isosta synnyinsiittolastaan kisaajalleen, jonka omistuksessa se oli tapaturmaiseen kuolemaansa asti. Ranskanpuoliverista nähtiin useasti 160 cm esteluokissa kotimaassaan ja ulkomailla. Sen kisaura ei ollut rahaikkaimmasta päästä, mutta sen kaikki seitsemän itsesynnytettyä ja kolme alkiosiirrettyä varsaa olivat kysyttyjä.

Kilpailukalenteri

ERJ

Saavuttanut tavoitetasonsa 
porrastetuissa kilpailuissa.

5757.94 pistettä, taso 10/9

hyppykapasiteetti 1843.39 ominaisuuspistettä
rohkeus 1960.04 ominaisuuspistettä
kuuliaisuus ja luonne 1954.51 ominaisuuspistettä
tahti ja irtonaisuus 3.29 ominaisuuspistettä
Piirretyt Kuvat Kunniaan (PKK)

1 kpl HY

05.09.2023 - Gren & Gaertner - Rakenne: puoliveriorit - HY 
- "Onnistunut kiilto. Pieni pää, kaula hieman lihakseton. Hyvä, lihaksikas runko." 
- tuom. ScrewDriver

Valmennukset

21.02.2024, Estevalmennus, Minni

Mustanruunikko puoliverinen odotti ratsastajansa kanssa jo valmiiksi verryteltynä maneesissa saapuessani paikalle. Olin lähettänyt paria päivää aiemmin ratapiirroksen sekä tarkemmat toiveet siitä millaisella korkeudella ajattelin ratsukkoa hyppyyttää. Tarkistettuani radan ja vaihdettuani muutaman sanan ratsastajan kanssa olimme viimein valmiita aloittamaan.

“Okei, tuu tosta 1-4 väli niin kuin parhaaksi näät. Katotaan siitä sitten tarkemmin hienosäätöjä ja lähdetään pala kerralla muutenkin tätä rataa eteenpäin.” Ratsastajan nyökättyä ymmärtämisen merkiksi siirryin parempaan paikkaan ja aloin seuraamaan ratsukon etenemistä. Ratsastaja näytti tuovan mustanruunikon tamman hyvin ensimmäiselle esteelle ja Nelliksi esitelty tamma hyppäsi ensimmäisen esteen yllättävän hyvällä tyylillä. Toista estettä tamma lähestyi myös hyvän näköisesti, ennen kuin jotain tapahtui ja tyyli jolla tamma esteen ylitti oli vähintäänkin luova.

Kaksi seuraavaa hyppyä onneksi sujui jo hieman paremmin, mutta ratsukko sai silti tulla tehtävän vielä uudelleen. Pyysin ratsastajaa pitämään huolta siitä että tällä kierroksella Nelli ei pääsisi tekemään mitään omia luovia ratkaisuja. Ratsastaja selkeästi osasi lukea ratsuaan taidokkaasti, sillä tällä kertaa ratsukko pääsi paljon tasapainoisemmin tehtävän lävitse. ”Noin, nyt se näytti jo huomattavasti paremmalta! Tuu vielä kerran tää sama ja jos se ei sooloile nii ota viel vitone ja kutonen mukaan.”

”Varmaan huomasit että ku se tulee noin pohjaan niin sen on aika hankala koota ittensä hyppyyn? Ehkä joku toinen hevonen vois pystyykki seivaan tilanteen tollasessa kohdassa. Tuu uusiks ja jos tuntuu jottei mikää auta nii tuu sitte vaikka edellinenki väli vähä lyhyemmällä laukalla.”
”Nonni just noin! Tolla tyylillä kun tuutte koko ajan nii pitäis olla huomattavasti paremmat tsäänssit mennä onnistumisesta toiseen. Anna sen vetää hetken henkeä ja tulkaa sit koko juttu. Ja muistst tän tyylin ja flown.”

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen