Virallinen nimi: Lukaris Bohème Kutsumanimi: Boho Sukupuoli: tamma Rotu: Suomalainen puoliverinen Säkäkorkeus: 157 cm Väri Genotyyppi: nOv Fenotyyppi: ruunikonkirjava Merkit: minimaalinen frame overo |
Syntymäaika: 04.05.2023 Ikä: 4-vuotias Syntymämaa: Suomi Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus Omistaja: Lithy (VRL-07127) Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus Rekisterinumero(t): VH23-031-0246, PKK5239 Koulutustaso Rataesteratsastus: 140 cm Painotuslaji: Rataesteratsastus Meriitit: pkkKTK-I, hKTK-II Tavoitteet: jalostuskäyttö |
Kantakirjattu Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjaan 01.10.2023 päivänä 120. kantakirjaustilaisuudessa KTK-I-palkinnolla pistein 19,5 + 22 + 19 = 84,03 %.
Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan elokuun kantakirjaustilaisuudessa 31.12.2023 päivänä palkinnolla KTK-II
pistein 19 + 18 + 18 + 19 = 74 p.
Noh, ei sieltä sitten mitään ihan hirveää tapausta tullut – tai pitäisikö sanoa, että pahempikin olisi voinut olla? Joka tapauksessa, kun yhdistettiin kaksi hyvin temperamenttista hevosta, oli suorastaan ihme, että Bohosta tuli kutakuinkin siedettävä hevonen.
Boho on kuitenkin aikamoinen hienohelma, ja se saattaa ajoittain aiheuttaa harmaita hiuksia Bohon kanssa työskenteleville. Tamma ei ole ilkeä tai vihamielinen, mutta osaa kyllä halutessaan tehdä arkisistakin toimenpiteistä hankalia ja lyödä liinat kiinni silloin, kun jokin asia ei mene sen haluaman mukaan. Boho on herkkä neitokainen, joka odottaa saavansa arvoistaan kohtelua - eikä se pelkää näyttää, jos harjaat sen mielestä liian ronskisti tai loimi asettuu päälle huonosti.
Perussiististi ja fiksusti Boho osaa kuitenkin käyttäytyä, aivan kuin hienon neidon kuuluukin, eikä siksi esimerkiksi kengityksiä tai lastauksia tarvitse tamman kanssa sen kummemmin jännittää. Ihan mikään aloittelijoiden hevonen Boho ei kuitenkaan ole, vaan narun päässä on hyvä olla jämpti ja kokenut ihminen, voihan aina silti sattua jotain odottamatonta kuten ikävä tuulenpuuska, joka saa neidin kierrokset hieman kasvamaan.
Ratsastaessa Boho on myös hyvin herkkä, mutta uuttera ja oikein lahjakas hevonen. Sillä on miellyttävät askellajit ja lennokas, ryhdikäs hyppytyyli. Boho kyllä kuumenee melko herkästi ja toisinaan sillä on ollut ikävää taipumusta rynniä, mutta pääsääntöisesti sillä on miellyttävää ratsastaa. Boho ei ole ratsuna kuitenkaan kovin anteeksiantavainen ratsastajan virheiden suhteen ja tamma tarvitsee ratsastajalta selkeät avut ja tuen esteillä yltääkseen parhaimmilleen.
Muiden hevosten seurassa Boho jatkaa samaa herkkää linjaansa, eli tamma on hyvin valikoiva sen suhteen kenen kanssa se tulee toimeen. Tarhatessa Boho on aikamoinen diiva, eikä sitä kannata tarhata aivan heikoimpien yksilöiden kanssa.
kirjoittanut Mäni
Boho on niitä hevosia, jotka laitettiin aluille vähän turhan innokkaasti kahden hevosen näyttävyyttä katsoen ja luonnetta aikalailla sormien läpi. Hevoskeskuksen osaomistajan lempitammoihin kuuluva Bellevué on saanut ylläpidossaan niin paljon siimaa, että onkivapakin tuntuu olevan jorpakossa ja kun näyttävän overo-ori Toussnint:in kisasuoritus nähtiin, oli peli suoraan sanottuna pelattu. Varsa pistettiin aluille ja Lukariksen Hevoskeskuksen työntekijät laittoivat kaikki onnenkalunsa riviin että ihme tapahtuisi ja varsa olisikin paljon yhteistyökykyisempi kuin vanhempansa. Jos ei muuten niin riskinotto kannatti kun tammavarsa näytti jo nuorena parempia hyppylahjoja kuin vanhempansa.
i. Toussnint | ii. Toussaint (evm) | iii. Trentinian (evm) |
iie. Adèle (evm) | ie. Catherine (evm) | iei. Thébaud (evm) |
iee. Duchess (evm) | ||
e. VIR MVA Champion, First Champion, Valio Tamma Bellevué KTK-II, ERJ-II, YLA3 |
ei. Beltór (evm) | eii. Bonsoir (evm) |
eie. Fille Magnifique (evm) | ee. Piquéà (evm) | eei. Monsieur (evm) |
eee. Beaucoup (evm) |
1 polvea, 1 kokonainen
Sukuselvitys
ei. Beltór oli kotoisin Ranskan suurimmasta ranskanpuoliverisiittolasta. 164 cm korkeaa oria pyöriteltiinkin reilusti ranskalaisissa kisoissa nuortenluokissa 100 cm luokissa, mutta se ei menestynyt mainittavasti ja orilla alettiin kisaamaan sivussa kouluratsastuksessa, jossa se ylsi monen vuoden työnteon jälkeen kokeneen kisaajan ja valmentajan silmän alla jopa Prix St George -luokkiin! Ruunikosta tuli haluttu jalostusori Ranskassa, jossa se otti tammoja vastaan kotisiittolassaan.
eii. Bonsoir syntyi Luxemburgissa pieneen yksityistalliin. Ranskalaissukuisena se kuitenkin vietiin Ranskaan rekisteröitäväksi ja testattavaksi myös jalostustulevaisuutta varten. Mustankimo osoittautui kuitenkin erittäin haastavaksi käsiteltäväksi. Kantakirjatestiensä jälkeen se oli saatavilla yhden kauden ajan jalostusorina, mutta kelpasi vain yhdelle tammalle pakasteena. Ranskanpuoliverinen päätettiin myydä ja se kiersi parien käsien kautta, kunnes löysi tiensä poniratsastusluokista hevosiin siirtyneelle vielä isoissa kehissä tuntemattomalle ratsastajalle. 177 cm korkea ori ruunattiin, mikä olikin Bonsoirille juuri oikea päätös. Ori kisasi uuden omistajans kanssa kisauransa huipulla 160 cm luokissa maailmanmestaruustasolla! Ruuna tienasi omistajalleen reilusti mainetta ja mammonaa ja siitä teetätettiin patsas omistajansa tallin pihalle sen luonnollisen kuoleman jälkeen.
eie. Fille Magnifique syntyi Ranskan suurimassa ranskanpuoliverisiittolassa. Ruunikonkimo tamma ei kiertänyt ikäluokkakilpailuja ja kantakirjaustestejensä lisäksi kisakentillä. Sen estekapasiteetiksi arvioitiin 100-120 cm. Ranskanpuoliverinen toimi siittolan yhteydessä toimivassa ratsastuskoulussa pääasiassa koko elämänsä ja se koulutettiin helpolla tasolla vähän kaikenlaiseen mukavan luonteensa takia. 165 cm korkea tamma yritettiin astuttaa useita kertoja, mutta sillä oli tapan jäädä tyhjäksi. Lopulta tamma varsoi kuitenkin ainoaksi jälkeläisekseen jääneen orivarsansa. Fille Magnifique ehti elää kolmessa eri ratsastuskoulussa elämänsä aikana kunnes se kuoli vanhuuteen.
ee. Piquéà syntyi isänsä kanssa samaan ranskalaiseen kilpatalliin. 168 cm korkealle tammalle asetettiin erittäin suuret saappaat täytettäväksi ja isänsä ainoana varsana sen käsittely kävi lopulta niin hermostuneeksi, että tamman kasvatus kärsi. Isänsä mustankimoa väriä kantava Piquéà oli kasvatuksensa ja pumpulissa pitämisensä jälkeen kasvasassa määrin hankala käsitellä ja kouluttaa. Sillä kisattiin 140 cm luokissa lähikaupungeissaan reilusti vaikka ranskanpuoliverinen ei vaan tienannut. Sillä vaihdettiin kisaajaakin, mikä ei ainakaan auttanut statistiikkaa. Lopulta tamma joutui myytäväksi kodista kotiin ja lopulta se kuoli traileritapaturmassa. Siitä jäi isänsä tapaan vain yksi varsa.
eei. Monsieur syntyi ranskalaiseen kasvavaan kisatalliin. Mustankimoa kerettiin näkemään vain rotunsa ikäluokkakilpailuissa ja rekisteröintitesteissä ennen sen ennenaikaista tapaturmaista kuolemaa. 161 cm korkea ori ehti saavuttaa vain 110 cm estekorkeuden elämänsä aikana ja uskottiin, että se olisi yltänyt korkeampiin luokkiin vanhempana. Sen sanottiin olleen erittäin hyväluonteinen ja helppo koulutettava, vaikka sen tekninen osaaminen ei ollut ikäluokkaansa nähden merkittävästi parempi. Ranskanpuoliverisen tapaturmpa tapahtui sen ensimmäisellä jalostuskaudella ja siltä jäi maailmaan vain yksi postitetusti hedelmöitetty varsa.
eee. Beaucoup oli synnyinmaassaan Ranskassa tunnettu rautiaankimo kisahevonen ja jalostustamma. 172 cm korkea kylmänviileä tamma myytiin kerran isosta synnyinsiittolastaan kisaajalleen, jonka omistuksessa se oli tapaturmaiseen kuolemaansa asti. Ranskanpuoliverista nähtiin useasti 160 cm esteluokissa kotimaassaan ja ulkomailla. Sen kisaura ei ollut rahaikkaimmasta päästä, mutta sen kaikki seitsemän itsesynnytettyä ja kolme alkiosiirrettyä varsaa olivat kysyttyjä.
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy | Ulkoasun kuva © Lithy | virtuaalitalli / virtuaalihevonen