Lukan Peipsi

img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Lukan Peipsi
Kutsumanimi: Peppi
Sukupuoli: tamma
Rotu: Suomenhevonen (ratsu)
Säkäkorkeus: 152 cm

Väri
Genotyyppi: pan
Fenotyyppi: rautias
Merkit: ei merkkejä
Syntymäaika: 02.01.2023
Ikä: 4-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH24-018-0004,
PKK5661

Koulutustaso 
Rataesteratsastus: 100 cm
Painotuslaji: Rataesteratsastus
Meriitit: kantakirjakelpoinen
Tavoitteet: shKTK/pkkKTK

Historia

"Niin sä annat sen nimeksi Pepsi?"
"Ei, kun Peipsi. Iillä."
"Miksi ihmeessä.."

Erikoisesta nimestään huolimatta Lukan Peipsin syntymä ei yllättänyt juuri ketään. Hyvän kisauran tehneet vanhemmat olivat Lukariksen Hevoskeskuksen harvoja esteisiin painottuneita ja toisilleen suvullisestikin yhteensopivia.

Sukutaulu

i. Quality
Pikajuoja
KTK-III
ii. Janoisten Sankari (evm) iii. Ilkan Kari (evm)
iie. Samin Sankaritar (evm)
ie. Nopsanauha (evm) iei. Pikamies (evm)
iee. Väritär (evm)
e. Quintessential
Eipäs Edes Ehdotella
KTK-III
ei. Villen Vihjaus (evm) eii. Riitan Milloin Mennään
(evm)
eie. Maskinauru (evm)
ee. Riimin Runomestari (evm) eei. Riiun Riimi (evm)
eee. Kaunokki (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

ii. Janoisten Sankari on vahvarakenteinen ja komea suomenhevosori. Se on menestynyt erityisen hyvin esteratsuna, saaden monia sijoituksia ja voittoja myös vaikeammissa kisoissa. Ori on aina ollut luonteeltaan voitontahtoinen, hieman "oman elämänsä herra". Se on kuitenkin ollut loistava yhteistyökumppani oikeanlaisella ratsastajalle, ja se näkyy tuloksissa. Ori on saanut muutamia varsoja, joille se on periyttänyt kapasiteettia sekä rakennetta.

iii. Ilkan Kari oli raamikas suomenhevonen. Ori teki uraa kenttäratsuna, menestyen hyvin. Ura loppui kuitenkin melko lyhyeen jalkavamman takia. Esteet olivat vauhdikkaan sekä ketterän orin vahvuus, mutta ei se kouluosuuksissakaan huonosti mennyt. Luonteeltaan ori oli aavistuksen säpäkkä, eikä mikään lastenratsu. Pohjimmiltaan se oli kuitenkin myös hyvin rehellinen ja sopuisa. Varsoja ori sai muutamia eläkepäivillään, jotka se vietti harrasteratsuna.

iie. Samin Sankaritar oli kaunis, pienikokoinen tamma. Se kilpaili kouluratsastuksessa lähinnä harrasteratsuna. Ei tamman liikettä hävetä tarvinnut ja se olisi voinut menestyä myös isommilla radoilla - omistaja kuitenkin piti tammaa harrasteratsunaan. Luonteeltaan tamma oli herkkä, kiltti sekä rehellinen. Valitettavan nuorena äkilliseen sairauteen lopetettu tamma sai vain yhden varsan.

ie. Nopsanauha on pienikokoinen, mutta hyvärakenteinen tamma. Se on kilpaillut kenttäratsuna, mutta sittemmin siirtynyt ratsastuskouluun opetushevoseksi. Tamma menestyi kohtuullisesti, ollen hyvä ja ketterä esteratsu, mutta toisaalta ilmavat liikkeet sekä miellyttämisenhalua omistava kouluratsu. Tamma on luonteeltaan rehellinen sekä rauhallinen ja miellyttämishaluinen - jonka vuoksi se on ollut erityisen suosittu ratsu ratsastuskoulussa. Varsoja tammalla on suunniteltu teetettävän enemmänkin, koska se on sekä hyväluonteinen että myös kapasiteettia omaava.

iei. Pikamies oli kevytrakenteinen ori, jolla oli suuri sydän. Se kilpaili esteratsuna ja oli nopea sekä ketterä ratsu. Toisaalta orilla riitti myös liikettä, joten se olisi voinut myös menestyä koulupuolella. Koskaan orilla ei kuitenkaan koulukilpailuja kisattu. Luonne sillä oli täyttä kultaa; se oli rauhallinen, rohkea ja kiltti. Eläkepäiviään ratsastuskoulussa viettänyt ori oli lähes kaikkien suosikki ja kun se menehtyi ähkyn seurauksena, oli suru suuri.

iee. Väritär oli kiiltokuvamaisen upea tamma. Tamma kilpaili kouluratsastuksessa, mutta osasi myös hypätä hyvin. Sen liikkeet olivat ilmavat ja voimakkaat, mutta toisaalta sillä riitti myös vauhtia ja ponnistusvoimaa esteille. Luonteeltaan tamma oli herkkä, mutta myös rehellinen sekä luotettava. Aavistuksen tammamainen se oli, eikä sen vuoksi sopinut aivan kaikille. Eläkepäivänsä tamma vietti harrasteratsuna, tehden muutamia varsoja.

kirjoittanut Bella

ei. Villen Vihjaus oli 150 senttinen esteratsu. Suomenhevosori oli koko ikänsä kasvattajalta maitovarsana myynnin jälkeen samalla omistajalla, joka on nuoresta saakka kierrättänyt mustaa hevosta kaikissa mahdollisissa karkeloissa. Jo nuorena ori menestyi hyvin sekä näyttelyissä että ikäluokkakilpailuissa, ja tuli kantakirjatuksikin hyvällä tuloksella jo 6-vuotiaana. Vaikuttavan suomenhevosluokkien huipulla pitkään jatkuneen esteuran ansiosta Vihje oli kilpauran päätyttyä suosittu jalostusorina, jättäen jälkeensä lähes 80 jälkeläistä orin menehdyttyä kahdenkymmenenkolmen vuoden iässä.

eii. Riitan Milloin Mennään oli perinteinen puskassa kasvanut harrastehevonen. Ori kävi vuosien varrella muutamia yksittäisiä kertoja kilpailemassa helpoissa este- ja koululuokissa sen kummemmin menestymättä. Kotioloissa huippuluonteinen liinakko toimi ratsun lisäksi ajohevosena niin reippailla lenkeillä kuin kentän lanaajanakin. Jälkeläisiä 154 senttinen Mikko sai kaksi, yhden omistajan tammasta ja toisen naapurin tammasta, joka tosin varsan ravikilpailuoikeuden saamiseksi siirrettiin väliaikaisesti Mikon omistajan nimiin ennen varsomista.

kirjoittanut VRL-10444

eie. Maskinauru oli tuo mainittu naapurin tamma. Naru jäi hevoskokoisista vanhemmista huolimatta juuri ja juuri ponikokoiseksi, 147 senttiseksi, mutta omistajan menoa tämä ei hidastanut, vaan pieni musta tamma kävi jopa raveissa kolme kertaa. Suurmenestys tamma ei ollut raviradoilla eikä ratsastuskilpailuissa, vaikka rohkeutensa ansiosta toimikin kiltisti jopa matalan tason kenttäkisoissa. Omistajan lapsi kilpailikin Narulla säännöllisesti vuosia useissa lajeissa, mutta hankki lopulta puoliverisen kenttäratsuksi ja luopui Narulla kilpailemisesta. Tuolloin Narun omistaja päätti varsottaa tamman, ja se saikin kolme mukavan monipuolista jälkeläistä.

kirjoittanut VRL-10444

ee. Riimin Runomestari jäi vanhempiensa suuresta koosta huolimatta, kasvattajansa pettymykseksi, 155 senttiseksi. Rautias tamma myytiinkin jo nuorella iällä harrasteratsastajalle, joka kilpaili tammalla pääasiassa harraste- ja seuratason kilpailuissa päälajina esteratsastus. Runo kilpaili yleensä 80 ja 90 sentin luokissa, startaten kuitenkin pari kertaa myös metriä. Koulupuolella tamma kilpaili muutaman kerran helppoa B:tä. Jälkeläisiä Runo sai vanhemmilla päivillään kaksi, sen omistajan toivoessa tammalle jatkajaa. Eepa oli sen ensimmäinen varsa, joka myytiin, koska Runon omistaja halusi itselleen tamman.

kirjoittanut VRL-10444

eei. Riiun Riimi oli perinteinen rehellinen jytky. Suomenhevosoriksi sen kanssa oli helppo työskennellä, mikä mahdollisti koulutuksen muutamaan eri käyttötarkoitukseen. Ori kisasi koulu- ja esteratsatuksessa. Riimi oli myös valjaskoulutettu ja sitä käytettiin muutaman kerran kokeilemassa raviradalla ja työhevoskisoissa. Korkeille sijoille se ei kisaurillaan koskaan yltänyt. Se oli iso, jopa 169 cm korkuinen, perinteinen liinaharjainen rautias. Näyttelyissä se ei yltänyt kaikista korkeimmille sijoille, mutta ei luokkavoitot kohtuuttoman kaukana kyllä olleet!

eee. Kaunokki oli omistajansa silmäterä ja kasvattajansa kasvatustyön suurimpia saavutuksia! Tamma oli tummanrautias ja kunnioitusta herättävänkokoinen 158 cm korkea suomenhevonen. Se alkoi menestymään näyttelyissä jo nuoresta lähtien, joten sen ratsu-ura jäi vähemmälle huomiolle. Kaunokki kisasi muutamia lähtöjä koulu- ja esteratsastuksessa, joista esteratsastuksessa se oli ehkä hiukan lahjakkaampi. Näyttelyissä sitä taas näki melkein aina kun sellainen järjestettiin. Tamma jäi siitosuralle 7-vuotiaana ja se jätti jälkeensa kauniita ja kauniistiliikkuvia varsoja. Se oli pääasiassa hyvänluonteinen.

kirjoittanut Lithy

Kilpailukalenteri

Piirretyt kuvat kunniaan (PKK)

10.04.2024 - M & M Barocco - Rakenneluokka: Kylmäveriset - KTK-sert - tuom. Marjahilla

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen