Kwadryga KTK-III

img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Kwadryga
Kutsumanimi: Riikka
Sukupuoli: tamma
Rotu: Puolalainen puoliverinen
Säkäkorkeus: 172 cm

Väri
Fenotyyppi: ruunikonkirjava
Merkit: leopard appaloosa
Syntymäaika: 19.03.2023
Ikä: 4-vuotias
Syntymämaa: Puola
Kasvattaja: Hanna Sikora (evm)
Maahantuoja: Lithy
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH23-275-0001,
PKK5223

Koulutustaso 
Kouluratsastus: Vaativa A
Esteratsastus: 140 cm
Painotuslaji: Yleispainotus
Meriitit: KTK-III
Tavoitteet: varsat

Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan kesäkuun kantakirjaustilaisuudessa 30.06.2023 päivänä palkinnolla KTK-III pistein 16 + 15 + 17 + 16 = 64 p.

Luonnekuvaus

Riikan luonne osui viehättäväksi nappiyhdistelmäksi vanhempiensa luonteita. Tamman käytös on harmooninen yhdistelmä reaktiivista moottoria ja tasapainoisuutta tasaväkisessä suhteessa.

Isältään Riikka peri tarpeeksi reaktiivisuutta lähteä hyppyyn kuin hyppyyn ratsastajansa tunnemaailmoista piittaamatta. Este kui neste ylittyy kapasiteettiin asti näyttävillä ja joidenkin ratsastajien kuvaillen röyhkeillä hypyillä. Itsenäisiä päätöksiä se tekeekin esteillä, ja tarpeeksi hyvällä estesilmällä sitä ei olla nähty tarpeelliseksi siitä turhaan moittia. Riikan päätettyä esteen ylittämisestä se on muutenkin yhtä turhaa kuin lentokoneen kääntö ilmasta. Uuteen haasteeseen se lähtee ennakkoluulottomasti ja avoimesti. Uudet alueet piristävät sen mielialaa silminnähden. Tämä mahdollistaa Riikalle kisaamisen laaja-alaisesti nopeasti päätöksiä tekevänä rataesteratsuna ja joustavana kouluratsuna. Kisakentällä isän perimä näkyy jopa niin hyvin, että monet sen isän kisasuorituksia seuranneista vannovat isän kisaustyylin näkyvän tyttäressäkin.

Toistaalta emänsä puolelta Riikka sai tarpeeksi jäitä hattuun, että pakka pysyy paljon paremmin käsissä myös kehän ulkopuolella. Tamman emän puoli näkyy seesteisenä tapana ottaa kuormitusta vastaan. Riikan tyynnyttävä energia mahdollistaa ongelmattoman käytöksen eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa. Jopa suuren kuormituksen alaisena Riikka on hevoslaumasta viimeisien joukossa niistä, joista tarvitsisi olla huolissaan. Joskus tammaa on kuitenkin sen pintapuolisesta pirteydestä vaikea lukea. Jotkut ovat kutsuneet sen käytöstä ammattimaisen etäiseksi useille ihmisille. Maastossa tamma ilmaisee iloaan tarttuvan pirteällä ja eteenpäinpyrkivällä olemuksellaan.

Ratsastettaessa Riikalla on tehokkaan koulutuksen ansiosta toimivat vaihteet reaktiivisuuden ja rauhallisuuden välillä. Sen yhteistyökykyistä luonnetta ja nopeaa reaktiokykyä tukee sen kyky liikkua hallitun tasaisessa tahdissa. Tamma soveltuukin upeasti eritasoisten ratsastajien alle ihan ehkä täysin aloittelijoita lukuunottamatta. Riikka on ollut niin pitkään pelkässä kisatiimissä kaksoispainotuksensa kanssa, että treenausta keskuksen ratsastuskoulupuolella ei ole liiemmin harkittu. Olipa se suoritus monimutkainen koulurata tai johtohevosena porukan vetäminen maastossa, Riikan käytös on ideaali ratsuhevosen luonne moottoria ja jarrua. Se ei ole pelkästään ilo ratsastaa, mutta kantaa myös puoliveriperimäänsä kunnialla.

Historia

Maahantuotu Puolasta harvinaisen värityksensä takia.

Sukutaulu

i. Zornan (evm) ii. Middox (evm) iii. Shesid (evm)
iie. Hitella (evm)
ie. Decontica (evm) iei. Purgivo (evm)
iee. Flexera (evm)
e. Henity (evm) ei. Picalato (evm) eii. Gratizo (evm)
eie. Cediopia (evm)
ee. Perplesa (evm) eei. Saranno (evm)
eee. Multisa (evm)

Sukuselvitys

i. Zornan ei rehellisesti sanoen ollut luonteeltaan mikään ihannehevonen, mutta erikoisen siitä teki sen harvinainen väritys, sillä se oli leopard-kuvioinen ruunikko. Toki Zornan oli muutenkin aika näyttävä ilmestys 175 cm:iä hipovan säkäkorkeutensa ja lihaksikkaan rakenteensa puolesta. Luonteessa tosiaan olisi ollut parantamisen varaa, sillä Zornan tiedettiin resurssejaan ärhäkästi puolustavaksi hevoseksi, jota ei todellakaan voinut ihan huoletta kuljettaa vieraiden tai tuttujenkaan hevosten läheltä. Myöskään ihmisten kanssa ori ei ollut mikään luottohevonen ja sen kanssa toimiessa sai aina pysyä vähän valppaana, sillä Zornanilla oli nopeat reaktiot asioihin. Ei kyseessä kuitenkaan kuulemma mikään mahdoton hevonen ollut. Luonteesta huolimatta Zornania ei haluttu sulkea jalostuksesta pois, sillä orilla oli kuitenkin hyvä rakenne, erikoinen väritys ja hyvät liikkeet.

ii. Middox oli ulkoisesti kaikkea muuta kuin kovin kaunis, eikä sen rakenne ollut kaikista paras. Se oli aika kulmikas ja pitkäpäinen hevonen, mutta toisaalta sillä oli hyvä luonne ja erikoinen väritys. Middox oli siis leopard-kuvioinen musta ori, jolla oli säkäkorkeutta 170 cm. Juuri värityksensä vuoksi se otettiin mukaan puolalaisten puoliveristen jalostusohjelmaan ja tarkoituksena olikin valita sille vain parempirakenteisia tammoja, jotka kompensoisivat orin heikkouksia sillä saralla. Tämä itse asiassa osoittautui toimivaksi ratkaisuksi, sillä Middoxin jälkeläiset ovat ihan paria poikkeusta lukuunottamatta melko kivarakenteisia hevosia. Itse asiassa ori myös menestyi nuorempana ihan mukavasti 140 cm:n esteradoilla, koska se oli nopea ja hyvälaukkainen hevonen.

ie. Decontica oli erittäin kaunis ja hienorakenteinen tummanruunikko tamma, joka hyväksyttiin kantakirjaan toisella palkinnolla, harmittavasti vain pistettä vajaa ykköspalkinnosta. Kantakirjauslausunnossa kehutaan tamman yleisvaikutelmaa, rotu- ja sukupuolileimoja, kaunista kaulanliittymää ja hyviä jalka-asentoja. Sillä oli hyvin erottuva säkä, kaunis pitkähkö kaula, siro nätti pää ja suorat, kuivat jalat. Säkäkorkeudeltaan tamma oli 169 cm. Deconticalla oli suvussaan muutamia hienoja käyttöhevosia sekä koulu- että estepuolelta, mutta tammalla itsellään ei koskaan kilpailtu, vaan se oli mukana jalostusohjelmassa ja teki uransa nimenomaan siitoksessa. Vaikka tamma oli ihmisiä kohtaan kauniisti sanottuna nyrpeä, niin varsoilleen se oli suojeleva ja huolehtiva emä.

e. Henity oli 167 cm korkea mustanruunikko tamma. Henity on kovasukuinen hevonen, jolta löytyy sekä isän että emän puolelta kyvykkäitä suoritushevosia erityisesti estepuolelta. Tammalla itsellään ei tosin kilpailtu esteillä, vaan kouluratsastuksessa vaativalla tasolla. Henity pärjäsi kohtalaisesti lähinnä teknisillä taidoillaan, vaikkei se mikään liikeihme ollutkaan. Koulu-uran ohella Henityllä teetettiin varsoja, yhteensä se sai niitä viisi kappaletta. Valitettavasti kaksi sen varsoista menehtyi joko jo ennen syntymää tai pian syntymän jälkeen. Luonteeltaan Henity oli muuten hyvin fiksu ja hillitty hevonen, joka tuntui sopeutuvan helposti eri tilanteisiin. Periyttäjänä se osoittautui hyväksi, sen varsat ovat sekä rakenteellisesti että suoritusominaisuuksiltaan varsin laadukkaita rotunsa edustajia.

ei. Picalato oli musta, 168 cm korkea tähtipää, jonka suku oli täynnä menestyneitä estehevosia, mutta joka itse kilpaili sekä esteillä että koulussa. Alunperin siitä oli tarkoitus tehdä esteratsu, mutta ratsastaja siirtyi oman loukkaantumisensa vuoksi kouluratsastukseen ja teki samalla Picalatosta kouluratsun, jolla hän kilpaili vaativissa luokissa. Pica oli melko kuuma ratsastettava, mutta kuitenkin kuuliainen ja nöyräkin. Erityisesti se hurmasi kuitenkin kivoilla liikkeillään, joissa oli todella paljon joustoa. Varsinkin lisätty ravi näytti siltä, kuin orilla todella olisi jouset jaloissaan. Pica kilpaili varsin vanhalle iälle asti, mutta välissä se pääsi astumaan tammojakin. Orilla on yhteensä 28 jälkeläistä ja joukossa on sekä hyviä suoritushevosia että harrastehevosia sekä muutama kantakirjahevonen.

ee. Perplesa oli 165 cm korkea mustanruunikko estetamma. Rakenteeltaan se oli aika kevyt ja pitkäjalkainen. Radoilla sen parhaita ominaisuuksia olivat mm. se, että se oli nopea, tarkka jaloistaan ja sillä oli uskomaton kyky pystyä hyppäämään melkein mistä vaan. Tamma itse oli aika periksiantamaton sen suhteen, että vaikka tie olisi ollut hieman huono tai ponnistuspaikka ei olisi ollut aivan täydellinen, sehän hyppäsi - ja useimmiten vielä hipaisemattakaan estettä. Perplesa tulikin pian tunnetuksi tästä ominaisuudestaan ja keräsi yleensä katsojia, jotka pääsivät välillä haukkomaan henkeään sen hurjien hyppyjen vuoksi. Esteuran jälkeen tammalla teetettiin muutamia varsoja, jotka muuten kaikki sattuivat olemaan tammoja.

kirjoittanut Cynoria

Kilpailukalenteri

Esteratsastusjaos (ERJ)

Saavuttanut tavoitetasonsa 
porrastetuissa kilpailuissa.

4818.23 pistettä, taso 9/8

hyppykapasiteetti 1189.40 p.
rohkeus 1117.13 p.
kuuliaisuus ja luonne 2511.70 p.
Kouluratsastusjaos (KRJ)

Saavuttanut tavoitetasonsa 
porrastetuissa kilpailuissa.

3683.93 pistettä, taso 7/6

kuuliaisuus ja luonne	 2511.70 p.
tahti ja irtonaisuus 1172.23 p.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen