Golden Charm Lynx KV-III

img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Golden Charm Lynx
Kutsumanimi: Junior, Goldie Jr.
Sukupuoli: ori
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Säkäkorkeus: 169 cm

Väri
Genotyyppi: nRn
Fenotyyppi: mustanpäistärikkö
Syntymäaika: 03.04.2022
Ikä: 4-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Ilvessuo
Kisaaja: valitaan myöhemmin
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH22-031-0080,
#PKK4661, PKK4661

Koulutustaso 
Kouluratsastus: Prix St Georges
Painotuslaji: Kouluratsastus
Meriitit: KV-III
Tavoitteet: kantakirjaus

Palkittu Kouluvarsojen laatuarvostelussa 20.03.2024 päivänä KV-III -palkinnolla
pistein 7 + 2 + 3 + 5 + 1 + 1 = 19 p.

Luonnekuvaus

Golden Charm Lynx, lempinimeltään Junior, liikkuu ajatusmaailmaaltaan ja fyysisesti nopeasti päämäärästä välittämättä. Se on tunneilmaisuiltaan avoin ja ilmeikäs, mikä on välillä orin tiimin etu ja välillä kauhu. Onneksi vilkkaaseen päähän on sisäistetty hyvä pohjatyö oriksi nähden hyvillä käytöstavoilla että ruunausta ei ole tarvinnut harkita.

Junior on monen kokeneemman ratsastajan unelma siltä osin, että se vastaa nopeasti ja näyttävästi pieniin apuihin. Saman kolikon kääntöpuolella ori ei missään nimessä taas sovellu yhtään aloittelevampien alle. Se hermostuu helposti epämääräisiin apuihin ja erityisesti raipan turha käyttö vie siltä helposti huomion suoritettavasta tehtävästä ja muista avuista. Junior ei ylläpidä tasaista tahtia erityisen itsenäisesti, mutta se kyllä kuuntelee tarkkaan ja on avuilla kuuntelemassa kuinka nopeasti ratsastaja haluaa mentävän. Ori saa tehtyä tämän takia huippusuorituksia kür-koululuokissa, jos ratsastajalla keskittymistä riittää. Suht kovan ratsastajan apuihin liittyvän häiriöherkkyytensä takia ori ei aina liiku rennosti, mikä tuottaa paljon työtä ratsastajalleen. Toisaalta ori näyttää heti jos ratsastajan keskittyminen pääsee lipsumaan valmentajalle. Toisaalta joitakin keskuksen ratsastajia on kyllästyttänyt helpommat hevoset ja tällaiset kisaajat ovat juuri omiaan orinkaltaisille hevosille. Usein ratsastajatkin ovat tyytyväisempiä saadessaan kunnon haastetta yhteistyön löytämistä varten ja pitävät saavutettuja kisatuloksia palkitsevampina. Vaikka Junior on parhaimmillaan yhteensopivan ratsastajan kanssa yksi jollei lennokkain ori, se myös häiriintyy helposti epätasaisita pohjeavuista ja saattaa mennä vinosti. Oikein valjastettuna tämä ominaisuus toki myös helpottaa väistöjä. Ja kaiken puuhan jälkeen voisi helposti luulla, että kokoamisessakin on oma työnsarkansa, mutta ei! Juniorilla on luontainen kokoamiskyky, jota se tarjoaa mielellään. Jotkut vinoilevat sen olevan anteeksipyyntö kaikesta muusta työstä,m itä selässä joutuu tekemään. Kokonaisuudessaan Junior on oikeissa käsissä upea hevonen ja tasaisempaan tai itsevarmempaan tammaan yhdistettynä uskotaan että orin varsoja voidaan hyvinkin nähdä Grand Prix -luokissa. Ehkä jopa oria itseäänkin jos juuri nappiin sopiva ratsastaja löytyy.

Junior on kyllä vilkas sanan puhtaimmassa muodossa. Se on myös hyvin utelias ja pyrkii ihmisten lähelle osallistumaan kaikkeen mihin yltää. Tämä kattaa hoitajan harmiksi kaikki varusteet, joihin ori yltää ja hoitajan mahdolliset vaatteet herkkutaskuineen. Omenasesongin aikaan osa työntekijöistä tuo Juniorin karsinalle omenoita että orilla on muuta puuhaa kuin tuuppia hoitajaansa perustoimenpiteiden läpi. Välillä orilla on huonompia päiviä, jolloin se näyttää draamanäyttelijän lahjojaan huolella. Ori nakkelee niskojaan ja on olevinaan suuri ja vaarallinen, mutta ei koske ihmisiin. Ehkä kerran huitaisi hännällään. Todennäköisesti vahingossa. Sen turvallisuuteen voi siis pääasiassa luottaa.

Orin tarhaaminen laidunseurasta puhumattakaan aiheuttaa harmaita hiuksia helposti. Junior on tunnemaailmaltaan kovin herkkähipiäinen eikä säästele hampaitaan kiukustuessaan. Sillä on hyvin tarkka näkemys, miten lauman pitäisi toimia ja tunkee helposti muiden kommunikoinnin väliin jos kokee sen jotenkin vääräksi. Junior ei ole toistaiseksi saanut isommiltaan ja vanhemmiltaan selkäänsä. Osa työntekijöistä puhuu orin kaipaavan sellaista ymmärtääkseen että aina ei kannata lähteä haastamaan jokaista eteentulijaa. Toistaiseksi tällaista ei ole käytännössä yritetty. Jotkut epäilee orin vaativan muilta hevosilta samaa lempeyttä kuin sen emällä oli. Tämä jäänee mysteeriksi siihen asti että opimme puhumaan sujuvaa hevosta.

Historia

Junior syntyi tilausvarsana Lukariksen Hevoskeskuksen omasta orista Golden II:sta ja Ilvessuon Hollywoodista. Varsa syntyi Ilvessuon kasvattajanimen alle ja muutti sopivassa vieroitusiässä isänsä talliin Lukarikseen. Yhdistelmästä toivottiin suorituskykyistä, mutta isäänsä tasaisempaa jalostusoria. Suorituskyky puski kyllä läpi, mutta tasaisuus jäi vähän tulkinnanvaraisemmaksi. Ilvessuolla tehtyä pohjatyötä muistetaan kyllä kiitellä aika ajoin.

Sukutaulu

i. Quality
Golden II
KTK-II
ii. Golden One
(evm)
iii. Silver Bloom
(evm)
iie. Cocoa (evm)
ie. Bronzer (evm) iei. Jazzman (evm)
iee. Jinx (evm)
e. Hollywood ei. Sign Language
(evm)
eii. First Language
(evm)
eie. Relieving Fact
(evm)
ee. Venice (evm) eei. Bird Watcher
(evm)
eee. Encino (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

ii. Golden One oli menestynyt kouluori, joka oli pienehköstä koostaan huolimatta erittäin näyttävä. Paitsi että se oli väriltään hieman harvinaisempi, kauniin kullanhohtoinen voikko, niin se oli myös hyvin ryhdikäs ja isoliikkeinen, lisäksi sillä oli erittäin kauniisti kaareutunut kaula. Goldenilla oli luontaista kokoamiskykyä, kasvattajansa mukaan se liikkui jo varsana ns. ylämäkeen ja välillä ravailla tai laukkailla lähes paikallaan. Ei siis liene yllätys, että juuri kokoavat liikkeet olivat sen vahvuus. Ratsastettavuudeltaan ori ei toisaalta ollut ihan helpoin, sillä se oli erittäin herkkä hevonen, joka ei sietänyt kovin helposti erilaisia ratsastustyylejä ja ratsastajia. Oman ratsastajansa kanssa se kuitenkin menestyi GP-tasolla ja menestyksensä myötä herätti kiinnostusta myös jalostuspuolella. Goldenin jälkeläisistä moni on näyttänyt perineen isänsä tietynlaisen herkkyyden, mutta myös kauniin kaulan sekä hyvät liikkeet.

iii. Silver Bloom oli hiljainen mustanvoikko rapiat 165-senttinen ruuna, joka toimi muutaman kauden ajan jalostusorina ennen ruunaustaan. Ruunauksen jälkeen ori keskittyi ratsastajansa kanssa kilpauraansa ja tulokset paranivatkin, kun ajoittaiset voimakkaat hormoniryöpyt jäivät pois ja hevonen pystyi keskittymään entistä paremmin treeneissä ja kilpailuissa. Silver Bloom oli hieman erikoinen ratsastaa, mutta tuli oman ratsastajansa kanssa hyvin toimeen. Orin kanssa tärkeintä oli kuulemma pitää se tyytyväisenä ja välttää kaikenlaista "tappelua" sen kanssa, niin se suoritti tyytyväisenä. Tallissa se sai aina olla nurkkakarsinassa, sillä se kuulemma stressaantui, jos joka puolella oli hevosia. Vanhana se kuulemma tarhaili shetlanninponiruunan kanssa, jonka kanssa ne olivat ylimmät ystävykset.

iie. Cocoa oli tumma tamma, varsinainen kaunotar. 160-senttinen tummanruunikko tamma oli rakenteeltaan erittäin sopusuhtainen ja kauniisti rakentunut ja se voittikin 3-vuotiaana näyttelyistä ykköspalkinnon. Myöhemmin siitä alettiin rakentaa mahdollista tulevaisuuden GP-kouluratsua, mutta valitettavasti hevosen loukkaantuminen romutti haaveet kilpaurasta. Omistaja ei kuitenkaan halunnut luopua hevosestaan, vaan päätti siirtää sen siitoskäyttöön. Cocoa oli rauhallinen ja hyväluonteinen hevonen ja se osoittautuikin erittäin hyväksi emäksi, joka huolehti varsoistaan tarkasti, mutta lempeästi. Se sai yhteensä kuusi varsaa, joista yksi jäi omistajalleen tarkoituksena tehdä siitä kouluratsu.

ie. Bronzer oli 168-senttinen kauniin punertavanruskea ruunikko ja luonteeltaan vaatimaton tamma. Ulkoisestikin tamma oli aika tavanomaisen näköinen, mutta jotakin sen uusi omistaja siinä näki päättäessään ostaa sen varsana kasvattajaltaan. Omistajan vaisto oli oikeassa, sillä Bronzerista kasvoi kova suoritushevonen, joka teki kasin arvoista passagea. Bronzerin kisaura ei ollut järin pitkä, mutta varsin merkittävä kuitenkin. Kisauran jälkeen tamma siirtyi siitokseen ja sai viisi varsaa, jotka ovat osoittautuneet varsin hienoiksi urheiluhevosiksi.

iei. Jazzman oli lennokkaista liikkeistään tunnettu ori. 170 cm korkea musta ori oli varsin vaikuttava ilmestys, jolla oli sellaista hiljaista karismaa. Se ei ollut ollenkaan orimainen tapaus, vaan hyvin rauhallinen ja helposti käsiteltävissä. Ratsastaessa se oli dieselmallinen, hitaasti lämpiävä ja vähän mukavuudenhaluinen hevonen. Kasvuvaiheessa sillä tuntui olevan jopa vähän vaikeuksia hallita jalkojaan ja se liikkui hieman kulmikkaasti, mutta sopivassa suhteessa aikaa, lepoa ja askellajeja parantavaa treeniä siitä kuoritui varsin hyvin liikkuva ratsu. Jazzman ei koskaan saavuttanut suurta suosiota jalostusmarkkinoilla, mutta on sillä 17 jälkeläistä.

iee. Jinx oli vilkas tamma, jonka kanssa tehtiin pitkään tiiviisti töitä kisamenestyksen eteen. Se kisasi kouluratsastuksessa ja esteillä. Omistajansa nauroi, että oli ajatellut pysyä kaukana punertavista tammoista, mutta Jinx oli kuitenkin juuri sellainen. Tamman vilkkaus aiheutti omat haasteensa, mutta hyvän valmentajan avulla siitä leivottiin kelpo suorittaja. Jinxin parhaita puolia olivat sen ketteryys, hyvä laukka sekä taitava takajalkojen käyttö. Esteillä se oli erittäin menevä, mutta myös rohkea ja sillä oli hyvä hyppytekniikka. Koulupuolella laukkaosuudet olivat sen bravuureja.

kirjoittanut Cynoria

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen