Virallinen nimi: Díli frá Lukka Kutsumanimi: Tilli Sukupuoli: ori Rotu: Islanninhevonen Säkäkorkeus: 133 cm Väri Genotyyppi: Aa/Ee/nCr/nTo Fenotyyppi: ruunivoikonkirjava Merkit: tobiano |
Syntymäaika: 20.03.2022 Ikä: 4-vuotias Syntymämaa: Suomi Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus Kisaaja: Vésteinn Dagfarason (evm) Omistaja: Lithy (VRL-07127) Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus Rekisterinumero(t): VH22-030-0023, #PKK4618 Koulutustaso Askellajiratsastus: 5-käyntinen Painotuslaji: Askellajiratsastus Meriitit: KTK-II Tavoitteet: näyttelypalkintoja, 45 sijoitusta ARJ tai vastaava porrastetuissa |
Díli frá Lukka, kutsumanimeltään Tilli, on oikea hurmuriori! Reilusti varsaikäisestä asti käsiteltynä sille on jäänyt päähän hyvät tavat, mikä mahdollistaa orin käytön myös vasta oreihin tutustuvilla ratsastajilla. Toki silläkin on muutamat erikoisuutensa.
Ratsastettaessa Tilli siis toimii erittäin hyvin. Kokeneelle ratsastajalle siitä löytyy moottoria ja näyttävyyttä ja kokemattomamman se kantaa kuuliaisesti selässään. Kokemattomammilla ratsastajilla se toki tekee välillä omia oikaisujaan ja tulkintojaan, jos ratsastaja ei keskity. Esimerkiksi paikallaan seisominen on orin mielestä kovin turhaa kun urheiluakin voitaisiin harrastaa. Tilliltä löytyy luontaisen hyvät viisi askellajia, joiden vaihdoksetkin onnistuu kokeneelle ratsastajalle sujuvasti. Lämmiteltäessä ja kotona treenatessa vieraassa porukassa Tillillä käytetään usein punanauhaa sen hännän kosketusherkkyyden takia.
Maastakäsin käsiteltäessä Tilli on ihan toimiva.. oriksi. Toki tammoille pitää esittää omiaan, mutta rynnimään riimunarusta tai ohjista se ei yleensä lähde. Se on perso ruualle, mikä on tehnyt sen koulutuksesta nopeampaa ja helpompaa alusta asti. Se on varmaankin vaikuttanut myös orin avoimeen luonteeseen. Lempiherkuksi juuri ja juuri muiden yli on valikoitunut omena. Hoidettaessa ori on ihan kiitettävä. Sillä on pieniä varauksia odottelun suhteen ja sen takaa ei saa ikinä kiertää läheltä. Tilli nimittäin on herkkä häntänsä kanssa. Mitään vikoja tai kipuja siitä ei ole löytynyt, joten lopulta pääteltiin orin vaan olevan herkkä hännästään. Hienovaraisuudella siihen toki voi koskea, mutta erityisesti orin hännän hoitoon kannattaa varata aikaa kiireen sijaan.
Laumassa ori sopii miltein porukkaan kuin porukkaan. Sillä ei ole paukkuja lähteä johtamaan oriporukkaa, mutta samalla siltä löytyy tarpeeksi ettei se ota ihan mitätahansa kohtelua vastaan. Helppo siis tarhata kotona ja kylässä. Muut eläimetkin menevät aika sopuisasti, mutta isot koirat aiheuttavat orissa lievää kiukkua. Hoitajat arvioivat että orin on varmaankin pelästyttänyt laitumen ohi lenkkeillyt koirakko jossain vaiheessa. Pienten koirien kanssa Tillillä ei kuitenkaan ole ongelmia.
Tilli oli Lukariksen Hevoskeksuksen ensimmäinen kotiin jätetty kasvatti ja kummankin vanhempansa toinen jälkeläinen. Kumpikaan orivarsan puolisisaruksista eivät kuitenkaan olleet vielä kisausiässä tai kisanneet näyttelykehissä, joten varsan tulevaisuudella ei ollut kohtuuttomasti odotuksia vaikka toiveita siihen olikin. Tillin vanhemmat olivat kuitenkin molemmat askellajikisojen moniosaajia, joista isällä korostui ertyisesti hyvä passi ja kokonaisuus emän ollessa hyvin tasainen eri luokissa. Näyttelyissä emä on merkittävästi isää vahvempi, mutta ulkopuolisen veren toivottiin periyttävän orivarsalle mahdollisimman terveen geenivalikoiman. Varsan vanhemmat asuivat molemmat samassa hevoskeskuksessa ja astutus sujuikin hyvin yhteislaitumella. Emän kantoaikana ja poikimisessa ei ollut ongelmia. Nimi Díli tarkoittaa pientä laikkua, mikä annettiin orin minimaalisten tobianokuvioiden mukaan.
i. Perfect Silfurfaxi frá Laugar KTK-III |
ii. Farsæll frá Laugar (evm) | iii. Fagur frá Laugar (evm) |
iie. Elsa frá Laugar (evm) | ie. Aldís frá Reykjahlíð (evm) | iei. Gosi frá Reykjahlíð (evm) |
iee. Dásemd (evm) | ||
e. Quality Sóla Dropi KTK-I, ARJ-III, YLA3 |
ei. Fágætur (evm) | eii. Laddi (evm) |
eie. Refsing (evm) | ee. Hrafnagjá (evm) | eei. Atlas (evm) |
eee. Hvelfing (evm) |
1 polvi, 1 kokonainen
Sukuselvitys
ii. Farsæll frá Laugar syntyi pienessä tallissa Islannissa. Hopeaa kantava rautiaankirjava vaihtoi reippaasti omistajaa, joista viimeisin oli Þorgeir Unnarsson perheineen. Islanninhevonen kisasi askellajiratsastuksessa reilusti. Jopa rodun mestaruuskisoissa asti. 139 cm korkea ori tienasi urallaan hyvin vähän vaatimattoman sijoitusprosenttinsa takia. Farsæll jätti maailmaan paljon jälkeläisiä. Ori kuoli ennenaikaisesti sairauden takia.
iii. Fagur frá Laugar syntyi pienessä tallissa Islannissa. Mustankirjava kiersi hevosmarkkinoita niin paljon että lopulta sen viimeiseksi kodiksi jäi jo sen aiemmin omistanut iso kisatalliyritys. Islanninhevonen kisasi askellajiratsastuksessa kansallisesti kiitettävästi. 140 cm korkea ori tienasi urallaan suht vähän. Fagur jätti kuitenkin maailmaan paljon jälkeläisiä ulkomaita myöten. Ori kuoli vanhuuteen.
iie. Elsa frá Laugar syntyi pienessä tallissa Islannissa. Hopeaa kantava rautiaankirjava myytiin noin viisitoista kertaa ja sen viimeisin omistaja oli eräs ratsastuskoulu. Islanninhevonen kisasi askellajiratsastuksessa Islannissa niin pitkään ettei se varsinaisesti ikinä eläköitynyt. 143 cm korkea tamma tienasi urallaan huonosti, sillä sen sijoitukset olivat harvassa. Elsa jätti maailmaan paljon jälkeläisiä, joista seitsemän vietiin maasta ulkomaille. Tamma kuoli tapaturmaisesti.
ie. Aldís frá Reykjahlíð syntyi pienessä tallissa Islannissa. Mustankirjava myytiin kolmisen kertaa ja sen viimeisin omistaja oli Þorgnýr Hróðmarsson. Islanninhevonen kisasi askellajiratsastuksessa pitkään eikä ehtinyt eläköitymään. Se saavutti muutaman ison rotumestaruussijoituksen elämänsä aikana. 129 cm korkea tamma tienasi urallaan vain vähän, sillä keskiarvoisesti se ei kerennyt pääsemään ruusukesijoille usein. Aldís jätti maailmaan yksitoista jälkeläistä Islantiin ja sen ulkopuolelle. Tamma kuoli tapaturmaan.
iei. Gosi frá Reykjahlíð syntyi yksitystallipaikalla Islannissa. Rautias eli Fólki Grímarssonin omistuksessa koko ikänsä. Islanninhevonen kisasi askellajiratsastuksessa vain muutamia lähtöjä. 141 cm korkea ori tienasi urallaan hyvin sillä sen pieni kisaura oli sijoituksiltaan loistava ja orin laatu oli jo osoitettu. Gosilla oli kuitenkin hedelmällisyysvaikeuksia jätti maailmaan vain kolme elävää jälkeläistä pääasiassa pakasteista. Ori kuoli sairauden takia.
iee. Dásemd syntyi pienellä tallilla Islannissa. Ruunikonkirjava ei meinannut sopia oikein kenenkään talliin ja kiersi paljon hevoskaupoissa. Sen viimeisin omistaja oli Kolþerna Henningsdóttir perheineen. Islanninhevonen kisasi askellajiratsastuksessa vain kolmen lähdön verran lähialueellaan. 126 cm korkea tamma tienasi urallaan hyvin vähän jos ollenkaan. Dásemd jätti maailmaan yhden jälkeläisen ja kuoli vanhuudenvaivoihin.
kirjoittanut Lithy
ei. Solan isä on komea ruunivoikko ori Fágætur. Tämä 5-käyntinen komistus ihastutti ihmisiä vallattomalla harjallaan ja tulisella luonteellaan. Fágætur oli maastakäsin oikein toimiva peli, mutta selkään noustessa alla oli kuin eri hevonen. Ori oli ratsastaessa aika haastava, mutta kun selässä oli taitava ratsastaja, joka ei säikähtänyt kovaa vauhtia ja osasi kanavoida orin energian oikeisiin asioihin, saatiin aikaiseksi menestyvä ratsukko. Fágætur oli parhaimmillaan passiluokissa, jossa se pääsi näyttämään räjähtävää nopeuttaan. Myös orin töltti oli laadukasta, mutta sen esittäminen vaati selästä käsin vähän enemmän töitä. Vapaana ori liikkui mielellään töltissä. Fágætur sai huomiota myös tammojen omistajilta ja oria käytettiin runsaasti jalostukseen. Se on periyttänyt jälkeläisilleen varsinkin laadukkaita askellajejaan.
eii. Solan isänisä Laddi oli vähän suurikokoisempi islanninhevonen. Ori oli erittäin näyttävä ja keräsikin paljon katseita siellä missä kulki. Laddin kanssa kierrettiinkin paljon ympäri Islantia kilpailujen perässä. Laddilla oli erityisen laadukas töltti ja se voittikin pari Islannin mestaruutta kyseisissä luokissa. Ori oli tasaisen varma suorittaja ja oikein mukava hevonen käsitellä ja ratsastaa. Se oli myös rakenteellisesti oikein ihanteellinen islanninhevonen ja kantakirjattiin I-palkinnolla. Laddi oli myös erittäin suosittu jalostuksessa ja varsinkin kisauran ohella jouduttiin tamma määriä rajoittamaan, jottei hyppyhommat vieneet koko aikaa. Kisauran loputtua ori sai oman ison laitumen tammoineen, jossa se sai elää 27-vuotiaaksi.
eie. Refsing on Solan isänemä. Tämä tamma oli pienikokoinen ja erittäin pippurinen tapaus. Se asui suhteellisen isolla islanninhevoskasvattajalla ja toimi pääosin työratsuna sekä siitostammana. Luonteeltaan Refsing ei ollut helpoimmasta päästä. Se ei juurikaan välittänyt ihmiset seurasta ja yritti yleensä vähän uhitella. Myös ratsuna Refsing oli haastava eikä sen selkään voinut ihan ketä tahansa päästää. Tammalla kuitenkin oli hyvä rakenne ja laadukkaat askellajit, joten luonteesta huolimatta se sai useamman varsan. Onneksi hapan luonne ei juurikaan periytynyt eteenpäin, mutta helppoja tamman varsat eivät ole olleet.
ee. Solan emä Hrafnagjá oli todella kaunis ja lempeä tamma. Se oli kaikkien kaveri ja teki aina mielellään töitä. Tammalta löytyi viisi laadukasta askellajia ja siltä odotettiin aika paljon kisa-areenoilla. Hrafnagjá osoittautui kuitenkin liian ”pehmeäksi” toimiakseen kisahevosena. Tammalta puuttui voitontahto ja sen lisäksi se stressasi matkustamista ja uusia paikkoja, joten kisasuoritukset menivät yleensä huonosti. Kotona tamma kuitenkin toimi kuin unelma ja kaikki, jotka sen selkään pääsivät, ihastuivat ikihyviksi. Hrafnagjá astutettiin useamman kerran ja orivalinnoissa yritettiin miettiä tamman heikkouksia, eli huonoa kisapäätä. Oreiksi valittiin siis useimmiten hyviä kisahevosia, joilta löytyi vähän kovuutta ja energiaa. Nämä valinnat ovat osoittautuneet hyviksi ja Hrafnagján jälkeläisistä on kehittynyt monipuolisia harraste- ja kisahevosia.
eei. Solan emänisä Atlas oli oikein vilkas, mutta kuitenkin toimiva ja näyttävä islanninhevosori. Se osasi ottaa yleisönsä ja aiheutti monia ihastuneita huokauksia kisauransa aikana. Ori oli 5-käyntinen ja sekä töltti että passi sujuivat luontevasti, ja se menestyi oikeastaan kaikissa islanninhevosille tarkoitetuissa luokissa. Atlas oli mutkaton käsitellä ja ratsastaa; vaikka kyseessä oli ori, sen saattoi antaa myös perheen lasten hoidettavaksi ja ratsastettavaksi. Ei se toki mikään automaatti ollut ja hyvään kisasuoritukseen vaadittiin myös taitava ratsastaja. Atlas jatkoi aktiiviuran jälkeen vielä perheen lasten ratsuna ja kilpaili satunnaisia lasten ja nuorten luokkia myös vanhemmalla iällä. Osallistuipa se myös muutamiin seuratason koulu- ja estekisoihin. Atlas sai myös runsaasti tammoja, ja löytyykin nykyään useamman huippuhevosen suvusta.
eee. Solan emänemä Hvelfing oli pieni, kiltti tamma. Se varsoi Hrafnagján jo ennen ratsukoulutuksen alkua, ja tammavarsa jäikin Hvelfingin ainoaksi varsaksi Islannissa. Varsan vieroituksen jälkeen tammaa alettiin kouluttaa ja se oppikin asiat nopeasti. Pienestä hevosesta löytyi yllättävänkin iso moottori ja kaikki askellajit luonnistuivat ongelmitta. Hvelfing ehti kisata kasvattajansa luota vain muutamia kertoja, kunnes eräissä kisoissa saksalaisperhe kiinnitti tammaan huomionsa ja halusi ostaa sen itselleen. Hevonen vaihtoi omistajaa, ja Hvelfing lähti Saksaan. Tamma jatkoi kisauraansa uudessa perheessä Saksassa ja menestyikin ihan kohtalaisesti. Se sai myöhemmin myös muutaman varsan, jotka ovat jatkaneet emänsä jalanjäljissä Euroopassa.
kirjoittanut Mari H
PKK (varsakuva, rakenneluokat) 10.04.2022 - Stal Felis - Rakenne: Kaikki varsat - HY - tuom. Jassu L. 11.05.2022 - Hiekka-Ahon Hevostalli - Hevosvarsat - HY - tuom. Jassu L. (varsakuva, muu kuva -luokat) 11.05.2022 - Hiekka-Ahon Hevostalli - Casual-luokka hevosille - EM: Kokonaisuus - tuom. Alexiina C. - "Suloinen varsa harppoo rohkein askelin eteenpäin äidin rinnalla. Onnistunut ruoho, samoin tausta, jossa on selvää perspektiiviä. Varsa on syötävän söpö! Tunnelma tuo mieleen varhaisen, vähän usvaisen kesäaamun. Mitään lisää kuvaan ei kaipaa; se on toimiva juuri noin." (aikuiskuva) 29.05.2022 - Seppele - Rakenne: Varsat - EO-sert - tuom. aksu |
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy | Ulkoasun kuva © Lithy | virtuaalitalli / virtuaalihevonen