Commemoratio LH KTK-III

img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Commemoratio LH
Kutsumanimi: Comi
Sukupuoli: ori
Rotu: Iberialainen puoliverinen
(50 % iberialaisverta)
Säkäkorkeus: 162 cm

Väri
Genotyyppi: nG
Fenotyyppi: (ruunikon)kimo
Syntymäaika: 29.03.2023
Ikä: 18-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): VH23-287-0007,
PKK5212

Koulutustaso 
Valjakkoajo: Vaikea
Painotuslaji: Valjakkoajo (VVJ)
Meriitit: KTK-III
Tavoitteet: varsa

Palkittu Piirretyt Kuvat Kunniaan' kantakirjassa elokuun kantakirjaustilaisuudessa 01.08.2023 päivänä palkinnolla KTK-III pistein 13 + 11,5 + 15 = 54,86 %

Luonnekuvaus

Commemoratio LH, lempinimeltään Comi, on yksi Lukariksen Hevoskeksuksen yksinkertaisimmista hevosista. Se on suht vaatimaton, mutta pärjää hyvin kisaurallaan. Tämä vaatimattomuus tuntuu orin isoimmilta heikkouksilta kun verrataan muihin näyttävämpiin oreihin.

Comi on ajettaessa hyvin simppeli niinkuin isänsäkin. Sillä ei ole aivan yhtä tarkkaa tajua kärrynsä kunnosta kuin emällään, mutta ei myöskään tunge ajettuna ihan pienimpään koloon väkisin. Orilla on hyvä työmoottori ja innokas asenne uuteen. Tämä innokkuus saattaa kuitenkin kääntyä säpsyilyyn kaikista hälyisimmissä paikoissa, mutta se ei onneksi ole kisauraa häirinnyt. Comi on yhteistyökykyinen parivaljakossa toisen orin kanssa, mutta tätä ei ole hirveästi päästy käytännössä tekemään valjakkotiimin pienen koon takia.
Osakokeista koulukoe on Comin heikkous ainakin kisapisteistä arvioituna. Jotkut orin askellajeista ei ole täysin andalusialaismaisen puhtaat vaikka työtä niiden kanssa on paljon tehtykin. Osittain näiden hiominen on myös vaikuttanut orin lievästi madaltuneeseen vireeseen, mitä yritetään pitää ylhäällä. Tarkkuusosuus ja maraton sujuvatkin paljon paremmin kun keskittyminen on orin korvien ulkopuolisiin asioihin. Onneksi näiden osa-alueiden harjoittelua pystyy vaihtelemaan hevosen motivaation ylläpitoa varten.

Orin käsittely ei ole mitenkään monimutkaista. Sitä on kutsuttu klassiseksi putkiaivoksi, jonka pohdinta ei ota suuremmin sivuaskelia. Toki tämä johtaa siihen että se välillä unohtaa väistää tai muuta vastaavaa, mutta räjähtäviä reaktioita siitä ei juuri huomaa. Tammoille se toki pörhistelee sukupuolelleen uskollisen määrän, mutta ei ole kohtuuton käsiteltävä silloinkaan. Toki kiimaisen tamman kanssa on senkin kanssa aina hyvä olla hereillä. Comi on erittäin helppo suitsia ja muutenkin varustaa. Nukahtelu tuntuu olevan isompi haaste kuin minkäänlainen muu vastustelu.

Ulkoillessa Cominkin silmäkulmassa pääsee pilkahtamaan. Se saataa välillä juoksuttaa hoitajaansa ympäri tarhaa pistäessään talliin tulon leikiksi. Tätä velmuilua on eniten havaittavissa kun ori on ollut tammojen kanssa yhdessä tai liikunta on jäänyt vähäiseksi. Kun orin saavuttaa tai lahjoo herkuilla (maapähkinävoi on osoittautunut lemppariksi), ei se vastustele. Joku voisi sanoa orin haluavan että ihminen työskentelee taluttamisen ansaitsemiseksi. Koirien kanssa joutuu Comin kanssa olemaan tarkkana, koska se on jahdannut niitä tarhassa, eikä vahinkoja hevoskeskuksen tontilla haluttaisi. orin voi tarhata muiden orien kanssa, jos toinen ori on siihen kykenevä.

Historia

Commemoratio LH syntyi kahdesta Lukariksen Hevoskeskuksen maahantuodusta hevosesta, Celebornista ja Captivationista. Yhdistelmä oli kokeellinen ja onnistui yllättävän hyvin. Vanhempien mukaan varsalle haluttiin c:llä alkava nimi, joka oli pitkään kiven alla. Lopulta löydettiin synonyymi isän nimelle juuri ennen kuin rekisteröintipapereiden oli määrä lähteä rekisteriin.

Comin ura jalostusorina lähti liikkeelle vähän vaatimattomasti. Se hyväksyttiin jalostukseen nipinnapin, joten tulevaisuutta varten keskityttiin vielä tiiviimmin kisauraan. Sen puolen näytöt kasattiinkin ilahduttavan nopeaan tahtiin. Pääasyyksi arveltiin orin vanhempien suht mutkatotna vaunuhevosluonneperimää.

Sukutaulu

i. Superior Grade
Celeborn KTK-III
ii. Malandante (evm) iii. Genio (evm)
iie. Katana (evm)
ie. Lluvia (evm) iei. Deco (evm)
iee. Bonita Dos (evm)
e. Quality Captivation
KTK-III, VVJ-III, YLA3
ei. Handler (evm) eii. Ingenial (evm)
eie. Hailey (evm)
ee. Phenomenon (evm) eei. Phantasm (evm)
eee. Jolly Jean (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

ei. Handler syntyi kun sen emä oli liisattuna vuokratulla paikalla valjakkohevostallissa Ranskassa. Ruunikko myytiin kerran ja sen viimeisin omistaja oli eräs brittiläisperhe. Hackney kisasi yhdistetyssä valjakkoajossa vaikeassa luokassa rotunsa maailmanmestaruustasolla asti eläköitymättä varsinaisesti koskaan. Se kisasi myös shownäyttelyissä. 161 cm korkea ori tienasi urallaan kuitenkin vain vähän kisaamiseensa liittyvien lisäkulujen takia. Handler jätti maailmaan paljon myös ulkomaisia jälkeläisiä pääasiassa keinohedelmöityksillä. Ori kuoli hyvässä vanhassa iässä vanhuuteen.

eii. Ingenial syntyi omistajansa oritallin naapurisiittolassa Iso-Britanniassa. Rautias myytiin elämänsä aikana viitisen kertaa ja sen viimeisin omistaja oli eräs yksityishenkilö. Hackney kisasi valjakkoajossa lähialueellaan niin usein että se oli kuuluisan videon jälkeen lajissaan tunnettu nimi. Sillä myös hypättiin muutama pienikorkeuksinen lähtö rataesteillä. 160 cm korkea ori tienasi urallaan mukavan pikkupotin rahaa. Ingenial jätti maailmaan kolme varsaa pääasiassa luomuna. Ori kuoli luonnolliseen vanhaan ikään.

eie. Hailey syntyi isossa valjakkotallissa Iso-Britanniassa. Ruunikko vaihtoi omistajaa valitettavan paljon ja sen viimeisin omistaja oli eräs perhe itärannikolta. Hackney kisasi valjakkoajossa Britteinsaarilla useita lähtöjä. 158 cm korkea tamma tienasi urallaan vaatimattan määrän rahaa. Hailey jätti maailmaan yhden jälkeläissen luomuastutuksesta usean epäonnistuneen keinosiemennysyrityksen jälkeen. Tamma kuoli tapaturmaisesti tulipalossa.

ee. Phenomenon syntyi pienessä tallissa Iso-Britanniassa. Musta kiersi omistajalta toiselle niin kauan että se lopulta päätyi omistajalle joka myi sen aiemmin eteenpäin. Viimeisin omistaja oli paikallinen pieni hevosalan yritys. Hackney kisasi valjakkoajossa muutamia lähtöjä, mutta katsottiin sen verran hyvälaatuiseksi että se siirtyi nuorena jalostushevoseksi. 164 cm korkea tamma tienasi siitostammana mukavasti. Phenomenon jätti maailmaan lukuisia jälkeläisiä, joita jopa vietiin ulkomaille asti. Tamma kuoli 17-vuotiaana sairauden takia.

eei. Phantasm syntyi rotunsa valjakkorankingin kolmostallissa Irlannin toimipisteessä. Ruunikko vaihtoi useasti omistajaa ja sen viimeisin omistaja oli omistuksen jakanut kaveriporukka. Hackney kisasi valjakkoajossa Irlannissa ja sen ulkopuolella reilusti. 166 cm korkea ori tienasi urallaan kiitettävästi ottaen huomioon matkustuskulut. Phantasm ehti jättää maailmaan vain muutaman jälkeläisen. Ori kuoli leikkauskomplikaation takia.

eee. Jolly Jean syntyi keskikokoisessa tallissa Saksassa. Musta syntyi ja kuoli samalla omistajalla. Hackney kisasi valjakkoajossa paikallisesti muutamia lähtöjä. 164 cm korkea tamma tienasi urallaan jonkin verran. Jolly Jean jätti maailmaan kuusi jälkeläistä pääasiassa keinosiemennyksellä. Luomuastutuksista se ei meinannut jäädä kantavaksi. Tamma kuoli ennenaikaisesti varsomiseen.

Kilpailukalenteri

Valjakkoajojaos (VVJ)

Saavuttanut porrastetuissa kisoissa tavoitetasonsa 10/9 (Vaikea) pistein 5608.6.

Ominaisuudet
kuuliaisuus ja luonne: 2663.47 pistettä
tarkkuus ja ketteryys: 2945.13 pistettä
PKK

10.09.2023 - M & M Barocco - Rakenneluokka: Barokkirotuiset hevoset & barokkiristeytykset - EO-Sert 
- tuom. Marjahilla

Päiväkirja

30.04.2023, Virtuaalisen hevoskantakirjan kantakirjaustilaisuus, Lithy

Osallistui Virtuaalisen Hevoskantakirjan huhtikuun kantakirjaustilaisuuteen jääden palkinnotta pistein
13 + 13 + 14 + 13 = 53 p.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen