Virallinen nimi: Cattier LH Kutsumanimi: Cat Sukupuoli: tamma Rotu: Quarab (Straight type) Säkäkorkeus: 149 cm Väri Genotyyppi: nG/nCh Fenotyyppi: (samppanjan)kimo Merkit: verimerkki |
Syntymäaika: 03.11.2022 Ikä: 4-vuotias Syntymämaa: Suomi Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus Omistaja: Lithy (VRL-07127) Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus Rekisterinumero(t): VH23-179-0003 Koulutustaso Lännenratsastus: all-rounder Painotuslaji: Lännenratsastus Meriitit: KTK-III Tavoitteet: kisaus, jalostuskäyttö |
Palkittu Virtuaalisen Hevoskantakirjan kesäkuun kantakirjaustilaisuudessa 30.06.2023 päivänä palkinnolla KTK-III pistein 15 + 16 + 15 + 15 = 61 p.
Lukariksen Hevoskeskuksen samppanjanvärisen angloarabilaisen jalostusprojektiin. Kasvattajan iloksi samppanjaväritys periytyikin, mutta harmiksi niin periytyi kimouskin.
i. Zahrat Amali ox KTK-III | ii. Bry Fikr ox (evm) | iii. Rayiys ox (evm) |
iie. Mennatullah ox (evm) | ie. Zahida al Qasida ox (evm) | iei. Abdelmajid ox (evm) |
iee. Jamila Naytus ox (evm) | ||
e. Superior Grade Secretit KTK-III |
ei. Come Buck With Me (evm) | eii. Bucky 7 (evm) |
eie. Baby Wants (evm) | ee. Itzy Ditzy (evm) | eei. New Boy Joe (evm) |
eee. Nancy Neel (evm) |
1 polvi, 1 kokonainen
Sukuselvitys
ii. Bry Fikr on rautiaankimo, 154 cm korkea arabialainen täysiveriori. Fikri on westernpainotteinen ratsu, jota on itse asiassa alusta asti ratsastettu ainoastaan westerntyyliin. Sen kanssa on myöskin kilpailtu westernin lajeissa, kuten mm. trailissa ja western pleasuressa. Fikri on herkkä, mutta erittäin nöyrä ja kuuliainen ratsu, jonka yhteistyö ratsastaja-omistajansa kanssa on saumatonta. Kotona he ovat kuulemma harjoitelleet myös kokonaan ilman varusteita ratsastamista ja siinäkin ori toimii hienosti. Ei ihme, että ratsukon yhteistyö on tuonut myös menestystä kilpailuissa. Omistajansa sanoin tosin kilpaileminen on heille vain harrastus ja pääpaino on yhdessä oleminen. Fikriä on myös lainattu säästeliäästi jalostukseen muutamille tammoille.
iii. Rayiys oli erittäin kiihkeä ja orimainen hevonen, joka oli tarkoitus ruunata mahdollisimman nuorena. Se kuitenkin ehti vielä ruunausaikaa odotellessaan karata aitauksestaan ja astua kiimassa olevan tamman. Onneksi kyseessä oli sentään erisukuinen, mutta saman rotuinen arabialainen täysiveritamma, joten vahinko ei ollut suuren suuri ja rauhoituttuaan alkujärkytyksestään omistaja päätti, että tiineyttä ei tarvitse keskeyttää, vaikka ori olisikin onnistuneesti ehtinyt astumaan reissullaan kyseisen tamman. Tämän tempauksen jälkeen Rayiys tosiaan ruunattiin eikä se saanut enempää jälkeläisiä. Sen sijaan se tasaantui juuri sopivasti, jotta siitä saatiin tehtyä toimiva westernratsu. "Ray" oli muuten 154 cm korkea ja väriltään mustankimo.
iie. Mennatullah oli rautias, 150-senttinen siitostamma. Se oli hyvin kaunis ja hienoluonteinen hevonen, jolla oli kauniit, lennokkaat liikkeet ja suuret sielukkaat silmät. Menna oli kyllä koulutettu ratsastukseen westerntyylisesti, mutta sillä ei tiettävästi koskaan kilpailtu, koska sen tarkoituksena oli olla siitostamma. Mennalla oli nimittäin hienot, arvostetut sukulinjat ja itsekin se oli kaunis ja hieno rotunsa edustaja. Herkkyydestään ja eloisuudestaan huolimatta se oli helposti käsiteltävissä - myös varsan kanssa. Mennatullah saikin peräti 9 varsaa ja jäi ainoastaan kerran tyhjäksi astutuksesta. Sen varsat ovat perineet emänsä kauneuden sekä kuuliaisen luonteen.
ie. Zahida al Qasida on pienehkö (149 cm) ruunikonkimo arabitamma, joka syntyi Yhdysvalloissa, mutta asuu nykyään Ruotsissa. Se on ehtinyt kokeilla elämässään montaa lajia ruotsalaisen omistajansa kanssa; parivaljakko on kilpaillut mm. matkaratsastuksessa, kouluratsastuksessa helpolla tasolla ja sen lisäksi Zahidan kanssa on kokeiltu niin westerniä kuin working equitationia. Itse asiassa Zahida koulutettiin Yhdysvalloissa westerntyylisesti, mutta Ruotsissa sillä on pääosin ratsastettu englantilaisittain - joskin välillä silti lännensatulalla. Zahida on kaunis, kiltti ja kaikin puolin ihastuttava pikku tamma, jota omistajansa kehuu ylistyssanoin. Jo Yhdysvalloissa Zahidalla ehdittiin teettää varsa, mutta sen ruotsalainen omistaja astutti sen myös toiseen kertaan, joten Zahidalla on kaksi varsaa.
iei. Abdelmajid oli 150-senttinen kimo, joka on kauneudestaan huolimatta vähän arasteltu nimi rotunsa piireissä. Tämä johtuu siitä, että ori kuoli vain 12-vuotiaana sydämen pettämiseen, jonka todettiin johtuvan perinnöllisestä sydänviasta. Omistaja ei ollut tietoinen sairaudesta ennen hevosen yllättävää kuolemaa ja ruumiinavausta, joten oria ehdittiin käyttää jalostukseen melko ahkerastikin - olihan kyseessä kuitenkin upealiikkeinen ja näyttelyissä hienosti menestynyt multichampion. Abdelmajidilla ei oikeastaan elämänsä aikana kilpailtu tai edes ratsastettu juurikaan, vaan sen ura keskittyi näyttelykehissä pyörähtelemiseen ja tuomarien hurmaamiseen, jossa ori kieltämättä olikin vertaansa vailla. Huhun mukaan osa veti hevosensa pois näyttelyistä mikäli näki osallistujalistalla Abdelmajidin nimen, koska tiesivät oriin olevan voittamaton.
iee. Jamila Naytus oli 148-senttinen ruunikko tamma, joka oli aivan tavallinen harrastehevonen. Se ei siis koskaan tehnyt mitään mainittavaa kisauraa, eikä se tietääkseni käynyt varsa-ajan jälkeen näyttelyissä. Maitovarsana se kyllä palkittiin parhaana tammavarsana. Sen omisti 4-vuotiaasta asti sinne 29-vuotiaaksi (jolloin tamma viimein lopetettiin hampaiden huonon kunnon vuoksi) sama ihminen, jolle Jamila oli lähinnä ystävä ja harrastekaveri. Hän teki Jamilan kanssa pitkiä, jopa koko päivän mittaisia vaelluksia, ratsasteli sillä ilman satulaa tallin lähiympäristössä ja harrasteli maasta käsin -juttuja. Jamila oli erittäin herkkä hevonen, joka ei kuulemma sietänyt selässään muita kuin oman omistajansa, mutta omistajalleen se oli mitä lempein hevonen.
kirjoittanut Cynoria
ei. Come Buck With Me oli quarterhevosori, jonka nimi ei voisi olla enempää orin luonnetta kuvaava! Jonkin aikaa kylän hurjapäiden rodeoratsuna toiminut samppanjanruunikko pääsi lopulta näyttämään kyntensä lännenratsastuksen aikaratsastusluokissa on hevosen omistajat kyllästyivät nuorten metakkaan. Come Buck With Me menestyi luokissaan kiitettävästi, mutta sen väritys oli pitkälti sen uran läpi isompi puheenaihe kuin orin kisasaavutukset. Orin ulkonäössäkään ei toki ollut juuri mitään moitittavaa. Se oli kiitettävän 151 cm korkuinen ja periytti Yhdysvalloissa mukavan laajalti väriään siitä huolimatta että se oli kotoisin pienehköltä kasvattajalta.
eii. Bucky 7 oli suht vaitinainen mutta halutessaan kekseliäs quarterhevosori. Rotunsa korkeimpiin se ei kuulunut 150 cm korkeudellaan, vaikka vaikutti siltä että kukaan ei tätä ruunikolle orille kertonut! Tallin mysteeriksi on jäänyt miten ori sai kerrankin etujalkansa karsinansa kalterin väliin jumiin. Bucky 7 kisasi lyhyen uran quarterlaukoilla, kunnes siirtyi lännenratsastuksen aikaratsastusluokkiin omistajanvaihdoksen takia. Ori oli paikallisesti erittäin menestyksekäs, mutta omistajat eivät olleet halukkaita kisaamaan ulkopaikkakunnalla. Jalostuskäyttö jäi myös vaatimattomaksi orin omistajien vaatiessa tammat aina paikalle luomusiemmennyksiä varten.
eie. Baby Wants oli hemmonteltu ja omalla tavallaan nätti samppanjanruunikko quarterhevostamma. Se oli reippaammankokoinen, jopa 154 cm korkea, tamma ja omistajansa Sophia Rossin kanssa sitä kierrätettiin vähän kaikenlaisissa kisoissa. Sophian lähipiiri naureskeli aina miten kukaan ei voinut keksiä uutta harrastusmuotoa ilman että Baby Wants ei olisi näkynyt sen kisakentillä. Todellisuudessa tamma kuitenkin kisasi lähinnä Western pleasure - ja hunter -luokissa. Merkittävää uraa ratsukko ei kerennyt tekemään ratsastajan vaihtelevan mielenkiinnon vuoksi, mutta tamman monipuolisuus pääsi kuitenkin hyvin esiin. Quarter synnytti maailmaan myös 5 jälkeläistä, joista yksi jäi samalle omistajalle kuin emänsä.
Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy | Ulkoasun kuva © Lithy | virtuaalitalli / virtuaalihevonen