Arabesque LH

img
Kuvien © Lithy
Virallinen nimi: Arabesque LH
Kutsumanimi: Bess
Sukupuoli: tamma
Rotu: Angloarabialainen täysiverinen 
(50 % ox)
Säkäkorkeus: 160 cm

Väri
Genotyyppi: ee/Aa
Fenotyyppi: (rautiaan)kimo
Merkit: verimerkki
Syntymäaika: 04.03.2025
Ikä: 4-vuotias
Syntymämaa: Suomi
Kasvattaja: Lukariksen Hevoskeskus
Kisaaja: ei valittu
Omistaja: Lithy (VRL-07127)
Kotitalli: Lukariksen Hevoskeskus
Rekisterinumero(t): PKK6372,
NUMERO

Koulutustaso 
Kouluratsastus: Vaativa A
Painotuslaji: Kouluratsastus
Meriitit: ei meriittejä
Tavoitteet: ktk, krjl, yla

Luonnekuvaus

Mitä saadaan kun yhdistetään kaksi vaatimatonta kouluratsua ja tiivis ranskalaispohjakoulutus? Vaativa A:n suorittaja tietenkin!

Historia

Kasvatti Lukariksen Hevoskeskusken omista maahantuoduista hevosista.

Sukutaulu

i. Zahrat Amali
KTK-III
ii. Bry Fikr (evm) iii. Rayiys (evm)
iie. Mennatullah (evm)
ie. Zahida al Qasida (evm) iei. Abdelmajid (evm)
iee. Jamila Naytus (evm)
e. Temple Dancer
KRJ-II
ei. Mind Music (evm) eii. Lost In The Moment (evm)
eie. Hi Dancer (evm)
ee. Heartsong (evm) eei. Indian Haven (evm)
eee. New Latin (evm)

1 polvi, 1 kokonainen

Sukuselvitys

ii. Bry Fikr on rautiaankimo, 154 cm korkea arabialainen täysiveriori. Fikri on westernpainotteinen ratsu, jota on itse asiassa alusta asti ratsastettu ainoastaan westerntyyliin. Sen kanssa on myöskin kilpailtu westernin lajeissa, kuten mm. trailissa ja western pleasuressa. Fikri on herkkä, mutta erittäin nöyrä ja kuuliainen ratsu, jonka yhteistyö ratsastaja-omistajansa kanssa on saumatonta. Kotona he ovat kuulemma harjoitelleet myös kokonaan ilman varusteita ratsastamista ja siinäkin ori toimii hienosti. Ei ihme, että ratsukon yhteistyö on tuonut myös menestystä kilpailuissa. Omistajansa sanoin tosin kilpaileminen on heille vain harrastus ja pääpaino on yhdessä oleminen. Fikriä on myös lainattu säästeliäästi jalostukseen muutamille tammoille.

iii. Rayiys oli erittäin kiihkeä ja orimainen hevonen, joka oli tarkoitus ruunata mahdollisimman nuorena. Se kuitenkin ehti vielä ruunausaikaa odotellessaan karata aitauksestaan ja astua kiimassa olevan tamman. Onneksi kyseessä oli sentään erisukuinen, mutta saman rotuinen arabialainen täysiveritamma, joten vahinko ei ollut suuren suuri ja rauhoituttuaan alkujärkytyksestään omistaja päätti, että tiineyttä ei tarvitse keskeyttää, vaikka ori olisikin onnistuneesti ehtinyt astumaan reissullaan kyseisen tamman. Tämän tempauksen jälkeen Rayiys tosiaan ruunattiin eikä se saanut enempää jälkeläisiä. Sen sijaan se tasaantui juuri sopivasti, jotta siitä saatiin tehtyä toimiva westernratsu. "Ray" oli muuten 154 cm korkea ja väriltään mustankimo.

iie. Mennatullah oli rautias, 150-senttinen siitostamma. Se oli hyvin kaunis ja hienoluonteinen hevonen, jolla oli kauniit, lennokkaat liikkeet ja suuret sielukkaat silmät. Menna oli kyllä koulutettu ratsastukseen westerntyylisesti, mutta sillä ei tiettävästi koskaan kilpailtu, koska sen tarkoituksena oli olla siitostamma. Mennalla oli nimittäin hienot, arvostetut sukulinjat ja itsekin se oli kaunis ja hieno rotunsa edustaja. Herkkyydestään ja eloisuudestaan huolimatta se oli helposti käsiteltävissä - myös varsan kanssa. Mennatullah saikin peräti 9 varsaa ja jäi ainoastaan kerran tyhjäksi astutuksesta. Sen varsat ovat perineet emänsä kauneuden sekä kuuliaisen luonteen.

ie. Zahida al Qasida on pienehkö (149 cm) ruunikonkimo arabitamma, joka syntyi Yhdysvalloissa, mutta asuu nykyään Ruotsissa. Se on ehtinyt kokeilla elämässään montaa lajia ruotsalaisen omistajansa kanssa; parivaljakko on kilpaillut mm. matkaratsastuksessa, kouluratsastuksessa helpolla tasolla ja sen lisäksi Zahidan kanssa on kokeiltu niin westerniä kuin working equitationia. Itse asiassa Zahida koulutettiin Yhdysvalloissa westerntyylisesti, mutta Ruotsissa sillä on pääosin ratsastettu englantilaisittain - joskin välillä silti lännensatulalla. Zahida on kaunis, kiltti ja kaikin puolin ihastuttava pikku tamma, jota omistajansa kehuu ylistyssanoin. Jo Yhdysvalloissa Zahidalla ehdittiin teettää varsa, mutta sen ruotsalainen omistaja astutti sen myös toiseen kertaan, joten Zahidalla on kaksi varsaa.

iei. Abdelmajid oli 150-senttinen kimo, joka on kauneudestaan huolimatta vähän arasteltu nimi rotunsa piireissä. Tämä johtuu siitä, että ori kuoli vain 12-vuotiaana sydämen pettämiseen, jonka todettiin johtuvan perinnöllisestä sydänviasta. Omistaja ei ollut tietoinen sairaudesta ennen hevosen yllättävää kuolemaa ja ruumiinavausta, joten oria ehdittiin käyttää jalostukseen melko ahkerastikin - olihan kyseessä kuitenkin upealiikkeinen ja näyttelyissä hienosti menestynyt multichampion. Abdelmajidilla ei oikeastaan elämänsä aikana kilpailtu tai edes ratsastettu juurikaan, vaan sen ura keskittyi näyttelykehissä pyörähtelemiseen ja tuomarien hurmaamiseen, jossa ori kieltämättä olikin vertaansa vailla. Huhun mukaan osa veti hevosensa pois näyttelyistä mikäli näki osallistujalistalla Abdelmajidin nimen, koska tiesivät oriin olevan voittamaton.

iee. Jamila Naytus oli 148-senttinen ruunikko tamma, joka oli aivan tavallinen harrastehevonen. Se ei siis koskaan tehnyt mitään mainittavaa kisauraa, eikä se tietääkseni käynyt varsa-ajan jälkeen näyttelyissä. Maitovarsana se kyllä palkittiin parhaana tammavarsana. Sen omisti 4-vuotiaasta asti sinne 29-vuotiaaksi (jolloin tamma viimein lopetettiin hampaiden huonon kunnon vuoksi) sama ihminen, jolle Jamila oli lähinnä ystävä ja harrastekaveri. Hän teki Jamilan kanssa pitkiä, jopa koko päivän mittaisia vaelluksia, ratsasteli sillä ilman satulaa tallin lähiympäristössä ja harrasteli maasta käsin -juttuja. Jamila oli erittäin herkkä hevonen, joka ei kuulemma sietänyt selässään muita kuin oman omistajansa, mutta omistajalleen se oli mitä lempein hevonen.

kirjoittanut Cynoria

ei. Mind Music oli 171 cm korkea musta englantilainen täysiveriori. Sen laukkauraa voivoteltiin aikansa orin koon takia. Monet epäilivät orin kykyjä pysyä vauhdissa isojen liikkeittensä takia. Mind Music kuitenkin yllätti hyvän kilpailupäänsä ja taitavan jockeyn kanssa, mutta alueensa kärkikastiksi sitä ei oikein voinut kutsua.

eii. Lost In The Moment oli 172 cm korkea ruunikko englantilainen täysiveriori. Se juoksi moitteettoman, joskin tavanomaisen laukkurin uran eikä usein päässyt ihan kärkisijoille. Palkintorahoja kuitenkin kertyi ihan hyvin ja oria käytettiin jalostukseen jonkin verran. Orin jälkeläisille periytyi suurta kokoa kohtuullisen luonteen kera mitä kehuttiin myös kahden ratsuksi päätyneen jälkeläisen kohdalla.

eie. Hi Dancer oli 169 cm korkea ruunikko englantilainen täysiveritamma. Se toimi lähinnä jalostustammana muutaman nuoruusaikansa laukkalähdön jälkeen. Suvun tulokset riittivät siihen että tamman varsoilla oli kiitettävästi kysyntää ilman sen suurempaa laukkauraa. Hi Dancer periytti hyvää yhteistyökykyä jopa kymmenelle varsalle elinaikanaan.

ee. Heartsong oli 159 cm korkea rautiaankimo englantilainen täysiveritamma. Se laukkasi uransa vähän huonommin, mutta oli suosittu sosiaalisessa mediassa kauniin värityksensä ja rakenteensa takia. Tamma esiintyi muutamassa katalogimainoksessa ja jotkut väittävät kivenkovaan nähneensä tamman ohimennen tv-mainoksessa. Heartsong oli luonteeltaan vilkas, mistä oli etuja valokuvausta varten. Ryhtiin sen sai helposti ja korvat pystyyn, mutta tamman kilpailu-ura jäi lyhyeen. Sen ulkonäkö ja somenäkyvyys takasi kuitenkin kohtuullisen jalostuskäytön.

eei. Indian Haven oli 165 cm korkea rautias englantilainen täysiveriori. Se laukkasi erittäin hyvän laukkauran saaden muutaman isomman kaliiperin voiton. Oria näkyi uransa aikana aina välillä mediassa ja sen urasta kirjoitettiin kirja. Ei se toki mikään maailman kärkinimi ollut tai voittanut muita kuin pieniä paikallisia rataennätyksiä, mutta paikallisesti se jäi monien mieliin pitkäksi aikaa. Orilla oli muutamia mielenkiintoisia tallitapoja, mutta laukkaradala sen käytöksestä ei ollut moitteita.

eee. New Latin oli 158 cm korkea rautiaankimo englantilainen täysiverintamma. Sen suku oli sen verran nimekäs ettei se nähnyt elinaikanaan laukkaratoja. Luonteeltaan tamma oli hyvin tavanomainen. Joskus sillä oli pieniä protesteja, mutta ei kukaan sitä minkäänlaiseksi ihmissyöjäksi voinut kutsua. New Latin jätti maailmaan huimat 12 jälkeläistä, joista monia käytettiin myös jalostushevosina.

Ulkoasu © Vapaasti kopioitavaa by evia & Milja, muokkaus Lithy  |  Ulkoasun kuva © Lithy  |  virtuaalitalli / virtuaalihevonen