Storywoods Dressage Center

Kyalami Ion

VH20-031-0351

Suomalainen puoliverinen, tamma

ruunikko, 170 cm

13.03.2017, 4-vuotias

koulupainotus, GP

3-polvinen

Kasvattaja:
Ionic

Omistaja:
Storywoods Dressage Center (VRL-10337)

Meriitit:
KV-II (2/21)

© Elisan Vapaat, CC BY-NC-SA 2.0

Luonne

Kyalami Ion tai kotoisammin vain Amy on prinsessahevonen. Tamma on hyvin herkkä kaikelle, joten se on parasta hoitaa mahdollisimman rauhallisessa paikassa, jossa ei mieluusti ole minkäänlaista trafiikkia ja niin, että sen hoitamiselle ja varustamiselle ei ole mitään kiirettä. Tällaisessa skenaariossa yleensä pystytään parhaiten säästämään niin Amyn kuin myös hoitajan hermoja sekä varpaita, koska stressatessaan tamma steppailee niin sulavasti että välillä ei ole vain mitään mahdollisuutta ennakoida sen liikehdintää ja väistää pois sen kavioista.

Amyn ratsastaminen on välillä kunnon tasapainoilua tuen sekä keveyden välillä. Alkuun tamma kaipaa enemmän tukea ja neuvoja ratsastajalta, jotta sen luottamus omaan tekemiseensä taas vahvistuu, mutta välillä tuo luottamuskytkin naksahtaa ”on” asentoon niin nopeasti, että ratsastaja ei edes kerkeä tajuta tamman oman moottorin syttyneen, ennen kuin Amy protestoi liian isoja apuja pukittamalla. Yleensä tämän jälkeen selvitäänkin kevyillä avuilla taas siihen asti kunnes aletaan treenaamaan Amylle vaikeita liikkeitä tai jotain ihan uutta ja yritetään vain hakea tammalle sopivaa tapaa opiskella uusia asioita.

Puomeilla ja pienillä kavaleteillä Amyn kanssa onnistuu työskennellä, mutta hyppäämiseen tammasta ei ole vaikka mukana olisikin kokeneempi kaveri vetoapuna.

Maastoon lähtemistä Amyn kanssa kannattaa pohtia pariinkin otteeseen, varsinkin jo menee yksin, sillä tamma on mestari näkemään mörköjä, joten mukana kannattaa olla ainakin pari kaveria jotka mieluusti ovat vielä varmoja tapauksia jolloin Amy ei kyttäile itsekkään niin paljoa kaikkia puskia ja säikähdä omaa varjoaan joka kolmannella askeleella.

Kuljetukseen vaatii kaverin mukaan myös lyhyille matkoille, tai jos on ihan pakko kuljettaa yksin, niin no shout hupun päähänsä.

Muissa hoitotoimenpiteissä vaatii joko paljon aikaa ja rauhallisen tekijän tai kevyen rauhoituksen ajan ja mielenterveyden säästämiseksi.

Suku

i. Daytona Beach Ion
ii.Effendy
iii.Emanuel
kad
iie.Theba
kad
ie.Palm Beach SIN
evm
iei.Leonard v. Seigneur
kad
iee.Night On Beach GA xx
kad
e.Dawnfrost Waterfall
evm
ei. Winzik von Lark
eii.Wahnfriede
evm
eie.Harlequinia
kad
ee. Romancie Frost
evm
eei. Romei du Roe
evm
eee.Jasione
evm
Isälinja: Daytona Beach Ion - Effendy - Emanuel - evm
Emälinja: Dawnfrost Waterfall - Winzik von Lark - Wahnfriede - evm

Daytona Beach Ion rautias 166-senttinen ori on toiminut koko elämänsä siitoshevosena.

Jälkeläiset

FWB-o. Varsan nimi, e. emän nimi, meriitit
FWB-o. Varsan nimi, e. emän nimi, meriitit

KilpailukalenteriValmennukset ja päiväkirja

Valmennukset

Nuori puoliverinen oli maneesissa tutun ratsastajan kanssa. Vaihdoin Trevorin kanssa muutaman sanan tammasta, jonka mies esitteli Amyksi. Kyselin hieman nuoresta tammasta, ennen kuin olimme valmiita aloittamaan. Trevorista näki heti että tuo tiesi selkeästi miten Amya tulisi ratsastaa joten annoin miehen hakea tamman aktiiviselle käynnille.

Koska kyseessä olisi nuori ratsu tuon kanssa keskityttäisiin tänään tempoon ja teihin sekä ratsukko saisi jatkaa väistöharjoituksiaan. Lopulta ohjeistin Trevorille ensimmäisen tehtävän tähän valmennukseen. Ensimmäisenä Trevor sai hakea Amya kävelemään tasaisella käynnillä vaikka ratsukko teki samalla myös loivaa kiemurauraa sekä keskihalkaisijalle ulottavalla voltilla. Muistutin Trevoria siitä, että uralta tehtävälle lähteminen ja taas paluu uralle voisivat olla Amylle hankalia kohtia. Kuitenkin mies oli hyvin perillä siitä miten tukea nuorta ratsua näissä kohdissa, ja siirtymiset eivät olleet kovinkaan hankalan näköisiä vaikka pientä haparointia oli varsinkin alussa nähtävissä.

Amyllä oli yllättävän tasaiset askellajit nuoreksi hevoseksi, mutta tiesin myös että tammaa oli ratsutettu taidolla ja rauhassa joten se oli varmasti saanut parhaan mahdollisen lähtökohdan koulutukseen. Annoin Trevorille muutaman pienen vinkin ja neuvon siihen miten mies sai ratsunsa menoa vielä hieman tasapainotettua, vaikka mies saikin ratsastettua Amya todella taidokkaasti. Lopulta Trevor pääsi näyttämään millä mallilla ratsukon väistöt olivat.

Nuoreksi hevoseksi Amylla oli jo hyvä käsitys siitä mistä väistöissä oli kysymys ja nuori tamma lähtikin lievään väistöön ilman isompia nikotteluita. Kuitenkin kun mies lähti pyytämään tammalta enemmän väistöön viittaavaa liikettä, alkoi Amy pistämään enemmän kampoihin ratsastajalleen joten siinä kohtaa riitti että ratsukko sai yhden hyvän väistöön viittaavan suorituksen molempiin suuntiin ennen kuin Trevor sai aloittaa tamman kanssa omatoimiset loppuverryttelyt. Samalla annoin miehelle oman näkemykseni ratsukon toiminnasta ennen kuin oli aika sanoa kiitokset ja heipat.

Kouluratsastusvalmennus

Ruunikko tamma pukitti juuri ilmeisesti protestoidakseen ratsastajansa tarjoamaa apua kun saavuin paikalle. Tamman rauhoituttua tervehdin Trevoria ja vaihdoin muutaman sanan Amyksi muistelemastani tammasta ennen kuin mies sai siirtää ruunikon käyntiin. Amyn kanssa Trevor sai tehdä erilaisia kaarevia teitä sekä pysähdyksiä, peruutuksia ja liikkeelle lähtöjä. Ajatuksena ja tavoitteena oli että mies saisi tehtyä suoritukset mahdollisimman pienillä avuilla, ilman että Amy vetäisi hernettä nenäänsä siitä että se joutuisi suorittamaan jotain muuta kuin eteenpäin liikkumista.

Alkuun tammalla ja ratsastajalla oli pienoisia mielipide eroja, mutta hiljalleen Trevor alkoi löytämään oikeaa tapaa ratsastaa ruunikkoa ja Amy oli paljon vastaanottavaisempi ratsastajansa avuille. Heti kunhan Amya oli saatu vain hieman rennommaksi käynnissä, sai Trevor siirtää tamman raviin ja ravissa mies sai hakea ratsultaan vain rentoutumista sekä mahdollisesti hyvää ja rentoa liikettä. Alkuun tamma oli hieman vastahankainen sen suhteen että sen tulisi rentoutua saati liikkua eteenpäin, mutta pienillä vinkeillä ja ratsastajan apujen käytön muutoksella Amyn ravi alkoi myös rentoutumaan ja mitä rennommaksi tamma muuttui, sitä paremmin se liikkui ja tamman askellus näytti paljon paremmalta.

Laukassa Amy oli koko valmennuksesta rennoimmillaan ja Amyn laukka pyöri todella hyvin sekä se näytti hyvin ilmavalta. Kehuinkin tamman laukkaa ääneen ja Trevor onnistui löytämään Amyn laukkaan vielä vähän näyttävyyttä ja liikettä jolloin se oli entistäkin näyttävämpää, ilman että sen pyörivyys kärsi. Lopulta annoin Trevorille luvan aloittaa omatoimiset loppuverryttelyt ja miehen siirtäessä Amyn laukasta raviin aloitin kertomaan omaa loppupalautettani valmennuksesta ja ratsusta. Osittain Trevor allekirjoitti loppupalautteeni, mutta mies myös kyseli tarkennuksia pariin lausuntooni ja kävimmekin lyhyen keskustelun siitä miten Amyn treenejä voisi olla järkevää jatkossa tehdä.

Päiväkirjamerkinnät

Päiväkirjamerkintä 00.00.2020