Yleislaatuarvostelu

virtuaalinen laatuarvostelu

Pisteytys ja pisterajat

  1. Tekstiosio :: max. 40 pistettä
  2. Jalostusosio :: max. 30 pistettä
  3. Kilpailuosio :: max. 20 pistettä
  4. Rakennearvostelu :: max. 20 pistettä
  5. Lisäpisteet :: max. 20 pistettä

Alapisterajat

  • YLA1* 120 pistettä
  • YLA1 100 pistettä
  • YLA2 80 pistettä
  • YLA3 55 pistettä

Maksimipisteet 130p.
Alle 55 pistettä saanutta hevosta ei palkita.


1. Tekstiosio / max. 40 pistettä

Luonnekuvaus (max. 16 pistettä)

Alas on laitettu vain kolmen kohdan pistemääritelmät. Esimerkiksi 1 pisteen saa, jos arvostelu on jotakin 0-2 pisteen kriteerien väliltä.

Persoonallisuus max. 4 pistettä

Luettavuus ja oikeinkirjoitus max. 4 pistettä

Pituus ja panostus, sekä kokonaisuus max. 4 pistettä

Luonteen sopivuus hevosen koulutustasoon max. 4 pistettä
Esim. Pelkääkö GP-tason hevonen kaikkea kouluradalla, eikä mene kuljetusautoon vai onko se hyvä kilpahevonen?


Muut tekstit (max. 24 pistettä)

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset (max. 10 pistettä)

Lisäpisteet (max. 14 pistettä)

Lisäpisteet annetaan jokaiselle yksittäiselle tekstille, kunnes pistemäärä täyttyy.

Päiväkirjamerkinnöissä tulee pääosassa olla arvosteltava hevonen! Merkinnöistä, joissa on kerrottu useammasta hevosesta tai vain sivuttu arvosteltavaa hevosta, ei tuomarin ole pakko antaa pisteitä. Hevosen lasketaan olleen pääosassa, jos koko merkintä kertoo arvosteltavasta hevosesta tai pitkässä tarinassa on kerrottu huolellisesti hevosesta, mutta myös muista aiheista.


2. Jalostusosio / max. 30 pistettä


Sukupisteet (max. 18 pistettä)

Suvuttoman hevosen pisteytys

Mikäli hevosella ei ole sukuselvitystä, mutta sukutaulussa on nimi, väri ja säkäkorkeus:

Mikäli hevosella on sukuselvitys, se arvostellaan pituudesta huolimatta kokonaisuutena. Alla on neljän kohdan pistemääritelmät. Esimerkiksi 1 pisteen saa, jos arvostelu on jotakin 0-2 pisteen väliltä.

Mikäli sukuselviyksessä tai sukutaulussa ei tule esiin vähintään kahden polven sukulaisten säkäkorkeus ja väri, vaikuttaa tämä merkittävästi sisällön pisteytykseen. Hyvässä sukuselvityksessä tulee olla kerrottu sukulaisten taustasta, luonteesta tai käyttötarkoituksesta. Sukuselvitykset arvostellaan pääasiassa luettavuuden ja sisällön perusteella; yksipolvisella sukuselvityksellä on mahdollista saada max. kaksi pistettä/osio.

Realistisella sukuselvityksellä tarkoitetaan, että hevosella on siihen itseensä sopiva suku. Esimerkiksi epärealistisen korkeatasoiset hevoset rotuun nähden tai epärealistiset ulkonäkönäkökuvaukset (esim. 120-senttinen shetlanninponi) eivät oikeuta täysiin pisteisiin, vaikka sukuselvitys olisi hyvin kirjoitettu. Hevoseen sopimaton sukuselvitys on esimerkiksi Grand Prix -tasoinen täysi suku hyvärakenteisia, mikäli hevonen itse on huonorakenteinen ja hyvin matalatasoinen.

Tuomarit hyödyntävät sukuselvityksiä tuomaroidessaan KERJ laatuarvostelun tuomarin käsikirjaa (kohta 4b-i "millainen on hyvä sukuselvitys").

Suvullisen hevosen pisteytys

Ensimmäisen kolmen polven sukulaisilla tulee olla sivuillaan vähintään kolme seuraavista, jotta se voi saada pisteitä: Kuva, muu jälkeläinen kuin arvosteltava hevonen, kilpailuja tai tekstejä. Tuomari pisteyttää sukulaisen tapauskohtaisesti; Kolme kohtaa vaaditusta sisällöstä ei tarkoita automaattisesti kolmea pistettä. Neljännestä polvesta eteenpäin suku pisteytetään sukupolvittain, yksi selvitetty sukupolvi on yhden pisteen arvoinen. Sukulaiset voivat olla joko taulukossa, erillisellä sivulla tai listattuna sukutaulun alle.

Kadonneita sukulaisia ei voi korvata sukuselvityksellä. Mikäli hevosella on kolmen polven sisällä evm-sukulaisia, ne pisteytetään samalla tavalla kuin suvuttomien hevosten sukulaiset.


Jälkeläispisteet (max. 12 pistettä)

Tiedotuksia

21.2.2023 - YLA:n tilaisuudet muuttuvat joka toinen kuukausi järjestettäviksi

Yhteystiedot

Ylläpito:
Minni VRL-10337 & kalmo VRL-11016 & Jassu L. VRL-08942 & Jewell VRL-08085
ylaatuarvostelu@gmail.com

© YLA | Ulkoasu © Milja | Taustakuva © The Inspiration Gallery