VH23-030-0197

Kjalla frá Sundvik

hevosen meriitit

Pääkuva R. (klikkaa isommiksi!)

Syntynyt 14.07.2013 - 10v (4v 14.07.2017) Ylläpitäjä Elina Heikkilä
Rotu, Skp Islanninhevonen, tamma Kasvattaja Inga Björnsdottir evm
Säkäkorkeus 150cm Painotus Yleispainotteinen
Väri ja merkit Tummanruunikko, kuonopilkku Koulutus HeC / 60cm / 4-käynti

Historia

Rasmuksen hevosharrastuksen saadessa kunnolla tuulta alleen ja yhden ratsun jäädessä nopeasti riittämättömäksi kahdelle ratsastajalle eteen tuli puheet toisen ratsun hankinnasta. Kuitenkin pohdinnan kautta pariskunta tuli siihen lopputulemaan jotta ainakaan heti ei välttämättä olisi järkevää ostaa toista hevosta. Näin ollen katseet kääntyivätkin ylläpitoon tarjottavien hevosten puoleen ja pitkän etsinnän jälkeen Rasmus löysi Kjallan joka tuntui sopivalta vaihtoehdolta isä-tytär ratsuksi.

Luonnekuvaus

Kuvankaunis Kjalla syntyi heinäkuisena sunnuntaina kasvattajalleen islannissa. Tamma oli emänsä kolmas varsa ja *** osoitettuaan olevansa hyvä emä, ei Ingalla ollut mitään huolta siitä etteikö kaikki menisi hyvin. Vain muutamaa tuntia syntymänsä jälkeen Kjalla antoi jo ensimmäisiä maistiaisia tulevasta luonteestaan. Tummanruunikko vauva hevonen oli kiinnostunut ympäristöstään ja tuntui nauttivan täysin siemauksin kaikesta huomiosta mitä se sai. Kasvaessaan tähän ei tullut mitään muutosta ja Kjalla nauttiikin edelleen kaikesta huomiosta mitä sille vain tarjotaan.

Ratsutusikään saapuessaan Kjalla yllätti kaikki sillä kuinka helppoa tuota oli opettaa. Oikeastaan mikään ei tuntunut olevan tammalle hankalaa tai sellaista mistä se ei olisi pitäny. Tokihan Kjalla osasi kertoa milloin kaikki ei välttämättä ollut sen mieleen, mutta missään kohtaa tamma ei ole tehnyt mitään pahaa. Ratsuna Kjalla onkin oikea monitoimihevonen ja rauhallisen luonteensa puolesta se osoittuikin sopivan monentasoisen ratsastajan ratsuksi.

Tummanruunikko tamma taitaa koulupuolella helpon c:n tehtävät ja oikeanlaisen ratsastajan kanssa Kjallan voi saada taipumaan myös helpompiin helpon b:n tehtäviin. Kjallaa voi ratsastaa hyvinkin kevyillä avuilla, mutta se ei vedä palkokasvia sieraimeensa vaikka joskus avut olisivatkin hieman kovempia. Täysin epäselvillä avuilla Kjalla ei toimi millään tasolla ja silloinkin tamma vain pysähtyy ja alkaa tökkimään ratsastajansa varpaita, kuin kysyen mitä ihmettä ihminen tuon satulassa haluaisikaan.

Rataesteillä Kjalla hyppää kyllä pieniä esteitä, mutta mikään esteratsu tamma ei ole. Alkuun se kaipaa myös ratsastajaltaan tukea jotta ensimmäisten esteiden ylitse päästään.Jokainen onnistunut hyppy rakentaa tamman luottamusta itseensä ja loppupeleissä sen kanssa onkin ihan mukava hypätä. Maastoesteillä Kjalla tarvitsee paljon enemmän apua ja tukea ratsastajaltaan. Pieniä ja helppoja esteitä tamma kyllä ylittää, mutta mitään hurjankorkeita ei sen kanssa pääse kokeilemaan.

Askellajiratsuna Kjalla on elementissään, sillä tamman koulutuksen pääpaino on ollutkin tuossa lajissa. Nelikäyntisenä tammalta löytyy perinteisten askellajien lisäksi myös töltti. Tummanruunikon töltti on todella pehmeää sekä helposti istuttavaa. Pääasiallisesti Kjalla tölttää rauhallisella tahdilla, mutta tölttiä on helppo säädellä nopeammaksi tai rauhallisemmaksi. Kjallan reipas töltti muistuttaa tahdiltaan melkein jopa laukkaa joten tummanruunikon kanssa on mahdollista päästä kokemaan aitoa vauhdin huumaa tämän erikoisaskellajin osalta.

Töltti ei kuitenkaan ole Kjallalle liian vahva askellaji joten myös ravi löytyy helposti. Toki ennen kuin yhteinen sävel Kjallan kanssa löytyy, saattaa tamma tarjota väärää askellajia vaikka korjaus oikeaan onkin lopulta helppoa.

Ehkä vähän islanninhevoselle yllättäen Kjallaa on ajo-opetettu. Tamma toimii niin takaa-ajossa kuin myös kärryistäkin, mutta se vaatii paljon rutiinia ajamiseen jotta siitä tulisi sille mukavaa. Kokeneen kuskin kanssa tammaa voi ajaa oikeastaan melkein kuka tahansa, mutta ujoimmille ajajille Kjalla ei ole se paras vaihtoehto ajaa. Hyväluontoinen tamma ei ajossakaan mitään pahaa tee, mutta säikähtäessään saattaa ottaa muutaman askeleen spurtin ennen kuin joko jää ihmettelemään paikoilleen tai etsii ensimmäisen vihreän tupsun ja alkaa laiduntamaan.

Matkaajana Kjalla ei ole kovin tottunut joten varsinkin pidemmillä matkoilla tammalla on hyvä olla jokin seuralainen. Koppiin ja hevosautoon neiti kävelee nätisti, toki jos kuljetusväline on yhtään hämärä se saattaa hieman kysellä jotta onkos oikeasti pakko. Ilman heinäverkkoa tai kaveria Kjalla ei nauti pitkästä seisomisesta kopissa. Tamma kannattaakin kokeilla purkaa mahdollisimman nopeasti, vaikka sitten niin jotta sen sitoo vain kopin kylkeen kiinni jotta tuo näkee ympärilleen.

Kisapaikoilla Kjalla katselee kiinnostuneena ympärilleen ja saattaa vastata jostain kuuluviin hirnahduksiin omalla kimeällä äänellään. Jos vain on mahdollista, Kjallan kanssa kannattaa tehdä pieni kävelylenkki kisa-alueen ympärillä jotta se pääsee vähän näkemään mitä tapahtuu. Vaikka tälle ei olisikaan aikaa, ei tamma silti tee mitään tyhmää, mutta se saattaa alkuun olla hieman jännittyneempi eikä niin hyvin avuilla kuin mitä ehkä siltä toivoisi. Kuitenkin rauhallisella ja päämääräisellä ratsastuksella Kjallan saa kyllä kuulolle jonka jälkeen sitä alkaa olla koko ajan helpompi ja mukavampi ratsastaa.

Kengitykseen, raspaukseen ja muihin hoitotoimenpiteisiin Kjalla on tottunut eikä tamma oikeastaan sano niistä sen suurempaa. Tokihan tuo on hyvä lukemaan käsittelijänsä mielentilaa joten tamman kanssa kannattaakin olla mahdollisimman rauhallinen jotta asiat saadaan onnistuneesti hoidettua.

i. Kár frá Sundvik
isl trnk 150cm
ii. Kilían frá Sudde
isl rnk 148cm
iii. Kjalar frá Sudde
isl trnk 148cm
iie. Kæja frá Kendúr
isl trnk 146cm
ie. Karólín frá Sundvik
isl rnk 149cm
iei. Klængur frá Isvikke
isl rt 149cm
iee. Læla frá Ervindsdottir
isl rnk 150cm
e. KóKó frá Sundvik
isl rt 147cm
ei. Kveldúlfur frá Endsvike
isl trt 148cm
eii. Kvasir frá Endsvike
isl rnk 146cm
eie. Eíndís frá Kvisikke
isl rnk 149cm
ee. Kría frá Sundvik
isl rt 150cm
eei. Kristhallr frá Trundélikke
isl m 149cm
eee. Kristný frá Sundvik
isl rt 146cm

Kár frá Sundvik oli omanlaisensa testivarsa. Orin isä oli osoittautunut hyväksi askellajiratsuksi jolla oli myös muutamia meriittejä ratsukisoista. Orin emänä oli taasen hyväksi harrasteratsuksi todistautunut tamma joka toimi pääasiassa siitoshevosena. Vaikka se olikin hankalaa, yritti Inga olla luomatta mitään tarkempaa mielipidettä siitä millainen orista tulisi ennen kuin sitä päästiin ratsastamaan ja sen asetti kavionsa kilpabaanoille. Ensimmäiset kilpailut olivat hienoista haparointia, mutta lopulta ori paljastui tasapainoiseksi ratsuksi joka pärjäsi niin kilpailuissa kuin myös harrasteratsunakin.

Kilían frá Sudde oli varsana vähän ruman ankanpoikasen näköinen eikä se välttämättä ollut aina ihan sulavaliikkeisin. Kuitenkin varsan kasvaessa se alkoi kehittymään todella nopeasti ja se muutti monen mielipiteet 180 asteisesti. Kisabaanoille päästessään Kilían alkoi kuitenkin nopeasti tekemään tulosta ja vaikka orista ei välttämättä tullutkaan kisabaanojen kirkkainta tähteä, ori keräsi itselleen silti hyvän määrän meriittejä. Jalostuskäytössä Kilían oli hieman säännöstellysti eikä orilla olekaan kuin viisi varsaa.

Kjalar frá Sudde aloitti uransa hienolla menestyksellä ja jo nuorella iällä ori menestyi varsinkin islanninmestaruuksissa. Kuitenkin orin uran ollessa parhaimmillaan, ori alkoi mystisesti oireilemaan ja se päätettiin jättää pitkälle tauolle. Tauon aikana ori sai nauttia elämästä vain laitumella sekä säännöllisestä kehonhuollosta. Melkein vuoden tauon jälkeen oria alettiin palauttelemaan takaisin työhön, mutta se ei kuitenkaan tuntunut enään yhtä innostuneelta kuin ennen loukkaantumistaan. Kjalar oli kuitenkin vielä hyvässä iässä joten ori pääsi nauttimaan rennosta harrastehevosen elämästä sekä jalostuskäytöstä.

Kæja frá Kendúr ei ikinä vaikuttanut sellaiselta jotta sen veri vetäisi kilpabaanoille. Tamman kanssa kisattiinkin tästä johtuen vain satunnaisesti ja sen tulostaso oli hyvin vaihtelevaa. Vaikka se ei ollutkaan mikään kisabaanojen tähti, tamman kiltti ja tasainen luonne sekä suku nostivat sen kasvattajien mielenkiinnon kohteeksi. Kæjalla on neljä varsaa joista kolme on jatkanut emänsä kavionjäljissä hyvänä harrastehevosena ja yksi tamman varsoista on kerännyt itselleen muutamia meriittejä.

Karólín frá Sundvikia ei ikinä katsottu sillä silmällä jotta tammaa lähdettäisiin rakentamaan kohti kisabaanoja. Eihän tammassa mitään suurta vikaa ollut, mutta sen ajateltiin soveltuvan paremmin vähän laadukkaammaksi harrastehevoseksi. Tamman tullessa myyntiin sille etsittiinkin juuri tällasita kotia ja parin vuoden etsinnän jälkeen eteen tuli sellainen ostajaehdokas joka vaikutti enemmän kuin täydelliseltä. Tamma toimikin juuri täydellisesti tällaisessa käytössä ja harvoista kisoistaan huolimatta tammaa liisattiin jalostukseen kolmenvarsan verran.

Klængur frá Isvikke saapui kisabaanoille hyvin myöhäisellä iällä. Nuorena ori myytiin yksityiseen käyttöön josta se kuitenkin vain parissa vuodessa siirtyi vaellustallille. Vaellusratsuna ori toimi hyvin ja monet ihastuivatkin sen helppoon luonteeseen siitä huolimatta jotta kyseessä oli ori. Vaellustalli meni kuitenkin muutamassa vuodessa nurin ja Klængur oli taas myytävänä. Tällä kertaa ori kuitenkin onnekseen löysi loppuelämän kotinsa jossa se pääsi niin kisa- kuin jalostuskäyttöönkin.

Læla frá Ervindsdottirista piti tulla siitostamma. Kuitenkin tamma oli todella hankala saada tiinehtymään joten tamman ensimmäinen varsa jäi samalla myös sen ainoaksi. Tamma myytiin varsan vieroituksen jälkeen harrateratsuksi ja sillä uralla tamma pysyikin aina siihen asti jotta se päästettiin eläkkeelle.

KóKó frá Sundvik kilpaili pitkän ja menestyksekkään uran. Tamma loisti niin aloittelijoiden luokissa kuin myös vaativammissakin luokissa. Kisauransa jälkeen tamma siirtyi siitokseen ja vaikka sillä olikin teelusikallinen liikaa luonnetta, se osoittautui kuitenkin hyväksi ja helläksi emäksi. KóKólla on kuusi varsaa joista kaikki varsinkin tammat ovat perineet emänsä kipakkuutta, mutta hienoja askellajeja joilla varsat ovat pärjänneet askellajikisoissa.

Kveldúlfur frá Endsvike kilpaili kansallisella- sekä kansainvälisellä tasolla hyvällä menestyksellä. Ori keräsi itselleen muutaman suuremman ja tunettumman kilpailun voiton sekä sijoituksen joka nosti sen tunnettavuutta islanninhevospiireissä. Vaikka oria olisikin useampikin kasvattaja halunnut käyttää jalostukseen, ei sillä ole kuin viisi varsaa.

Kvasir frá Endsvike aloitti elämänsä heikoilla korteilla, sillä ei ollut täysin varmaa jotta selviäisikö ori. Muutaman kuukauden mittaisen intensiivisen tehohoidon jälkeen ori alkoi kuitenkin vahvistumaan ja kaikki alkoivat uskomaan jotta ori selviäisi. Alustaan johtuen Kvasiria ei ikinä myyty kasvattajaltaan ja oria pidettiinkin hieman pumpulissa koko elämänsä vaikka se saikin elää normaalin hevosen elämää. Orilla on muutamia kisatuloksia nimellään sekä pari jälkeläistä.

Eíndís frá Kvisikke oli kunnon monitoimitamma. Ruunikko toimi pääasiassa vaellusratsuna aloittelevien ratsastajien kanssa ja samalla se myös kilpaili kansallaisella tasolla. Eíndís ei ollut rakenteellisesti se kaunein islanninhevonen, mutta tamman neljä tasapainoista askellajia korvasivat hyvin sitä mitä se rakenteessa hävisi. Tammalla oli myös kultainen luonne jonka vuoksi se voittikin ihmiset helposti puolelleen. Harmillisesti tammasta ei kerennyt jäämään kuin vain pari jälkeläistä ennen kuin se menehtyi yllättäen.

Kría frá Sundvik kilpaili rauhallisella tahdilla kansallisella tasolla askellajikilpailuissa. Tammasta ei odotettu suurempia joten se, että tuo pärjäsikin kilpailuissa hyvin oli täysi yllätys. Kisauransa aikana tamma toimi myös siitostammana ja sillä onkin kuusi kaunista varsaa.

Kristhallr frá Trundélikke kilpaili todella menestyksekkäästi niin matkaratsastuksessa kuin myös askellajikilpailuissa. Kristhallr löysi oman paikkansa ihmisten puheista nopeaa tahtia ja monet kysyivätkin oria jalostukseen omille tammoilleen. Oria ei kuitenkaan haluttu käyttää jalostukseen ihan liikaa joten vain harvat ja valitut saivat orista isän kasvateilleen. Orilla on viisi varsaa tarkkaan valituista yhdistelmistä.

Kristný frá Sundvik kilpaili oikeastaan vain harrastetason kilpailuissa. Eihän tammassa ollut mitään vikaa, mutta kukaan ei kuitenkaan vain innostunut kilpailemaan tammalla aktiivisesti. Rauhallisen kisauransa lisänä tamma toimi myös jalostuksessa ja sillä on kuusi varsaa.

Jälkeläiset

00.00.0000 - o./t. ei jälkeläisiä - e./i. emän/isän nimi - om. omistaja

PÄIVÄKIRJA

Kouluratsastus (Villit)

Osallistumisia 1/40, joista voittoja 0

24.07.2027 - Kutsu - HeC - 10/16 64.482 %

00.00.0000 - Kutsu - luokka - 0/0

00.00.0000 - Kutsu - luokka - 0/0

00.00.0000 - Kutsu - luokka - 0/0


Askellajiratsastus (ARJ)

Sijoituksia 4/40, joista voittoja 1

31.10.2023 - CUP - Töltti T.1 - 2/21
10.11.2023 - Kutsu - Helppo Töltti - 1/15 10.11.2023 - Kutsu - 4-käynti V.1 - 2/22

01.04.2024 - Kutsu - Töltti T.2 - 3/18

00.00.0000 - Kutsu - luokka - 0/0

00.00.0000 - Kutsu - luokka - 0/0

00.00.0000 - Kutsu - luokka - 0/0


Näyttelytulokset

00.00.0000 - Kutsu - PKK luokka - t: tuomari - tulos "Tuomarin kommentti"

VALMENNUKSET

Ulkoasu © VRL-13383
Virtuaalihevonen / A sim game horse