Menestys
3v. - 17.11.2021 4v. - 17.05.2022 5v. - 17.11.2022 6v. - 17.05.2023 7v. - 17.11.2023 |
8v. - 17.05.2024 9v. - 17.11.2024 10v. - 17.05.2025 11v. - 17.11.2025 12v. - 17.05.2026 |
13v. - 17.11.2026 14v. - 17.05.2027 15v. - 17.11.2027 16v. - 17.05.2028 17v. - 17.11.2028 |
18v. - 17.05.2029 19v. - 17.11.2029 20v. - 17.05.2030 21v. - 17.11.2030 22v. - 17.05.2031 |
Miko ei ole hirveän huomionhakuinen hevonen, mutta se kyllä ottaa vastaan kaiken huomion mitä sille jaetaan. Pitkät puunaushetket saavat kuitenkin orin jossain kohtaa näyttämään sitruunan syöneeltä ja se alkaakin vihjailemaan hoitajalleen että jos nyt kuitenkin vain vaikka edettäisiin seuraavaan vaiheeseen. Pahaa ori ei kuitenkaan tee vaikka sillä hermo menisikin, enemmänkin se saattaa alkaa vain vilkuilemaan sekä mahdollisesti nostelemaan jalkojaan.
Orilla on sopivaa näyttävyyttä omaava askel, joka kuljettaa valjakkoa varmasti eteenpäin ja Miko tuntuukin suorittavan tehtävät aina 100% innostuksella. Ajohevosena Miko on kevyt eikä se ala painamaan ohjalle vaikka se keräisikin kierroksia. Miko suorittaa kaikki tehtävät todella hyvin eikä niiden toistaminen tunnu haittaavan ja aina kun oria kehuu onnistuneesta suorituksesta, se tuntuu vain innostuvan.
i. Fijân v.d. Bjirketûke 3 star prospect, Quality |
ii. Djoer v.d. Bjirketûke evm | iii. Kabouter evm |
iie. Ferwûnderje v.d. Meie Lânje evm | ie. Eilân v.d. Bjirketûke evm | iei. Stjerretekenevm |
iee. Fedetteevm | ||
e. Fine Knights Femma First Champion, KTK-III |
ei. Prince Imperial evm | eii. Escartonevm |
eie. Cavielle of Clarity Call evm | ee. SanClaire evm | eei. Jonker evm |
eee. Rik evm |
Sukuselvitys
Djoer v.d. Bjirketûke kisakenttien musta tähti. Jo ennen kuin ori astuikaan parrasvaloihin, siitä puhuttiin seuraavana tulevaisuuden tähtenä. Eerona kotitallillaan tunnettu ori on pitkän linjan kasvattajalta ja määrän sijaan tuo keskittyikin laatuun joten sen vuoksi orivarsasta saatettiin odottaa suuria. Kuitenkin Eeron aloittaessa kisauransa mietittiin jo, oltiinko siitä odotettu liikoja sillä sen menestyskulku alkoi todella hitaasti ja rikkonaisesti, mutta kunhan ori vain pääsi menestymisen makuun, menestystähän todellakin tuli.
Jo nuoresta ori oli monen friisiläiskasvattajan puheissa ja vaikka sille olisi ollut tammoja tarjolla jonoksi asti, ei ori astunut kovinkaan montaa tammaa per kausi ja silloinkin jokainen tammaehdokas pohdittiin tarkkaan. Eeron varsoista onkin tullut isänsä perässä hyviä käyttöhevosia.
Kabouter on suomalais-hollantilaisen kasvatusyhteistyön tulos. Teroksi kotona kutsuttu ori oli hieman villikortti yhdistelmästä, sillä luonteikkaasta isästä ja kiltistä, hieman seinäruusumaisesta tammasta saattoi tulla vaikka ja minkälainen varsa, riippuen kumman geenejä se perisi enemmän. Kuitenkin geenilotto oli myönteinen ja orissa yhdistyy juuri sopivasti isänsä tulisuus ja emänsä rauhallisuus. Nuorempana se aiheutti hieman pahastusta kisapaikoilla, mutta kuitenkin tulokset joita ori niitti korvasivat yleensä sen ongelman ja näin ollen se oli parillakin astutuskaudella yksi kysytyimmistä siitosoreista.
Ferwûnderje v.d. Meie Lânje hollannissa vaikuttanut friisiläistamma tuli hieman kiertoteitä Djoer v.d. Bjirketûke kasvattajan tietoon. Vaikka tamma ei ollut kovikaan meritoitunut, siinä oli joku mikä teki siitä kuitenkin niin kiinostavan, että nähtiin kannattavaksi yrittää saada tamma siitosleasingiin Suomeen. Tuosta leasingista tammasta jäikin parin vuoden ajalta kaksi varsaa suomeen ja molemmista on näyttänyt tulevan hyviä ja taidokkaita kilpahevosia.
Eilân v.d. Bjirketûke oli määrä myydä heti vain kun varsa olisi vieroitettu. Tamman vanhemmat eivät olleet mitään super periyttäjiä joten varsasta pohdittiin tulevan hyvä harrastehevonen jollekkin joka sellaista kaipaisi. Kuitenkin tammavarsan elämä oli vaakalaudalla heti sen syntymästä alkaen ja mitä enemmän sitä hoidettiin, sitä mahdottomammaksi tuli ajatus tamman myynnistä. Lopulta Eilaksi lyhennetty tamma sai viettää omalla tavallaan maskottihevosen elämää ja kun eläinlääkäri vain näytti vihreää valoa Eilalle etsittiin ori ja tamma sai aloittaa lyhyen siitosuran.
Sterretjeken kilpaili historillisessa ratsastuksessa, jonka lisäksi orilta löytyy myös kilpailutuloksia valjakkoajon puolelta. Sterrenä tunnettu ori oli tasaluontoinen eikä sen liikkumisessakaan ollut mitään suurempaa wow elementtiä. Kuitenkin se oli tasainen suorittaja joten sille oli sen vuoksi kysyntää myös jalostuksessa kun etsittiin oreja harrastehevosten jalostukseen.
Fedette kisakenttien monitaituri ja tammalta löytyikin sijoituksia ja meriittejä useista lajeista. Rauhallinen tamma toimi niin kisamaailmaan tutustuvien ratsastajien ratsuna, kuin myös jo kokeneempien ja korkeammalla tasolla kilpailevien ratsastajien kilpakumppanina, sijoittuen molemmilla tasoilla. Parin aktiivisemman kisakauden jälkeen tamma sai pitää yhden kauden mammalomaa ennen kuin sitä alettiin palauttamaan takaisin kisakentille.
Prince Imperial musta friisiläisori kilpaili valjakkoajossa niin yksilö kuin pariluokissakin. 161cm korkea ori pärjäsi kisa-areenoilla tasaisella menestyksellä.
Escarton kilpaili uransa aikana niin valjakkoajossa kuin kouluratsastuksessakin. Ori ei ollut mikään superstara kummassakaan lajissa, mutta 160 säkäinen hevonen keräsi silti hyvän määrän tuloksia nimelleen.
Clavielle of Clarity Call melkein ponin mitoissa oleva 151cm korkea friisitamma. Pienestä koostaan huolimatta musta tamma oli sisukas tapaus ja se kilpailikin hienolla tulostasolla valjakkoajossa.
SanClaire musta, 159cm korkea friisiläistamma loi uraansa tasapuolisesti niin siitoshevosena kuin myös valjakkoajossa.
Jonker musta friisiläinen oli näyttävä näky vaikka sitten vain tarhaillessa. 165cm korkea friisiläisori hurmasi kansaa kouluratsuna.
Rik 168cm korkea musta friisiläistamma joka toimi siitoksessa koko uransa.
Jälkeläiset
02.03.2022, t. Amira (VH22-040-0082), e. Arya V (VH22-040-0065)Kilpailut
Valjakkoajojaos (VVJ) : Taso: 10 (Maksimi iän perusteella: 10, maksimi pisteiden perusteella: 10, valittu maksimitaso: 9)Heti kun annoin Mikon ohjastajalle luvan lähteä suorittamaan tehtäviä ensimmäisen kerran, musta friisiläinen näytti siltä että se oli enemmän kuin valmis. Valjakko sai tehdä ensimmäisen suorituksen omaan tahtiinsa ja vasta sen jälkeen sitä lähdettiin pilkkomaan paloihin ja katsomaan että mitä täytyisi muokata seuraavilla kierroksilla. Pääasiallisesti Mikon suorittaminen oli hyvän näköistä ja musta ori liikkui reippaalla askelluksella eteenpäin, eikä tuon ohjastajalla näyttänyt olevan suurempia ongelmia ohjastaa Mikoa radalla.
”Siirtymiin voisi kiinnittää hieman enemmän huomiota. Nykyiselläänkin ne on hyvät, mutta jos niihin saisi ihan pikkuisen vielä täsmällisyyttä niin ne olisi ihan täydelliset. Kokeillaan niitä ihan vain yksittäin ja katotaan että saataisiinko niistä vähän nopeammat. Se kuitenkin lisää ja kokoaa hyvin joten en mä usko että sen puoleen siinä on mitään isoa ongelmaa.”
Valmennuksen edetessä valjakko sai tehtyä juuri oikeansuuntaisia muutoksia tekemiseen joten loppuvalmennuksesta valjakko saikin tehtyä parannuksia suorittamiseensa, ennen kuin oli aika päättää tämä valmennus.
Valjakko oli jo verrytellyt valmiiksi saapuessani nurmikentälle ja sain vaihdettua ohjastajan kanssa muutaman sanan ennen kuin olimme valmiita aloittamaan. Mikoksi esitelty ori kerrottiin nuoreksi ja vielä hieman vihreäksi joten ori voisi spookkailla sen vuoksi hieman valmennuksen aikana.
Valmennuksessa keskityttiin tänään erilaisiin portteihin ja niiden läpi ajamiseen erilaisilla linjoilla. Alkuun linjat olivat hyvinkin suoria ja helppoja jotta valjakko pääsi myös hieman paremmin tekemisen makuun. Hiljalleen linjoja alettiin vaikeuttamaan ja niitä suoritettiin käynnin lisäksi myös ravissa. Miko näytti helpolta hevoselta ohjata ja ajaa eikä valjakolla tuntunut olevan suurempia ongelmia saada tehtäviä suoritettua.
Lopulta valjakko sai siirtyä tekemään tehtäviä laukassa sekä koko ajan muuttamaan linjaansa niin että lopulta mikään lähestyminen ei ollut täysin suora. Miko suoritti jokaisen lähestymisen todella hyvin eikä nuorella orilla tuntunut olevan mitään ongelmaa tehtävillä vaikka osassa olikin vaikka ja mitä koristusta sekä mukana oli myös vesi.
Miko muutti tänään kotiin Lukariksen hevoskeskukselta. Nuori ori pääsee ensin vain kotiutumaan paremmin uuteen talliin ja opettelemaan uusia rutiineja sekä viettämään vielä muutaman hetken laitumella, ennen kuin sen oppikoulu alkaa.
Kasvattajallaan orin kanssa on opeteltu perusasioita mitä ison hevosen elämään kuuluu ja myös Mikon ajokoulutus on aloitettu joten pienen kesäloman jälkeen ori pääsee jatkamaan ajohevosen oppeja ja tarkoituksena olisi saada vaunutkin perään ennen lumen tuloa. Miko on ilmeisesti ollut helppo opetettava vaikka ajoittain mukaan on mahtunutkin nuoren hevosen kiukuttelua, joten mielenkiinnolla seuraamme millainen nuoresta orista kuoriutuukaan.
Ehkäpä jonain päivänä isää ja poikaa saatetaan kokeilla jopa parivaljakkoon, mutta sitä ennen käydään näyttämässä Mikolle vähän eri paikkoja treenien ja kisojen muodossa. Mahdollista tietenkin on myös sekin, että isä ja poika eivät tule samojen vaunujen eteen mahtumaan joten saapa nähdä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Mikon kanssa ollaan opeteltu ison hevosen elämää ja ori on päässytkin jo tutustumaan valjaisiin sekä takaa-ajoon. Treenit mustan komistuksen kanssa ovat olleet kuitenkin lyhyitä ja ne ollaan pyritty lopettamaan vielä siinä vaiheessa kun Mikolle ollaan saatu onnistumisen tunne aikaan, mutta treeni ei ole ollut liian pitkä.
Kuitenkin kokemuksen ja iän lisääntyessä on tarkoituksena alkaa treenaamaan Mikon kanssa pidempiä pätkiä sekä jossain kohtaa ottaa mukaan myös ensin ihan koppakärryt ja siitä hiljalleen edetä valjakkovaunuihin ja alkaa treenaamaan kohti valjakkokisoja. Kuitenkaan mitään kiirettä ei orin kanssa pidetä ja asioissa edetään Mikon osoittamalla tahdilla.
Mikon kanssa ollaan käyty myös Rate My Pony arvostelussa mistä ori nappasi itselleen 2 star prospect palkinnon. Palkinnon avulla onkin hyvä jatkaa sitten aikuisena laatuarvostelu uraa, sillä se taitaa tuoda pientä plussaa ainakin yleislaatuarvostelussa. Kuitenkin ennen aikuisiän laatiksia orilla olisi toivottavasti vielä edessä friisivarsojen laatuarvostelu sekä valjakkovarsojen laatuarvostelu, joista molemmista oripoika saisi toivottavasti mahdollisimman hyvät palkinnot.
Ulkoasu © Pilvimarja 2013 / Heidi