Inkberry v. Helmwald


© VV / Vapaasti
» Virallinen nimi: Inkberry v. Helmwald "Iiro"
» Sukupuoli: Ori
» Rotu: Hannover
» Väri: Ruunikonkimo EE/Aa/Gg
» Säkäkorkeus: 170cm
» Syntymäaika: 03.03.2021 - M Layouts / raitatossu.net/mayflower

» Koulutus: 160cm
» Painotuslaji: Esteratsastus

» Kasvattaja: Gestüet Helmwald
» Omistaja: VRL-10337

» Rekisterinumero: VH21-011-0082

Menestys


3v. - 25.07.2021
4v. - 11.09.2021
5v. - 29.10.2021
6v. - 16.12.2021
7v. - 02.02.2022
8v. - 22.03.2022
9v. - 09.05.2022
10v. - 26.06.2022
11v. - 13.08.2022
12v. - 30.09.2022
13v. - 17.11.2022
14v. - 04.01.2023
15v. - 21.02.2023
16v. - 10.04.2023
17v. - 28.05.2023
18v. - 15.07.2023
19v. - 01.09.2023
20v. - 19.10.2023
21v. - 06.12.2023
22v. - 23.01.2024

Luonne

Iiro on ensimmäinen Kaskiahteeseen ostettu hevonen. Pitkään mietittiin millaisia oreja tallille haluttaisiin hankkia ja palkitusta suvusta oleva Iiro pisti silmään ja pienen neuvottelun jälkeen hannover muutti vieroituksen jälkeen Kaskiahteeseen odottamaan ratsutusta sekä kilpailu-uraa ja laatuarvosteluihin pääsemistä. Haaveissa olisi että Iiro aloittaisi kisauransa onnistuneesti ja keräisi hienon määrän sijoituksia sekä mahdollisesti jopa muutaman voitonkin.

Iiro on kuin iso koiranpentu. Ori on mukana kaikessa mitä tapahtuu ja jos Iiro löytää jotain mielenkiintoista, saattaa tuo seurata hoitajaansa vaikka ja mihin pitäen turpansa kiinni hoitajan taskussa tai harjapakissa. Iiro on helpoin hoitaa karsinassaan irti, sillä ori tekee kaiken mahdollisen jotta se pääsisi haistelemaan ja tutkimaan asioita, jotka herättävät sen mielenkiinnonnon. Iiroa voi poikkeuksellisesti hoitaa melkein kuka tahansa, pienempien hoitajien kanssa kuitenkin jonkin aikuisen kannattaa olla vähän pitämässä oria silmällä koska Iiro ei oikein tunne käsitettä ”oma tila.”

Iiro on kiva ratsu. Ori on herkkä, mutta ei kuitenkaan nirppanokka. Onhan Iiro välillä vähän kuuro pidätteille, mutta silloin yleensä tehdään sen mielestä ihan superkivaa hommaa, eli hypätään. Koulukiemurat eivät Iiron mielestä ole niin kivoja, mutta vastaankaan ei Iiro halua laittaa ainakaan kovin isosti on ori mahdollista saada taipumaan helppojen luokkien koulukiemuroihin, vaikka saattaa se välillä ehdotella myös omiakin tehtäviä jos pienen aivot eivät vain riitä prosessoimaan sitä mitä tuolta pyydetään.

Hyppäämistä Iiro rakastaa. Puomitehtävät orin mielestä ovat peruskauraa, mutta kunhan ne nousevat edes hieman maasta alkaa orin moottori löytämään uusia kierroksia ja mitä korkeammalle puomit nousevat, sitä reippaampi Iiro on ja sitä pyöreämmäksi sen hyppy muuttuu. Kuitenkin vaikka Iiro saattaa ajoittain olla hieman kova suustaan ja kuuro pidätteille, ei Iiro silti ole mahdoton ratsastaa. Vaatiihan ori hieman enemmän keskustelua silloin siitä onko pidätteillä oikeasti merkityskin, mutta miellyttävyys ei Iiron hypystä katoa edes vauhdissa ja kuuroudessa.

Iiron kanssa lastaukset ja kuljetukset, kuten myös kengitykset ja muut toiminnot sujuvat ilman mitään ongelmia, tai ainakin jos ei oteta huomioon orin koiranpentumaista mielenkiintoa kaikkea ja kaikkia kohtaan.

i. Ibiza v. Helmwald
ERJ-I, YLA2, HANN-II
ii. Iconoclast
ERJ-I, YLA1, VPVL-I, KTK-II, PM
iii. Iconos
evm, km, 168cm, hann
iie. K Cinnabun
evm m, 168cm, hann
ie. Heimlich Nera
ERJ-1, YLA2
iei. Abweichend
evm, hann, rn, 169cm
iee. Lustige K
evm, hann, prn, 168cm
e. Panthera v. Helmwald
ERJ-I
ei. Palermo
ERJ-I, YLA2, HANN-II
eii. Paraller
evm, hann, m, 169cm
eie. Kira v. Hauelt
evm, hann, trn, 170cm
ee. Naomi von Diefenbach
ERJ-II
eei. Nichtricht
evm, hann, rt, 172cm
eee. Cher von Diefenbach
evm, hann, rn, 167cm

Sukuselvitys

Iconos kilpaili voitokkaan uran Saksassa ja pohjoismaissa aina 150cm luokissa asti. Ori on jättänyt jälkeläisilleen erinomaista hyppytekniikkaansa ja se on saanut myös oritestissä huikeat pisteet.

K Cinnabun periytti varsoilleen hyvää ratsastettavuutta sekä mutkatonta luonnetta. Tamman päälajina oli rataesteet aina 150cm tasolle asti, mutta se starttasi urallaan myös muutaman kerran kouluratsastuksessa.

Abweichend oli ori josta olisi voinut tulla vaikka ja mitä. Kuitenkin nuorena tapahtunut loukkaantuminen päätti orin ratsu-uran ennen kuin se alkoikaan. Siitosorina sitä kuitenkin käytettiin parin kauden verran ja noilta kausilta orilla on parikymmentä jälkeläistä jotka ovat saaneet osansa isän hyvästä hyppytekniikasta.

Lustige K oli tamma jonka kanssa kokeiltiin useita ratsastajia ennen kuin oikeat kemiat kohtasivat toisensa. Tamma kisasi kansallisella 140cm tasolla, mutta myös 150cm radat tulivat sille tutuiksi. Lahjoistaan huolimatta tamma varsoi vain kahdesti, ennen kuin se päästettiin kunnioitettavassa 27-vuoden iässä ikivihreille.

Paraller oli kisapaikoilla varmasti huomiota herättävä näky tanssiessaan taluttajansa vierellä. Kuitenkin se loi show elkeistään huolimatta menestyksekkään kisauran ja varsoilleen tuo on myös periyttänyt hyvää hyppytekniikkaa.

Kira v. Hauelt tamma kasvoi kasvattajansa luona nuoreksi hevoseksi asti, ennen kuin eräs nuori kilparatsastaja hankki tamman omakseen. Uudessa kodissa se kilpaili ihan pikkukisoista aina kansalliselle tasolle asti. Vanhemmalla iällä tamma oli myös siitoskäytössä.

Nichtricht Keski-Euroopassa sekä Saksassa kilpaillut ori joka herätti huomiota koollaan sekä värillään. Ori sai useita jälkeläisiä, ennen kuin se ruunattiin ja myytiin eläkekotiinsa.

Cher von Diefenbach oli ruma ankanpoikanen. Tamma ei ulkonäöllään sokaissut, mutta se oli nopea ja huolellinen hyppääjä jonka vuoksi sen ura kestikin aina viisitoista vuotiaaksi. Sen jälkeen tamma siirtyi siitokseen ja kaksi sen varsoista on hyvin menestyneitä kilpahevosia ja lopuistakin tamman varsoista odotetaan suuria.

Jälkeläiset

23.01.2023, o. GS' River Dee (VH23-023-0020), e. Sierra Port of Lancaster (VH22-023-0134)
12.01.2023, o. Ironwood (VH23-031-0179), e. Willow Lady (VH23-031-0086)
20.08.2021, o. Heimdall Bizcochito (VH22-031-0043), e. Bisque Coup (VH20-031-0063)

Kilpailut

Esteratsastusjaos (ERJ) : Taso: 10 (Maksimi iän perusteella: 10, maksimi pisteiden perusteella: 11, valittu maksimitaso: 10)
hyppykapasiteetti: 2096.76
rohkeus: 2003.31
kuuliaisuus ja luonne: 2530.72

Valmennukset

Nuori ori näytti siltä että se oli ihan valmiina hyppäämään. Vaihdoin ratsastajan kanssa muutaman sanan nuoresta hevosesta ennen kuin annoin ratsastajalle luvan kerätä Iiroksi esitellyn hevosen ohjat tuntumalle ja siirtää nuoren raviin. Ratsastajalla oli hieman tekemistä Iiron ravin tahdin kanssa sillä nuori ori oli ihan valmis hyppäämään. Kunhan Iiron ravi oli hieman paremmin ratsastajalla hallinnassa, sai tuo kääntää orin tehtävälle, joka sisälsi 60cm korkean pystyn sekä 60-65cm korkean okserin. Esteiden välille ratsukon piti saada neljä laukka-askelta, mutta Iiro nosti niin iso askelisen laukan että ori suoritti tehtävän kolmella askeleella.

Pyysin ratsukkoa tulemaan tehtävän uudelleen ja tällä kertaa ratsastaja saisi pitää hieman tarkemmin huolta siitä että Iiro ei nostaisi ihan niin reipasta laukkaa jotta askelmäärä saataisiin osumaan kohdilleen. Pari yritystä myöhemmin väliin mahtui neljä askelta, ja sen jälkeen nostin esteitä kymmenellä sentillä ja lisäsin loppuun vielä loivan kaaren päässä olevan pystyn. Tälle tehtävälle ratsukko sai saapua laukassa ja ratsastajan tuli pitää huolta heti ensimmäisestä askeleesta jotta Iiro ei lähtisi kiihdyttelemään liikoja.

Ratsastaja sai pidettyä Iiron hyvin hallinnassa vaikka ajoittain olikin huomattavissa miten nuori, yritti painaa ohjalle ja päästä laukkaamaan tehtävälle kuin päätön kana. Kuitenkin ratsukko sai suhteellisen tasaisen suorituksen aikaan ja heti kun viimeinen este oli jäänyt taakse, annoin ratsastajalle muutaman huomion suorituksesta ja ohjeistin tuon ottamaan ratapätkän heti perään uudelleen. Nyt Iiro malttoi vieläkin paremmin ja ratsastajan oli paljon helpompi kontrolloida orin laukkaa joten tämä kierros sai jäädä valmennuksen viimeiseksi ja annoin ratsastajalle luvan omatoimisiin loppuverryttelyihin. Ratsukon suorittaessa loppuverryttelyjään annoin oman loppupalautteeni valmennuksesta ja kehuin Iiron suorittamista sillä innokkaaksi nuoreksi se alkoi kuitenkin loppua kohtaa kuuntelemaan ratsastajansa apuja hienosti.

Pieni tuulenvire, joka kävi kentällä, oli hyvinkin mukavan oloinen lämpimänä kesäpäivänä. Iiro, joka askelsi rennolla askeleella ratsastajansa alla näytti siltä että orilla olisi jo estetreeni alla. Säästä johtuen treeni pidettäisiinkin kevyenä ja keskityttäisiin enemmänkin tekniikkaan kavaleteilla, kuin radan suorittamiseen.

Ensimmäisenä tehtävänä ratsukolla olikin ihan vain suoralle asetellut neljä kavalettia jotka olivat innariväleillä. Ensimmäisellä kierroksella Iiro oli melkein polvillaan, kompuroidessaan puomeihin ratsastajan tuotua orin hieman liian löysästi tehtävälle. Ratsastaja oli kuitenkin hyvin perillä siitä miten tuon täytyisi korjata tilannetta ja seuraavalla kierroksella Iiron liike oli jo paljon reippaampaa hyvän matkaa ennen estettä. Reippaammalla tahdilla Iiro sai suoritettua tehtävän paljon helpommin ja orin meno oli sulavan näköistä.

Kavaleteilta siirryttiin yksittäisille matalille pystyille, joiden edessä oli maapuomi, jonka avulla Iiron ponnistuspaikkaa saatiin hieman muokattua ja näin ollen orin hyppyä matalammaksi sekä pyöreämmäksi. Vaikka sää oli lämmin, Iiro suoritti silti koko ajan todella hyvällä flowlla. Ratsastajan oli helppo vaikuttaa orin askeleeseen ja kaikenlaiset versiot tehtävistä tuntuivat onnistuvan orilta helposti. Ratsukon saatua pidettyä pienen käyntitauon pitkällä ohjalla, siirryttiin hieman enemmän ratapätkää muistuttaville tehtäville, vaikka esteiden korkeudet pysyivät edelleen kavalettikorkeuksilla.

Viimeisiä tehtäviä aloittaessa Iirosta alkoi näkymään jo pieni kuumuuden aiheuttama väsymys, mutta se jaksoi silti tsempata hienosti. Pari puomia tumahti kentän hiekalle ihan vain sen vuoksi että hevonen ei jaksanut enään nostaa jalkojaan ja tämän jälkeen Iirolta vaadittiinkin vain yksi kierros, jolla kaikki puomit pysyivät kannattimillaan. Se oli hyvä piste lopettaa tämän päivän valmennus ja ratsastajan antaessa orin ravata vapaita loppuraveja annoin tuolle oman loppupalautteeni valmennuksesta sekä muistutin vielä uudelleen muutamasta asiasta joita oli noussut valmennuksen aikana esiin.

Päiväkirja

12.05.2021

Iiron kanssa elämä on alkanut sujumaan hyvin. Ori sai ensimmäisen viikon oikeastaan vain kotiutua talliin ja sen kanssa tehtiin vain perus harjaukset päivittäin ennen kuin mitään sen vakavampaa otettiin kuvioihin. Kuitenkin omalla tavalla ruunamaisen luonteensa vuoksi ei varsan kanssa ole ollut mitään isoja ongelmia ja oikeastaan sille on suhteellisen nopeasti käynyt kaikki mitä on ikinä keksinytkään sille ehdottaa.

Tavoitteena olisi käydä syksyn aikana orin kanssa estevarsojen laatuarvostelussa joten sitä ajatellen Iiro on päässyt viikoittain irtohyppäämään ja sen kanssa ollaan hiljalleen pyritty myös vaikuttamaan hieman sen tekniikkaan. Mitään kunnollista treeniä ei kuitenkaan varsan kanssa ole vielä pitkiin aikoihin ajatuksissa tehdä, mutta sen verran mitä näin nuoren kanssa on mahdollista ollaan yritetty hyödyntää jotta ori esittäisi parhaat puolensa laatuarvostelussa.

Tavoitteissa olisi päästä käymään Iiron kanssa myös muualla irtohyppäämässä tai jossain muussa nuorille suunnatussa häppeningissä jotta se tottuisi matkustamiseen ja vieraissa maneeseissa sekä kentillä toimimiseen. Mahdollisuuksien mukaan oria on käsitellyt myös vierailijat ja sitä on yritetty sen avulla totuttaa myös vieraisiin ihmisiin, eikä oikeastaan kukaan ole vaikuttanut saavan Iiroa pois tolaltaan joten toiveet orin tulevaisuudelle ovat korkealla.

Vaikka Iiron ratsutus ei ole vielä vuosiin ajankohtaista, on silti alueen ratsuttajia alettu hieman katselemaan ja seuraamaan heidän kädenjälkeään ja ratsuja, joita nuo ovat opettaneet. Mukaan on mahtunut vaikka ja minkälaista tekijää, mutta pari hyvää ja Iirolle sopivan näköistä ratsuttajaa on kuitenkin tarttunut haaviin joten enää täytyy vain toivoa että jommallakummalla olisi yhden hevosen mentävä aukko aikataulussaan siinä vaiheessa kun Iiron ratsukoulutus voisi alkaa kunnolla. Sen jälkeen täytyykin vain toivoa että orista tulisi yhtä hieno ja järkevä ratsuhevonen, kuin millaisia ajatuksia se tällä hetkellä herättää tulevaisuudestaan.

21.07.2021

Iiron kanssa ollaan käyty vierailemassa Ratsuhevosten laatuarvostelussa, josta ori sai mukaansa Quality arvonimen. Orin käyttäytyminen tilaisuudessa oli yllättävän hyvää, vaikka miettii että kyseessä on vasta nuori hevonen, jonka kanssa ei ole hirveästi oltu tuttujen ympyröiden ulkopuolella. Kuitenkin reissu oli hyvää treeniä nuorelle hevoselle varsinkin kun tulossa on vielä estevarsojen laatuarvostelu.

Myös Rate My Pony arviointi tuli Iiron kanssa tutuksi ja ori nappasikin itselleen 3 star prospect arvonimen. Tässä tilaisuudessa Iiron käyttäytyminen olisi voinut olla ajoittain parempaakin, mutta minkä sitä nuori ori hormoneilleen voi ja voitto on jo sekin, että edes palkinto saatiin koko tilaisuudesta ja nuorten kanssa tuollaiset nyt ovat vain kokemuksen hakemista.

Ratsutustakin ollaan hiljalleen aloitettu nuoren kanssa satulahuopaan ja satulaan tutustumisen merkeissä. Kuitenkaan Iiro ei ole vielä joutunut liikkumaan satuloituna, kunhan nyt oria on vain totutettu siihen että jotain ilmestyy sen selkään ja että jotain kiristyy sen mahan ympärille. Ajoittain nuorikko on protestoinut oppihetkiä enemmän, ajoittain sen kanssa on saanut tehdä ja mennä miten on tykännyt. Kuitenkin eteneminen tulee olemaan rauhallista ja kaikki tehdään enemmänkin Iiron mielialan mukaan jotta orista saadaan koulutettua hyvä ratsu- sekä kilpahevonen.

06.05.2023

Mukaanottamastani orilaumasta senioriosastoa edusti Iiro. Ruunikonkimo hannover oli päättänyt aktiivisen kisauransa jo aikaisemmin eikä Iiron kanssa oltu sen jälkeen hypätty kovinkaan tavoitteellisesti. Kerran viikossa ori oli kuitenkin päässyt hyppäämään jonkinlaisia esteitä ihan vain orin mielenvirkistykseksi.

Korkeudet eivät tokikaan olleet enään sellaisia mitä Iiro oli tottunut hyppäämään, mutta tänään ori saisi yllättyä iloisesti pääsemällä hyppäämään taas isompia esteitä. Päästessämme maneesiin jo pelkästään estekujan näkyminen sai Iiron kasvamaan varmaan viisisenttiä lisää korkeutta koko 170 cm korkeutensa lisäksi.

Ensimmäisellä kerralla jouduin kääntämään Iiron voltille, sillä se olisi lähtenyt niin suurella innolla kujalle että en ollut täysin varma siitä että olisinko kerennyt päästämään sitä irti. Iiro kuitenkin ymmärsi pidätellä innostustaan sen verran että uudella yrityksellä kerkesin jopa päästämään ruunikonkimon irti. Heti vain kun ori tunsi jotta naru ei ollut enään kiinni sen kuolaimessa se ampaisi sellaisellakin vauhdilla kujalle, jotta saatoin vain ihmetellä kuinka Iiro pääsi ensimmäisen esteen ylitse ilman että yksikään puomi putosi, saati että kaikki puomit jäivät ehjiksi.

Kierrosten edetessä Iiron innostuskin tasoittui ja esteiden ollessa 145-150cm korkeudella ruunikonkimo alkoi näyttämään jo paljon pyöreämpää ja rauhallisemaa hyppyä. Lopulta esteet nostettiin 160cm korkeudelle ja Iiro pääsi palauttamaan mieleensä että kuinkas noin isoja esteitä ylitettiinkin. Montaakaan kertaa ei Iiro päässyt esteitä tuolla korkeudella ylittämään, sillä halusin hyppyyttää oria säästeliäästi.

Taluttaessani Iiron ulos maneesista se käveli vierelläni niin ylpeänä ja innostuneena jotta en voinut enään edes ajatella jotta olisi ollut virhe ottaa Iiro mukaan tälle reissulle. Ja totta puhuen, eihän Iiro ollut oikeasti niin vanha, vaikka ikänsä lähestyikin seitsemättätoista ikävuotta. Virtaahan orissa näytti olevan kuin nuoressa varsassa.


Ulkoasu © Pilvimarja 2013 / Heidi