Lumivaaran Laululintu

Kuvagalleria:

© Alex

Ulkoasu © M Layouts

Virtuaalihevonen / A sim-game horse

Perustiedot
Nimi Lumivaaran Laululintu "Lilja"
Rotu Suomenhevonen
Sukupuoli tamma
Syntymäpäivä 21.05.2016 - 4v, reaali
Säkä 150cm
Päiväkirja Päiväkirjaan
Omistaja Minja Jaakkola (VRL-10337)
Kasvattaja Lumivaaran Suomenhevoset, evm
Koulutus Helppo C
Painotus Kouluratsastus
Kotitalli Hallava
Sukuselvitys

isä

Lumivaaran Linjalaulu

ii.

Laulajan Lassi

iii.

Lappalaisen Loikka

iie.

Assiina

ie.

Lumivaaran Anna

iei.

Aamori

iee.

Nanna

emä

Lumivaaran Lahjalintu

ei.

Lapatti

eii.

Lars

eie.

Pattiina

ee.

Linnea

eei.

Nootti

eee.

Lissu

Lumivaaran Linjalaulu on 150 senttinen kimo ori joka on luonut uransa koulu kentillä ja Lassina tunnettu ori kilpaili aina vaativa B tasolle ja sillä oli muutama hyvä tulos tuolta tasolta ja se voittikin muutaman isomman kilpailun. Vanhemmalla iällä ori loukkaantui sen verran, että se siirrettiin eläkkeelle ja kun ori oli kuntoutunut vammastaan se siirtyi jalostukseen ja sillä onkin useampi kymmen jälkeläistä.

Laulajan Lassi kilpaili todella rikkonaisen uran, sillä vaikka ori oli helppo ja mutkaton ratsastaa, ei orille meinannut löytyä millään pitkäaikaista ratsastajaa ja monikin orin ratsastajista kävi vain muutamat kisat orin kanssa. Lopulta orin kanssa ei haluttu edes yrittää kilpailemista, joten 155-senttinen kimo ori siirrettiin jalostukseen ja se astuikin viisikymmentä tammaa, ennen kuin se menehtyi ähkyyn.

Lappalaisen Loikka oli rautias 157 senttinen ori joka kilpaili vasta vanhemmilla päivillään, sillä ori eli puolet elämästään huonoissa oloissa, joten sen luottamus ihmisiin oli huonolla tolalla ja kun ori pelastettiin viimeiselle omistajalleen, sen kanssa jouduttiin tekemään paljon töitä jotta sen kanssa päästiin tekemään mitään ja lopulta Lokkina tunnettu ori pääsikin kilparadoille ja se pärjäsikin ihan hyvin. Orilla ei kuitenkaan ole kuin kaksikymmentä jälkeläistä, sillä se menehtyi yllättäen vain viisitoista vuotiaana.

Assiina monen mielestä rumakin tamma ei ollut rakenteeltaan se kaunein ja sen vuoksi sillä ei ollut kovinkaan suurta potentiaalia kilpahevosena, mutta tamma menestyi ihan hyvin helpoissa koululuokissa ja pienillä esteillä. Tamma sai vain kaksi jälkeläistä ennen kuin se menehtyi kuljetusonettomuudessa.

Lumivaaran Anna ei ikinä päässyt kisakentille asti, sillä kimon tamman ura päättyi ennen kuin se alkoikaan tamman loukkaantuessa ensimmäisellä kuljetusreissulla. Tammalla oli kuitenkin hyvä suku joten sen ei haluttu antaa ihan vain pullaantua, joten se pääsi siitokseen ja tammalla on muutama jälkeläinen.

Aamori oli 155 senttinen ori jonka kanssa monenkaan huumori ei riittänyt, sillä välillä se käyttäytyi kuin säysein ruuna ja välillä se oli semmoinenkin hormoni hyrrä että kukaan ei tennyt miten kimon orin kanssa olisi tullut toimia. Kuitenkin Mörrina tunnettu ori kilpaili muutamat kilpailut koulu- ja esteratsastuksessa ja ori sai myös muutaman varsan, ennen kuin se jouduttiin lopettamaan jalan murtumisen takia.

Nanna ei ikinä päässyt kisoihin ja tamma tekikin suurimman osan urastaan ratsastuskoulussa jossa se oli aloittelijoiden suosikki. Jossain kohtaa tamma teki muutaman varsan ja viimeisen varsansa kohdalla tamma valitettavasti menehtyi suolenkiertymään.

Lumivaaran Lahjalintu ei ikinä päässyt kisoihin, vaikka tammalla oli hyvin potentiaalia pärjäämiseen ja sen liikkuminen oli todella kaunista. Kuitenkin aina kisapäivän alla sen ratsastajalle tai kuljetuskalustolle kävi jotain ja tamma jouduttiin jättämään pois kisoista. 152-senttisellä kimolla tammalla oli kuitenkin hyvä suku, joten se siirrettiin siitokseen ja tamma saikin kymmenen varsaa.

Lapatti oli kunnon monitoimihevonen, sillä 155-senttinen ori toimi niin ratsuna kuin ajossakin ja sen kanssa käytiin kokeilemassa myös muutamat valjakkokilpailut, vaikka menestys tässä lajissa ei kimon orin kohdalla ollutkaan ihan parasta. Jalostuskäytössä oria ei hirveästi ole näkynyt ja sillä on tästä syystä vain viisi varsaa.

Lars oli enemmänkin työhevoslinjainen kuin perinteinen ratsu, mutta orin ratsutus oltiin onnistuttu tekemään sillä tavalla jotta ori menestyi kohtalaisella tavalla kisakentillä. Jalostuksessa ori ei ollut kovin suosittu jalostusvalinta, joten sillä on vain kaksi varsaa.

Pattiina toimi pienellä harrastetallilla opetusratsuna ja tamma voittikin pienten ratsastajien sydämmen, sillä tamma on todella kiltti ja tasainen luonteeltaan. Tiinana tunnettu tamma sai vain yhden varsan.

Linnean mielen sisälle ei päässyt monikaan ihminen, vaikka monet yrittivätkin saada selkoa 156-senttisestä kimosta. Tamman mieli vaihteli välillä silmänräpäyksessä ja sen mielentilasta ei voinut oikeastaan ikinä tietää noina päivinä. Linnea kilpaili muutaman kerran ja pärjäsikin pari kertaa, mutta se päätettiin siirtää siitokseen ailahtelevan mielensä vuoksi, sillä tamma pisti pariin otteeseen sellaisen shown päälle kisapaikalla että sitä olisi voinut luulla nuoreksi oriksi.

Nootti on kimo joka vähän kuin unohtui pihan perälle. Ei orissa mitään vikaa ollut, mutta nuorena se ei oikein säväyttänyt joten sen kanssa ei hirveästi tehtykään. Jossain kohtaa ori vaihtoi omistajaa ja silloin 158-senttinen ori puhkesi kukkaan ja se alkoi pärjäämään kilpakentillä. Hyvätapainen ori sai myös parikymmentä jälkeläistä ennen kuin se jouduttiin lopettamaan kimosyövän vuoksi.

Lissu eli lyhyen mutta vaiherikkaan elämän. Ollessaan vielä maitovarsa, 155-senttinen tamma selvisi emänsä kanssa ainoina hevosina tallipalosta, jonka johdosta tamman vasemmassa lautasessa oli arpi. Kimo tamma kilpaili lyhyen ja nousujohteisen uran, ennen kuin se menehtyi varsomisen kompilaatioihin vain kahdeksanvuotiaana.

Luonnekuvaus

Lilja on kiltti ja helppo tamma, joka nuoresta iästään huolimatta vaikuttaa todella kypsältä ja valmiilta.

Liljan kanssa suurin osa hoitotoimenpiteistä sujuu ilman isompia tappeluita tai vääntöjä, mutta pidempään ottavissa operaatioissa neiti saattaa alkaa hieman steppailemaan, sillä nuoren tamman jaksaminen ei aina ole se maailman paras.

Ratsuna Lilja ei osaa vielä paljoa, mutta se on valmis yrittämään ja sen kanssa on mukava tehdä töitä. Liljan kanssa ratsastajalta vaaditaan jämäkkyyttä, mutta samalla silti omanlaista pehmeyttä, sillä jos tamma ei ihan ymmärrä mitä siltä vaaditaan saattaa se alkaa niskoittelemaan, mutta kuitenkin jos ratsastaja osaa helpottaa tehtävää tai auttaa tammaa tehtävän lävitse oikealla tavalla.

Esteillä tammalla saattaa väsyessä vauhti alkaa korjaamaan virheitä, jolloin tamma myös tiputtelee puomeja. Muuten Lilja hyppää hyvällä tekniikalla, vaikka tietenkin joissain tilanteessa tamman raakuus tulee esiin ja sen tekniikka saattaa olla hieman puutteeellinen. Kunhan tamma saa vain lisää ikää ja kokemusta voi sillä olla potentiaalia myös hieman isommille esteille.

Maastossa Lilja liikkuu parhaiten kaverin kanssa tai pienessä porukassa, yksin sen kanssa saattaa olla hieman vaikeampi edetä, mutta kunhan tammaa vain rohkaisee, saa sen liikkumaan eteenpäin ja maastoilu onnistuu jollain tavalla.

Kuljetuksessa Lilja menee parhaiten kaverin kanssa ainakin jos kyseessä on pidempi kuljetusmatka, mutta myös heinäverkko toimii hyvänä viihdykkenä ainakin niin pitkään kuinruokaa löytyy. Lastaamisen kohdalla ei Liljan kanssa tarvita mitään ihmeempiä, mutta jos lastaus tapahtuu yhtään hälinässä, saattaa sille joutua muistuttamaan mihin tamman matka oli.

Kengitys ja raspaus sujuu Liljan kohdalla hyvin ja se seisoo paikoillaan koko toimitusten ajan ja saattaa kyllästyessään alkaa vilkuilemaan ihmisten päälle tai tökkimään ohitse kävelijöitä turvallaan.

Valmennukset

21.03.20 - Trevor Andrews Minja oli verrytellyt tammansa jo valmiiksi joten olimme valmiita aloittamaan valmennuksen kun pääsin paikalle. Ohjeistin naista keräämäään ohjat tuntumalle ja pyytämään Liljaa liikumaan hyvällä yliastunnalla eteenpäin. Alkuun tamma ei meinannut ihan ymmärtää, mitä ratsastaja siltä halusi, joten annoin Minjalle pari neuvoa miten hän voisi helpottaa tehtävää tammallensa. Näiden vinkkien avulla Lilja alkoikin liikkumaan paremmin eteen ja se alkoi yliastumaan paremmin.

Käynnissä ratsukko sai työskennellä myös erikokoisilla ympyröillä joilla tavoitteena oli saada Lilja liikkumaan vaihdellen reipasta ja hyvin yliastuvaa käyntiä ja välillä hitaampaa käyntiä. Käynnin sujuessa molempiin suuntiin pyysin Minjaa antamaan tammalleen pitkät ohjat ja antaa Liljan kävllä muutaman kierroksen, ennen kuin aloittaisimme ravityöskentelyn.

Minjan kasattua ohjat uudelleen käsiinsä ja herätettyään tammansa tas kävelemään reippaasti eteen, ohjeistin Minjaa siirtämään ratsunsa raviin. Eavissa ratsukko sai tehdä ensin siirtymisiä askellajin sisällä ja tarkoituksena oli saada siirtymisiä hieman napakoimmiksi, mutta täydellisiä niiden ei tarvinnut vielä olla. Myös ravissa ratsukko sai tehdä isoja ympyröitä ja ohjesitin Minjaa hyödyntämään myös niissä tempon muutoksia, esimerkiksi ravauttamalla Liljaa muutaman askeleen nopeammin ja sitten muutaman hiljempaa. Pikkutamma sai hyvin kiinni tehtävästä ja minja kommentoikin jossain välissä, että tammaa oli helpompi ratsastaa ja että se tuntui olevan hieman nopeampi avuille.

Laukan ratsukko sai ottaa koko uraa pitkin ja ainoaksi ohjeeksi annoinkin Minjalle kokeilla välillä pyytää Liljaa laukkaamaan vaikka vain yksi kirjainten väli hieman reippaammin molemmilla pitkillä sivuilla. Loppupeleissä laukkapätkät pidettiin lyhyenä, sillä Liljasta sloi näkymään pieni väsymys ja ketään ei auttaisi jos tamma vedettäisiin ylikierroksille. Ratsukon suorittaessa loppuverryttelyään, kerroin Minjalle oman loppumielipiteeni ratsukon työskentelystä sekä muutaman vinkin siihen mihin he voisivat kiinnittää huomiota jatkossa.

14.10.2020 - Mirka Annala Kimo tamma oli minulle jo tuttu valmennettava joten saatoinkin kysyä ratsastajalta suoraan miten edellisissä valmennuksissa esiin tulleiden ongelmien laita olisi tällä hetkellä ja olisiko ratsastajalla muita ongelmia mihin tuo haluaisi huomiota kiinnitettävän. Minja kertoi että tamman kanssa treenaaminen oli mennyt hyvin ja että se oli kehittynyt ihan mukavasti. Kuitenkin tammalla olisi tulossa mammaloma joten tällä kertaa voisi olla ihan vain perusasioiden kertailun paikka.

Ensimmäisenä Minja sai hakea Liljan reippaaseen ja tahdikkaaseen käyntiin, jossa tamma liikkuisi omalla moottorilla ja hyvällä yliastunnalla, eikä se hidastelisi heti kun ratsastaja ei pitäisi tamman tempoa silmällä. Heti kun Minjan ratsastaminen muuttui hieman passiivisemmaksi, käytti Lilja tilanteen heti hyödykseen hidastamalla omaa tahtiaan. Pienten kokeilujen ja yritysten jälkeen löytyi kuitenkin molempia osapuolia hyödyttävä tapa ja ratsukko pääsi jatkamaan tehtävää isoilla ympyröillä, joiden aikana ratsastaja sai pitää huolen asetuksesta ja temposta.

Lilja alkoi tehtävien edetessä vertymään koko ajan paremmin ja paremmin eikä Minjallakaan näyttänyt enään olevan ihan niin hankalaa ratsastaa tammaansa. Verryteltyään kimonsa tällä tehtävällä ensin käynnissä molempiin suuntiin oli aika siirtyä raviin ja jatkaa ensin samalla tehtävällä myös ravissa, ennen kuin ratsukko sai jättää ympyrät pois ja siirtyä loivalle kiemurauralle toisella pitkällä sivulla ja taivutuksella toisella sivulla. Tietyissä vaiheissa kimo näytti tehtävän epämukavuuden joko heiluttamalla päätään tai muuten vain pienellä niskuroinnilla, mutta kunhan tehtävistä löydettiin sille sopivat versiot ei suorittamisissa ollut enään kovinkaan paljoa sanomista. Laukassa yhdisteltiin ympyröitä ja loivaa kiemurauraa ja nämä näyttivätkin olevan kimolle tammalle ne mieluisimmat tehtävät koko valmennuksesta. Ratsukon ravaillessa loppuraveja ohjeistin Minjalle muutamia tehtäviä joita tuo voisi tammansa kanssa tehdä ennen varsomista ja mitä voisi jatkaa myös varsomisen jälkeen samalla kun tammaa alkaa palauttelemaan takaisin käyttöön.

Kisakalenteri

Esteratsastus

00.00.0000 - Talli - Luokka - 0/00
00.00.0000 - Talli - Luokka - 0/00
00.00.0000 - Talli - Luokka - 0/00
00.00.0000 - Talli - Luokka - 0/00
00.00.0000 - Talli - Luokka - 0/00

Kouluratsastus

31.12.2020 - Kutsu, Cup - Helppo D - 2/50
00.00.0000 - Talli - Luokka - 0/00
00.00.0000 - Talli - Luokka - 0/00
00.00.0000 - Talli - Luokka - 0/00
00.00.0000 - Talli - Luokka - 0/00