Humaý
Perustiedot
Nimi: Humaý "Maya" Syntymäaika: 14.04.2015
Rotu: Akhal-Teke Rekisterinumero: VH20-000-0000
Sukupuoli: Tamma Ikääntyminen: Reaali, 5v
Säkäkorkeus: 165cm Kasvattaja: evm
Väri: Tieto Omistaja: Cresthill Baroques VRL-10337
Painotuslaji: Kouluratsastus, VHRY Koulutustaso: HeC
©: Pölhö

Maya on kaunis ja herkkä tamma. Pienestä se ei kuitenkaan hätkähdä, mutta ihan hirveää hälinää ja muutosten sumaa se ei kestä. Mayan kanssa tuleekin parhaiten toimeen rauhallisuudella ja rutiinilla, mutta liian hyvin tammaa ei kuitenkaan tiettyyn rutiiniin kannata opettaa, tai ainakin muutokset rutiineissa tulee tehdä hitaasti ja pitkän ajan kuluessa.

Mayan hoitaminen on mutkatonta ja tamma nauttii huomiosta ja huolenpidosta. Kuitenkaan Maya ei ole se hevonen joka hoidetaan kiireessä, ainakaan jos ei halua stressata tammaa. Kokemattomien hoidokki Maya ei ole valvomatta, sillä vaikka tamma ei mitään teekkään on ihan vain jo sen mielenterveydenkin kannalta parempi että vieressä on joku joka tuntee tamman paremmin ja osaa ohjeistaa uutta ihmistä toimimaan tamman kanssa oikealla tavalla. Kunhan Mayan kanssa tutustuu kunnolla ja sen kanssa saa luotua luottamus suhteen, on tamma helppo ja mutkaton hoidettava.

Ratsuna Maya ei ole vielä hirveän taitava, mutta se yrittää kuitenkin parhaansa. Ensimmäisenä Mayan jännitys tuntuu sen olemuksessa, ennen kuin se alkaa näkymään tamman liikkeessä tai muussa toiminnassa. Maya vaatii pitkät alkukäynnit joiden aikana tamma saa tottua ratsastajaan ja ajatukseen siitä, että kohta tulisi tehdä jotain. Kuitenkin kun tamman kanssa pääsee työskentelemään on Maya kevyt ja ketterä ratsu, jonka kanssa on mukava työskennellä sen omistaessa nöyrän ja ahkeran asenteen. Nuoresta iästään johtuen tamma ei ole vielä kovinkaan taitava vaikka yrittääkin parhaansa. Kuitenkin jos eteen tulee tilanne jossa Maya ei ymmärrä ratsastajansa pyyntöä, se osaa kyllä protestoida ja näyttää taitamattomuutensa. Kuitenkin Mayaa on helppo viedä eteenpäin, kunhan tietää millainen tyyli on paras tamman sielunmaisemalle.

Yleiset hoitotoimenpiteet sujuvat Mayan kanssa helposti, kunhan niihin vain varataan aikaa ja kärsivällisyyttä.

Sukuselvitys
i. Batyr
at,165cm,evm
ii. Berdi at,164cm,evm iii. Berdy at,164cm,evm
iie. evm
ie. evm iei. evm
iee. evm
e. Hatyja
at,164cm,evm
ei. evm eii. evm
eie. evm
ee. Hurma at,163cm,evm eei. evm
eee. evm

Kisakalenteri
15.06.2020 - Zen - Alta escuela, Noviisi - 1/2
12.07.2020 - Zen - Skills at arms, Noviisi - 2/3
26.07.2020 - Zen - Skills at arms, Hunting I - 2/5
26.07.2020 - Zen - Alta escuela - 1/4
16.08.2020 - Zen - Skills at arms, Hunting I - 1/4
16.08.2020 - Zen - Alta escuela - 4/4
19.08.2020 - DAE - Alta escuela, Noviisi - 5/9
28.08.2020 - DAE - Skills at Arms, Hunting I - 6/8
31.08.2020 - Zen, CUP - Skills at arms, Hunting I - 7/38, 1p
31.08.2020 - Zen, CUP - Alta escuela I - 4/11, 4p
31.08.2020 - Zen, CUP - Solttujahti - 21/39
05.09.2020 - Arathein Royal Stables - Skills at Arms, Hunting I - 2/10
27.09.2020 - Zen - Skills at arms, Hunting I - 4/8
27.09.2020 - Zen - Alta Escuela - 7/7
00.00.0000
00.00.0000
00.00.0000
00.00.0000
00.00.0000
00.00.0000
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
00.00.0000 - Paikka - Luokk A - 0/00
Päiväkirja ja valmennukset

03.06.2020 Maya muutti tänään Cresthilliin. Tamman muutto meni hyvin ja sen kanssa ei ollut kuljetuksen aikana mitään isompia ongelmia. Tamman matka Walesiin on ollut pitkä ja vaiheikas, sillä lennättämisen sijaan tamma päätettiin tuoda maateitse Venäjältä.

Nopein tapa se ei ole saada hevosta kotiin, mutta matkan tekoon ei ollut onneksi kiirettä ja tamman kanssa reissu tehtiin sen ja karanteenimääräysten ehdoilla. Kuitenkin tamma saatiin viimeinkin perille ja nyt se saakin kotiutua rauhassa, ennen kuin aletaan katselemaan kilpailuita tai muuta aktiviteettiä.

23.07.2020 Mayan kanssa ollaan kilpailtu nyt mutamaan otteeseen VHRY:n alaisissa Alta Escuelan noviisiluokassa, sekä skills at arms noviisiluokassa. Seuraavana jatketaankin ihan tavan luokkiin ja enää täytyisikin päättää missä Skills at Arms luokissa Mayan kanssa jatketaan kisauraa.

Tamma on myös astutettu Vecno Studin ahal-teke ori Pazuzulla ja varsa odotetaan syntyväksi ensi vuoden puolella.

07.08.2020 Tänään olisi meidän ensimmäinen virallinen tuntimme Zenissä Iivari von Hoffrénin opeissa. Minulla ei ollut suurempaa käsitystä siitä, mihin olin meidät ilmoittanut mukaan, mutta ainut mikä olisi varmaa, oli se, että emme tulisi kumpikaan pääsemään tunnista helpolla.

Kerkesin kysellä Ilonalta vähän Iivarin opetustyylistä ja jo sen perusteella mitä toinen kertoi minulle, saatoin olla vain varmempi siitä, että helpolla ei todellakaan tultaisi pääsemään. Maneesissa olikin jännittynyt tunnelma, kolmen ratsukon odotellessa itse von Hoffrénia paikalle. Miehen astellessa maneesiin oli selvää, että ainut, joka ei jännittänyt miestä millään mallilla oli Ilona. Alkuun mies vain seurasi hetken jokaista parivaljakkoa, ennen kuin tuo aloitti kertomaan ensimmäistä tehtävää ja pääsimme töihin.

Saapuessaan vierellemme ja ottaessaan Mayan kapsonista kiinni, näyttääkseen minulle kädestä pitäen oikeat avut, Maya hieman jännittyi mutta onnekseni tamma rentoutui heti kun naru ojennettiin takaisin minulle ja sain alkaa itse työskentelemään tamman kanssa. Iivari kulki melkein kuin liimattu vierellämme hakiessani Mayaa taivutukseen. Kolkko ja kylmä ääni vierelläni antoi välillä ohjeita, ellei mies kadonnut puolikkaan kierroksen ajaksi joko Ilonan tai Zojaksi kutsutun naisen luokse. Asetuksesta siirryttäessä avotaivutukseen Mayan kuppi meinasi hieman keikahtaa raipan merkistä, mutta kun vaihdoimme tehtävää siten, että vain käänsin omaa hartialinjaani, alkoi tammankin meno tasaantumaan ja se ei kiukutellut enään niin paljoa.

Lopulta Iivari kulki suurimman osan lopputunnista vierellämme niin sanotusti aitana, jotta sain pidettyä oman linjani oikeaan suuntaan kulkevana ja emme törmäisi Ilonan kanssa. Kotiläksyksi saimmekin Mayan kanssa paljon asetuksia ja taivutuksia suoralla ja kaarevalla uralla, mutta ehkä seuraavaan tuntiin mennessä saattaisimme olla positiivinen yllätys tuolle kolkolle miehelle, jos häntä olisi edes mahdollista yllättää.

Iivari von Hoffrénin tunti Kirjoittajana Pölhö

Ahaltek on mielenkiintoinen valinta ratsuksi. Se on täysverisenä kepeä edestä ja syntymälahjanaan ryhdikäs, mutta toisaalta myös pitkä kuin nälkävuosi ja selältään heikko. Näiltä osin Maya näytti osuvan rotukuvaukseen ensimmäisen arvioivan vilkaisun jälkeen — ja tämä vilkaisuhan oli tapahtunut jo heti tamman astuessa ensimmäistä kertaa turnajaisvieraana tallin pihalle, eikä suinkaan nyt kun arvio oli opetuksen puitteissa luvallista.

Iivarilla ei ollut mitään rotua vastaan, olihan hänellä joskus aikanaan ollutkin ahaltek työn alla. Helpoksi sen ominaisuudet ratsukoulutusta eivät kuitenkaan tehneet. Nämäkin kiiltokuvahevoset tipahtivat samaan laariin friisiläisten, hackneyhevosten ja amerikanratsuhevosten kanssa: paljon melua tyhjästä. Kauniita katsoa ja näyttäviä ratsastaa, mutta koitapa saada irti sopusuhtaisia liikkeitä takaosa laskettuna? Onnea vain koitokseen.

Edellämainittu tuli Cecilialle heti selväksi. Ei ilkeänä kommenttina, vaan täysin objektiivisena ja informatiivisena huomiona. Jos hän tahtoi tehdä tammasta oikean ratsun eikä vain hevosen joka kantaa ihmistä selässään mitä ihmeellisimmissä asennoissa, oli hyvä ymmärtää heti alkuun että polusta oli tulossa pitkä. Menisi vuosia ennen kuin Maya pystyisi taivuttamaan muutamankaan asteen verran takaosaansa — mikä rodunomaisuudessa ja näyttelymenestyksessä ehkä voitettaisiin, ratsuominaisuuksissa hävittäisiin. Nallekarkkien oli mentävä tasan.

"En tahdo nähdä teitä tänään vielä satulassa" Iivari totesi ykskantaan lähettäessään parin ympyrälle. Maya olisi saatava ensin pehmiteltyä: nyt se teki hieman takakireän näköisenä mitä pyydettiin, taipuen kyllä mutta ponnahtaen aina takaisin suoraksi kun pyyntö loppui. Pitkän rungon päässä takaosa heijasi paikaltaan milloin liikaa ulos, milloin sisään. Cecilian taistelu tasapainon löytämiseksi oli varmasti sama kuin yrittäisi saada slinky-lelun pysymään suorana. Taivutus itsessään oli kaunis sen aikaa kun se kesti.

"Hän tarvitsee enemmän itsenäisyyttä. Poista paine nopeammin, älä jättäydy apupyöräksi."

Maya oli mielenkiintoinen hevonen. Sitä selkeästi hieman ahdisti tilanne jossa toimintaketjut eivät olleet vielä tuttuja, mutta kuuliaisena se seurasi silti emäntäänsä. Leukapielet olivat tiukat, schwung jäykkä ja ilme hieman hapan: silti silkkikarvainen kaunotar tarjosi uskollisesti mitä parhaiten taisi. Epäilyttävän miehen lipuessa Mayan mielestä liian lähelle alkoi häntä huiskimaan ja silmät mulkoilemaan: neidon maailmaan näytti mahtuvan vain ja ainoastaan yksi ihminen, ja se oli Cecilia. Ahaltek alleviivattuna, boldattuna ja kursiivillakin vielä korostettuna.

Puolisen tuntia kului, kun Maya alkoi näyttämään jo letkeämmältä. Älykkäänä se oli poiminut nopeasti mitä mikäkin raipan asento tarkoitti ja kuinka edellä peruuttavan Cecilian liikkeitä tuli peilata. Ensimmäinen porras ratsukoulutuksessa oli saavutettu: rentous ja luottamus yhteiseen tekemiseen. Yhäkään taivutus ei pysynyt ilman sitä pyytävää osoitusta, mutta itsenäiset askeleet oikeassa muodossa olivat lisääntyneet suorastaan lineaarisesti jokaisen palkintotauon jälkeen. Enää maneesin keskellä jalat tanassa seisova Iivarikaan ei ollut tamman mielestä niin uhkaava, vaikka välillä olikin parasta varmuuden vuoksi muutamia silmänpyöräytyksiä siihen suuntaan antaa. Tähän oli hyvä päättää opetus: edistynyt rento hevonen. Ehkä Cecilia oli odottanut jotain enemmän kuin ympyrällä pyörimistä maasta työstäen, mutta näin se vain aluksi menee, perusasioita huolella hinkaten. Varsinkin silloin kun hevosvalinta osuu malliltaan hieman hankalemmin työstettäviin yksilöihin, oli aikaa asioiden opetteluun varattava kymmenkertainen määrä esimerkiksi barokkimalliseen lusitanoon verrattuna.

"Toistakaa tätä lyhyinä harjoitteluina niin että Maya osaisi taivuttaa itse ympyrälinjalla ja pitää painopisteen paikallaan. Ratsastakaa vähemmän, tehkää maasta enemmän. Mitä enemmän tämänmallisen hevosen selkään nousee ennen kuin hän osaa itse kantaa ratsastajan oikein, sitä suurempaa vahinkoa saatte aikaan. Säälittää nuo nykyiset urheilu-teket. Mitä hitaammin maltatte edetä, sitä enemmän ja laadukkaampia käyttövuosia kertyy loppupuolelle."

Maya värisytti säkäänsä ja katsoi sivusilmällä ympärilleen. Sen katseessa oli sellainen ikiaikainen viisaus, jota harvoin enää tapasi.

28.08.2020

Mayan kanssa treenit on mennyt hyvin ja varsinkin Iivarin pitämä tunti avasi omia silmiäni ja samalla toi parempaa ideaa siihen mitä tamman kanssa kannattaisi tehdä ja millä tavalla voitaisiin edetä tamman kanssa. Pääasiassa ollaankin tehty treenejä maasta käsin ja vain yritetty hakea parempaa rentoutta tekemiseen ja tuntuu että tamma on kotona hieman rennompi kuin mitä se oli Iivarin tunnilla, mutta se saattaa johtua myös siitä että itsekin olen rennompi ja pystyn ehkä keskittymään itsekkin paremmin.

Jossain kohtaa kun suuntaamme hevosten kanssa seuraavaksi Zeniin täytyisikin varmasti kokeilla kysellä jos saisin Iivarilta uuden tunnin, jotta voisimme saada vähän parempaa suuntaa taas treeneillemme. Kuitenkin seuraavana on tulossa olevat kisat ovat jollain tasolla kuitenkin ehkä treeniä isommalla osa siinä mielessä, että treeneissä pyritään kehittämään niitä asioita, jotka ovat kisoissa osoittautuneet meidän heikkouksiksi. Toivottavasti treenillä ja ehkä hienoisellakin onnella päästään treeneissä ja kisoissa eteenpäin.